02 Μάι 2024
READING

Ανοδική η πορεία της Σουρωτής

4 MIN READ

Ανοδική η πορεία της Σουρωτής

Ανοδική η πορεία της Σουρωτής

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 η εταιρεία εμφάνισε αύξηση τζίρου 46%

Με όχημα την μεγάλη διψήφια αύξηση τζίρου τους πρώτους μήνες του 2023, η Σουρωτή Α.Ε. με ιστορία 107 χρόνων, συνεχίζει το λανσάρισμα καινοτόμων προϊόντων για τη διεύρυνση του μεριδίου της στην αγορά, προσαρμόζοντας το επενδυτικό της πρόγραμμα στις σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Από το 1916 όταν “ανακαλύφθηκε” η πηγή της Σουρωτής από Γάλλους στρατιώτες που στρατοπέδευσαν στην περιοχή γύρω από το ομώνυμο χωριό του δήμου Θέρμης στην Θεσσαλονίκη κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι και σήμερα που τα προϊόντα της διανέμονται σε όλη την ελληνική επικράτεια και 25 χώρες σε όλο τον κόσμο, τα φυσικά της χαρακτηριστικά παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο. Το πρώτο, αν και υποτυπώδες, εμφιαλωτήριο νερού εξελίχθηκε σε σύγχρονες εργοστασιακές εγκαταστάσεις, που την βοήθησαν να κατακτήσει ηγετική θέση στον κλάδο των ανθρακούχων νερών με μερίδια αγοράς περισσότερο από 46%.

Τα προϊόντα που άλλαξαν το προφίλ της

Με εφόδιο τα φυσικά της χαρακτηριστικά -υψηλή περιεκτικότητα ασβεστίου, μαγνησία, λιθίου και πυριτίου, χωρίς θερμίδες και πρόσθετα συντηρητικά-, το 1993 η εταιρεία λάνσαρε τη νέα της συσκευασία σε κουτί αλουμινίου, ενώ δύο χρόνια αργότερα άνοιξε υποκατάστημα στην Αθήνα για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση της διαρκώς αναπτυσσόμενης αγοράς της Νότιας Ελλάδας.

Το 1998 ήταν ένα έτος-σταθμός αφού από Κοινοτική Επιχείρηση Εμφιάλωσης Μεταλλικού Νερού “Σουρωτή” μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία. Το αμέσως προσεχώς διάστημα ξεκίνησε πανελλαδική καμπάνια προβολής, προωθητικά προγράμματα και ποικίλες πολιτιστικές και αθλητικές χορηγίες, δίνοντας νέα πνοή στην αναπτυξιακή της πορεία και γνωρίζοντας τα προϊόντα Σουρωτής στο καταναλωτικό κοινό.

Δύο χρόνια αργότερα παρουσίασε στην αγορά τα νέα της προϊόντα (Σουρωτή με άρωμα λεμόνι-λάιμ, πορτοκάλι και ροδάκινο) και ολοκλήρωσε τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων παλαιάς γραμμής εμφιάλωσης με την κατασκευή μονάδας εμφιάλωσης PET. Τη διετία 2011-2003 ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία η νέα υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής εμφιαλωμένου νερού, με την επένδυση να πληροί όλες τις προδιαγραφές των κανόνων υγιεινής και να είναι πιστοποιημένη κατα ISO 9001 και HACCP.

Η δεκαετία του 2000 βρήκε την επιχείρηση να μεγαλώνει και να καθιερώνεται, γιορτάζοντας τα 90 χρόνια επιτυχημένης λειτουγίας στην ελληνική αγορά, ανασχεδιάζοντας το εταιρικό της site και αποκτώντας ενεργότερη παρουσία στον ψηφιακό κόσμο.

Το διάστημα 2010-2011 λάνσαρε τη νέα σειρά SOUROTEA και άρχισε να ενισχύει το τμήμα εξαγωγών δίνοντας βαρύτητα στη διείσδυση και ανάπτυξή της στις αγορές της Κίνας, του Καναδά και των Η.Π.Α. Ενώ προετοίμασε το λανσάρισμα προϊόντων στην κατηγορία των soft drinks.

Η νέα εποχή

Το 2016 η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Belterra Investments, εταιρεία συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη. Η μετάβαση αυτή σηματοδότησε και την έναρξη ενός νέου επενδυτικού πλάνου, με τον προγραμματισμό να ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια ευρώ με στόχο αφενός την ενίσχυση της παραγωγής, αφετέρου την παραγωγή νέων προϊόντων, τα οποία κατατάσσονται στην κατηγορία των premium carbonated beverages.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία ήδη η Σουρωτή έχει λανσάρει προϊόντα με βασική πρώτη ύλη το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό, το οποίο εμπλουτίζεται με φυσικό άρωμα δυόσμου και μέντας, με λεμόνι και λάιμ, με μαστίχα, με φυσικό άρωμα αγγουριού και με φυσικό άρωμα ρόδι.

Σήμερα, πάνω από έναν αιώνα μετά την πρώτη του εμφιάλωση, η επιχείρηση με τέσσερις πλήρεις γραμμές παραγωγής, μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, 134 μόνιμους ειδικευμένους εργαζόμενους, νέες κτιριακές εγκαταστάσεις 7.500 τ.μ., υποκατάστημα στην Αθήνα και εμπλουτισμένο χαρτοφυλάκιο, ανοίγει νέους ορίζοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αποσκοπώντας να “επανακαταλάβει” την πρώτη θέση στην αγορά.

Σε τροχιά ανόδου

Ενώ το 2020 την πρώτη θέση στις πωλήσεις ανθρακούχου σε όγκο είχε η Σουρωτή, με μερίδιο 21,4%, τον Οκτώβριο του 2021 αυτό ανατράπηκε, καθώς η τελευταία κατήλθε στο 18,4% και στην πρώτη θέση βρέθηκε το Ζαγόρι με 20,5%, από 16,7% που ήταν το 2020.

Με το λανσάρισμα των νέων προϊόντων αναμένεται μεγάλη αύξηση του ετήσιου κύκλου εργασιών, ο οποίος ανέκαμψε το 2021, υπερβαίνοντας και τα προπανδημικά επίπεδα. Την περσινή χρονιά η Σουρωτή έκλεισε τη χρήση με κύκλο εργασιών περίπου 13,2 εκατ. ευρώ, έναντι 12,1 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019, πριν από την εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης. Περίπου το 60% των πωλήσεών της πραγματοποιείται από τα σημεία horeca (ξενοδοχεία, εστίαση, catering) και το υπόλοιπο 40% από τα σούπερ μάρκετ.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 η εταιρεία πέτυχε αύξηση τζίρου κατά 46% σε σχέση με το 2022. Με βάση τα θετικά αυτά πρώτα αποτελέσματα, η διοίκηση με διευθύνουσα σύμβουλο από τον περασμένο Δεκέμβριο τη Φρίντα Μελετίδη, επιδιώκει την αύξηση των μεριδίων στην αγορά, αναπτύσσοντας νέες γεύσεις και θέτοντας σε εφαρμογή ένα νέο επενδυτικο πλάνο. Με όχημα το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της φυσική καταγωγής του προϊόντος, η Σουρωτή στοχεύει στην εμπορική ανάπτυξη, δίνοντας έμφαση στις εξαγωγές που ήδη πραγματοποιούνται προς 25 χώρες και ιδιαίτερα στην κινεζική αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.