01 Μάι 2024
READING

Flora Markets: Το success story ενός διαφορετικού σούπερ μάρκετ στη Μύκονο

4 MIN READ

Flora Markets: Το success story ενός διαφορετικού σούπερ μάρκετ στη Μύκονο

Flora Markets: Το success story ενός διαφορετικού σούπερ μάρκετ στη Μύκονο

Μία κατηγορία σούπερ μάρκετ από μόνη της αποτελεί η Ι και Φ Κονταράτος Α.Ε. η οποία είναι γνωστή ως Flora Markets και δραστηριοποιείται στη Μύκονο. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο όπου το νησί βρίσκεται στο peak της τουριστικής κίνησης διαθέτει dj, μπάρμαν και επίπεδο υπηρεσιών που ξεφεύγει από στενά όρια αυτού που ορίζεται ως σούπερ μάρκετ.

Ταυτόχρονα η γκάμα των προϊόντων που διαθέτει παραπέμπει περισσότερο σε κατάστημα delicatessen με πολύ ακριβούς κωδικούς σαμπάνιας, αλλαντικών και κρασιών. Χαρακτηριστική είναι για παράδειγμα η διάθεση των κρασιών της Petrus, που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους οίκους στον κόσμο με μερικά από τα σπανιότερα κρασιά. Στα ράφια της φιλοξενούνται σοκολάτες του κορυφαίου οίκου σοκολάτας Valhrona, τα προϊόντα delicatessen της σειράς Jamie Oliver Deli και οι σαμπάνιες Armand de Brignac και Louis de Roederer. 

Προϊόντα που σε συνδυασμό με άλλα εξεζητημένα και σπάνια αγαθά που βρίσκονται στα ράφια της δημιουργούν ένα δυσεύρετο μείγμα για μία εταιρεία που διαθέτει μόλις τρία καταστήματα, αλλά ο τζίρος της το 2022 ξεπέρασε τα 40 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα σε ένα νησιωτικό μέρος όπως η Μύκονος, όπου η δραστηριότητα είναι καθαρά εποχικού χαρακτήρα και καταλαγιάζει κατά τους χειμερινούς μήνες. 

Βλέποντας όμως και τα οικονομικά της μεγέθη, ο κύκλος εργασιών της το 2022 ανήλθε στα 42 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά 41,17% σε σχέση με το 2021.  Τα καθαρά της κέρδη μετά από φόρους ήταν 3,14 ευρώ, αυξημένα κατά 78,78% από το 2021. Έντονα ανοδικά κινήθηκαν όμως και τα κέρδη προ φόρων (73,76%), που ξεπέρασαν τα 4 εκατ. ευρώ ενώ τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 53,05% στα 5 εκατ. Ευρώ. Το 2021 αύξησε κατά 93% τον τζίρο της, ο οποίος ανήλθε σε 29,77 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη από την εν λόγω χρονιά είχε επιστρέψει σε κέρδη προ φόρων ύψους 3 εκατ. ευρώ. Η εικόνα αυτή για το 2022 επιβεβαιώνει ότι η Flora Markets ξεπέρασε κατά πολύ το 2019, όταν ο τζίρος της ήταν 33,1 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 9,11% συγκριτικά με τα 30,4 εκατ. ευρώ του 2018. Επίσης, τα κέρδη μετά από φόρους είχαν ανέλθει τότε σε 2,23 εκατ. ευρώ, γνωρίζοντας αύξηση 25,47% συγκριτικά με την προηγούμενη χρήση. 

Επικεφαλής ο Τάσος Κονταράτος

Στο τιμόνι της εταιρείας σήμερα βρίσκεται ο Τάσος Κονταράτος, συνεχίζοντας το δημιούργημα των γονιών του Γιάννη και Φλόρας Κονταράτου, ενώ το πρώτο κατάστημα βρισκόταν στην περιοχή του αεροδρομίου της Μυκόνου και στη συνέχεια η επιχείρηση δημιούργησε δύο ακόμα σημεία, το ένα εκ των οποίων βρίσκεται στην κοινότητα της Άνω Μεράς (το τρίτο βρίσκεται στον Βόθωνα). Παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς έχει δεχτεί προσεγγίσεις από μεγαλύτερους παίκτες για να την εξαγοράσουν, ο επικεφαλής της, Τάσος Κονταράτος, εμφανίζεται ασυγκίνητος στα κελεύσματα των ισχυρών, παραμένοντας πιστός στο μοντέλο λειτουργίας που έχει κάνει άκρως επιτυχημένη την εταιρεία του και διαρκώς αναπτυσσόμενη τα τελευταία χρόνια. 

Η εταιρεία προκειμένου να εξυπηρετήσει το απαιτητικό καταναλωτικό κοινό του νησιού, δημιούργησε το brand «84600 Mykonos». Μέσω αυτού δίνει την δυνατότητα στους πελάτες της να μετατρέψουν σε premium δώρα τα προϊόντα, που αγοράζουν από την κάβα και το delicatessen. 

Η πορεία στα τρόφιμα και το πρώτο σούπερ μάρκετ

Η δραστηριοποίηση της οικογένειας Κονταράτου στα τρόφιμα ξεκίνησε ήδη από την δεκαετία του 1970. Και το πρώτο κατάστημα, αυτό του αεροδρομίου, δημιουργήθηκε το 1989. Οπως είχε γράψει στο βιβλίο του ο Γιάννης Κονταράτος: «Αποφάσισα να ανοίξω ένα στο αεροδρόμιο, στο χωράφι της Φλώρας που ήταν 10 στρέμματα. Τα χρήματά μου ήταν πολύ λίγα, σχεδόν τίποτα, αλλά ήμουν αποφασισμένος». Χρειάστηκε τότε να πάρει δάνειο 28 εκατομμύρια δραχμές, νοίκιασε το ακίνητο που είχε υπό την ιδιοκτησία του στα Ματογιάννια στην τότε Τράπεζα Πίστεως (μετέπειτα Alpha Bank) και εισέπραξε 16 εκατ. δραχμές ως αέρα, ενώ πούλησε ένα σπίτι που είχε στον Αγιο Στέφανο για 47 εκατομμύρια δραχμές. Όσοι άκουσαν τότε ότι σκόπευε να δημιουργήσει κατάστημα μακριά από τη χώρα, υποστήριζαν ότι θα αποτύχει. Αλλά εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι έπεσαν έξω.

Στις 10 Ιουνίου του 1989 έγιναν τα εγκαίνια στο κατάστημα του αεροδρομίου, ενώ η πορεία του ήταν τέτοια που σταδιακά και οι ανταγωνιστές ξεκίνησαν να δημιουργούν καταστήματα μακριά από τη χώρα Μυκόνου. Ο ίδιος, περιγράφοντας την πορεία του στο ίδιο βιβλίο, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο,τι ήθελα να κερδίσω το κέρδιζα. Εχω βγάλει πάρα πολλά χρήματα και τα χάλαγα ωραία, όχι αλήτικα. Είμαι ευτυχής, έχω ζήσει τη ζωή μου και δεν μετάνιωσα για τίποτα».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.