02 Μάι 2024
READING

Πού οφείλει η PepsiCo την επιτυχία της;

4 MIN READ

Πού οφείλει η PepsiCo την επιτυχία της;

Πού οφείλει η PepsiCo την επιτυχία της;

Η στρατηγική marketing της PepsiCo οδηγεί στην ανάπτυξη και την αφοσίωση των καταναλωτών εν μέσω αυξήσεων των τιμών

Η γνωστή πολυεθνική εταιρεία τροφίμων και ποτών, αποκομίζει τους καρπούς της στρατηγικής προσέγγισης marketing. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ramon Laguarta, τόνισε πρόσφατα τη σημασία του marketing στην ενίσχυση της αντιλαμβανόμενης αξίας των εμπορικών σημάτων της PepsiCo. Αυτή η εστίαση επέτρεψε στην εταιρεία να αυξήσει τις τιμές χωρίς σημαντική φθορά πελατών, αποφέροντας ευνοϊκά αποτελέσματα.

Η PepsiCo αποδίδει την πρόσφατη επιτυχία της στις ομάδες marketing και commercial, αναγνωρίζοντας τις αξιόλογες προσπάθειές τους για την ελαχιστοποίηση των ελαστικοτήτων των τιμών. Η ελαστικότητα των τιμών (price elasticitie) αναφέρεται στο μέτρο της ανταπόκρισης της ζήτησης των καταναλωτών στις μεταβολές της τιμής. Βοηθά στον προσδιορισμό του βαθμού στον οποίο η ζητούμενη ποσότητα ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας μεταβάλλεται ως απάντηση σε μια μεταβολή της τιμής του.

Διαβάστε ακόμα: Η Pepsi αποφάσισε να αλλάξει ταυτότητα ύστερα από 15 χρόνια

Ο Laguarta έδωσε έμφαση στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις που έγιναν για την οικοδόμηση ισχυρότερων εμπορικών σημάτων και την ενίσχυση της αντιλαμβανόμενης αξίας των προϊόντων της PepsiCo. Η στρατηγική αυτή επέτρεψε στην εταιρεία να αυξήσει τις τιμές, διατηρώντας παράλληλα τους καταναλωτές πιστούς στις μάρκες που προτιμούν.

Προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες

Αν και οι καταναλωτές προσαρμόζουν τις αγοραστικές τους συνήθειες ως απάντηση στις οικονομικές προκλήσεις, οι προσπάθειες marketing της PepsiCo τη βοήθησαν να διατηρήσει την πλειοψηφία της πελατειακής της βάσης. Οι καταναλωτές με χαμηλότερο εισόδημα καταστρώνουν στρατηγικές για να βελτιστοποιήσουν τον προϋπολογισμό τους, αναζητώντας καλύτερες προσφορές και εξερευνώντας διαφορετικά κανάλια λιανικής πώλησης. Για να ανταποκριθεί σε αυτές τις εξελισσόμενες ανάγκες, η PepsiCo συνεχίζει να εστιάζει στην παροχή προσιτών απολαύσεων εντός των κατηγοριών προϊόντων της.

Ισχυρές επιχειρηματικές επιδόσεις

Τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου της PepsiCo αντικατοπτρίζουν την ισχυρή επιχειρηματική της δυναμική. Η εταιρεία σημείωσε σημαντική αύξηση 13% στα οργανικά έσοδα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Η εφαρμογή μιας “ισχυρής διψήφιας αύξησης” των δαπανών διαφήμισης και marketing, μαζί με τις συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού, συνέβαλε σε αυτή την επιτυχία. Επιπλέον, οι βελτιώσεις στην αποδοτικότητα της εργασίας, οι βελτιώσεις στην πλευρά της προσφοράς και η μείωση των αποβλήτων σε όλη την αλυσίδα αξίας τροφοδότησαν περαιτέρω την ανάπτυξη.

Ενίσχυση του brand identity

Παράλληλα με τις προσπάθειες marketing, η PepsiCo έχει επίσης ξεκινήσει ένα σημαντικό ταξίδι rebranding, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή της για την εξέλιξη των προτιμήσεων των καταναλωτών και τη διατήρηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Προς τιμήν της 125ης επετείου της, η εταιρεία ανέλαβε την πρώτη της μεγάλη προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της επωνυμίας της μετά από 15 χρόνια.

Ένα από τα κεντρικά στοιχεία αυτής της προσπάθειας είναι το ανανεωμένο λογότυπο, το οποίο διαθέτει το εμβληματικό λεκτικό σήμα “Pepsi” τοποθετημένο στη “σφαίρα” yin-yang της εταιρείας, θυμίζοντας την τοποθέτησή του στις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Αυτή η ανανεωμένη εμφάνιση αποτίει φόρο τιμής στην πλούσια κληρονομιά της PepsiCo, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί την ετοιμότητά της να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς.

Η προσπάθεια για το rebranding υπερβαίνει την απλή ανανέωση του λογότυπου. Η PepsiCo παρουσίασε μια ολοκληρωμένη ανανέωση των σημείων επαφής της σε όλα τα ψηφιακά και φυσικά κανάλια. Αυτό περιλαμβάνει επανασχεδιασμένες συσκευασίες, ενημερώσεις στον εξοπλισμό των ψυγείων, στόλους φορτηγών, προσφορές εστίασης, ακόμη και συνεργασίες στον τομέα της μόδας. Με την ανανέωση αυτών των σημείων επαφής, η PepsiCo στοχεύει να δημιουργήσει μια συνεκτική και ελκυστική εμπειρία μάρκας για τους καταναλωτές, ενισχύοντας τη δέσμευσή της να παρέχει ποιοτικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις εξελισσόμενες προτιμήσεις τους.

Διαβάστε ακόμα: Η Pepsi και η Apple συνεργάζονται για δωρεάν music streaming

“Αναίμακτη” αύξηση τιμών

Η αφοσίωση της PepsiCo στο marketing και την ενίσχυση της μάρκας έχει αποδειχθεί καθοριστική για την επίτευξη ανάπτυξης και τη διατήρηση της αφοσίωσης των καταναλωτών. Ενισχύοντας την αντιληπτή αξία των προϊόντων της, ο κολοσσός των αναψυκτικών εφάρμοσε με επιτυχία αυξήσεις τιμών χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την πελατειακή του βάση.

Καθώς οι καταναλωτές προσαρμόζουν τις αγοραστικές τους συνήθειες, η PepsiCo παραμένει ανθεκτική, ανταποκρινόμενη στις εξελισσόμενες ανάγκες και παρέχοντας προσιτές απολαύσεις στις κατηγορίες προϊόντων της. Με θετικές προοπτικές για τους καταναλωτές και ισχυρές επιχειρηματικές επιδόσεις, η συνεχής επένδυση της PepsiCo στο marketing τοποθετεί την εταιρεία για διαρκή επιτυχία στον ανταγωνιστικό κλάδο τροφίμων και ποτών.

Με πληροφορίες από Marketing Week

Photo: PepsiCo

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.