01 Μάι 2024
READING

Ποια είναι η απάντηση της Nike στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών

4 MIN READ

Ποια είναι η απάντηση της Nike στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών

Ποια είναι η απάντηση της Nike στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών

Η πορεία της Nike στη μεταπανδημική εποχή

Η Nike βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι καθώς κινείται σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο στον απόηχο της πανδημίας. Ενώ η κορυφαία εταιρεία κατασκευής αθλητικών ειδών γνώρισε σημαντική ανάπτυξη κατά την εποχή της πανδημίας, τώρα παλεύει με μειωμένα μερίδια, πλεονάζοντα αποθέματα και εξελισσόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών. Καθώς η παγκόσμια “φούσκα των sneaker” δείχνει να ξεθυμαίνει, η Nike καλείται να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της και να λάβει στρατηγικά μέτρα για να ανακτήσει την προηγούμενη δόξα της.

Οι κάποτε ρόδινες ημέρες της αλματώδους ανόδου των τιμών των μετοχών και της ακόρεστης καταναλωτικής ζήτησης φαίνεται να αποτελούν πλέον παρελθόν και για την κραταιά Nike. Οι μετοχές της έχουν υποχωρήσει κατά 37% από την κορύφωσή τους, αντανακλώντας την αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες. Μάλιστα, η εταιρεία αποκάλυψε πρόσφατα ότι κατέχει απούλητα προϊόντα αξίας 7,75 δισεκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που υποδηλώνει ότι αγωνίζεται να διακινήσει τα αποθέματα παρά τις προωθητικές ενέργειες που καταστρέφουν τα περιθώρια κέρδους. Επιπλέον, οι προοπτικές των πωλήσεών της για το οικονομικό έτος 2024 υπολείπονται των εκτιμήσεων των αναλυτών, γεγονός που επιτείνει τις προκλήσεις της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμα: Μαθήματα retail από τη Nike

Το resale και η υποχώρηση της καινοτομίας

Η συμβιωτική σχέση της Nike με την αγορά μεταπώλησης αθλητικών παπουτσιών, που κάποτε αποτελούσε μεγάλο πλεονέκτημα, έχει γίνει τώρα ένα από τα αδύναμα σημεία της εταιρείας. Οι resellers “αρπάζουν” γρήγορα τα αποθέματα, δημιουργώντας ελλείψεις και επιτρέποντας στη Nike να πουλάει σε υψηλή τιμή. Ωστόσο, με τη σταθεροποίηση των εφοδιαστικών αλυσίδων και με τους καταναλωτές να εξετάζουν προσεκτικά την αξία και τη χρησιμότητα των προϊόντων προτού λάβουν αποφάσεις αγοράς, η ζήτηση για ακριβά αθλητικά παπούτσια έχει μειωθεί.

Την ίδια στιγμή, η Nike αντιμετωπίζει κριτική για την ύφεση της καινοτομίας της, με έλλειψη επιτυχημένων κυκλοφοριών αθλητικών παπουτσιών από την εισαγωγή του Nike React το 2019. Τα ανεξάρτητα brands αθλητικών παπουτσιών και οι εταιρείες πολυτελών ενδυμάτων έχουν εκμεταλλευτεί αυτό το κενό, εντείνοντας τον ανταγωνισμό.

Σύνδεση με τις γυναίκες αθλήτριες

Η Nike αντιμετώπισε δυσκολίες με τις γυναίκες αθλήτριες, γεγονός που επηρέασε τη φήμη του εμπορικού της σήματος. Η κριτική για την εταιρική της κουλτούρα και τη μεταχείριση των εγκύων αθλητριών έχει οδηγήσει σε μια αμαυρωμένη εικόνα. Διακεκριμένες αθλήτριες, όπως η ολυμπιονίκης Simone Biles και η παίκτρια του WNBA Breanna Stewart, έχουν επιλέξει αντίπαλες μάρκες όπως η Athleta, η Puma και η Lululemon, οι οποίες παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες για δημιουργική συνεισφορά.

Δεδομένης της σημαντικής ανάπτυξης της αμερικανικής αγοράς αθλητικής αναψυχής στα 63 δισεκατομμύρια δολάρια, η πρόκληση της Nike να προσελκύσει το γυναικείο καταναλωτικό κοινό είναι μεγάλη.

Αντιμετώπιση των προκλήσεων και προσπάθεια αναβίωσης

Παρά τα εμπόδια, η Nike φαίνεται να έχει έντονη επίγνωση των αδυναμιών της και λαμβάνει μέτρα για να διορθώσει την κατάσταση. Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα αλλαγές σε διευθυντικά στελέχη για να προωθήσει την πρωτοποριακή καινοτομία και να δώσει την απαραίτητη δημιουργικότητα. Επιπλέον, η Nike παρουσίασε το Nike Well Collective, μια πρωτοβουλία με επίκεντρο τις γυναίκες που περιλαμβάνει 1.000 νέους γυμναστές και μια σειρά από ολιστικές προπονήσεις και ασκήσεις γυμναστικής. Η εταιρεία στοχεύει να επεκτείνει το δίκτυο των γυναικών αθλητριών της και να αναπτύξει νέα υπογεγραμμένα ρούχα και υποδήματα που σχεδιάζονται σε συνεργασία με αυτές.

Διαβάστε ακόμα: Η Nike “μπαίνει” στην αγορά της ευεξίας- wellness

Για να γίνουν όλα αυτά, η Nike καλείται να πείσει τους καταναλωτές και τους επενδυτές ότι μπορεί να ανακτήσει την παλιά της δόξα. Αν και η εταιρεία δεν βρίσκεται σε κρίση επιβίωσης, αναγνωρίζει την ανάγκη επαναπροσδιορισμού και αναδιαμόρφωσης των επιχειρηματικών στρατηγικών της. Η αντιμετώπιση των υπερβολικών αποθεμάτων, η αναζωογόνηση της καινοτομίας και η ανοικοδόμηση των σχέσεων με τις αθλήτριες είναι κρίσιμα βήματα.

Η ικανότητα της Nike να προσφέρει πρωτοποριακά προϊόντα και να αποκαταστήσει τη σύνδεσή της με τους καταναλωτές θα καθορίσει την επιτυχία της στη διαρκώς εξελισσόμενη αγορά αθλητικών ειδών.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.