01 Μάι 2024
READING

Πώς ο Χαλκιαδάκης εξελίχθηκε στην κρητική υπερδύναμη

4 MIN READ

Πώς ο Χαλκιαδάκης εξελίχθηκε στην κρητική υπερδύναμη

Πώς ο Χαλκιαδάκης εξελίχθηκε στην κρητική υπερδύναμη

Η αλυσίδα εμφάνισε μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από αυτόν της αγοράς σούπερ μάρκετ

Στα τέλη του 2014, και σχεδόν μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της τότε Makro, η Σκλαβενίτης είχε προχωρήσει στην εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού στην κρητική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης, με πωλητή την Βερόπουλος προς 22 εκατ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή, η Σκλαβενίτης κατάφερε να διευρύνει περαιτέρω την παρουσία της εκτός Αθηνών, στην αγορά της Κρήτης, με στρατηγικό εταίρο την οικογένεια του Μηνά Χαλκιαδάκη, και να εδραιώσει την πρωτοπορία της στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κλάδο των σούπερ μάρκετ.

Μεγέθη ανάπτυξης

Από τα 38 τότε καταστήματα, τον κύκλο εργασιών των 132 εκατ. ευρώ και τους 940 εργαζομένους το 2013, η Χαλκιαδάκης σήμερα διαθέτει ένα δίκτυο πωλήσεων με 40 καταστήματα στο Ηράκλειο και σε μεγάλες πόλεις του νησιού, ενώ αύξησε τον αριθμό εργαζομένων της στους 1.600.

Και όχι μόνο. Οι πωλήσεις της Χαλκιαδάκης αυξήθηκαν στα 190,8 εκατ. ευρώ ενισχυμένες κατά 8,5% σε σύγκριση με το 2021, σε μια αγορά σούπερ μάρκετ η οποία εμφάνιση μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης 6,3%.

Βελτιωμένη ήταν και η κερδοφορία με τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 18,5 εκατ. ευρώ, από 18,3 εκατ. ευρώ το 2021. Επίσης, τα μεικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 53,8 εκατ. ευρώ, από 50,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διατηρήθηκαν σχεδόν στα ίδια επίπεδα, καθώς διαμορφώθηκαν στα 9,69 εκατ. ευρώ από 9,64 εκατ. ευρώ το 2021.

Οι λιανικές πωλήσεις στην αλυσίδα άγγιξαν τα 164 εκατ. ευρώ, από περίπου 153 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, ενώ η χονδρική ξεπέρασε τα 9 εκατ. ευρώ, από 7,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σημαντική συνεισφορά στον τζίρο έχουν επίσης οι υπηρεσίες, με τα έσοδα πέρυσι να διαμορφώνονται σε 17,7 εκατ. ευρώ, έναντι 15,7 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν. Σημειώνεται ότι η εταιρεία διαθέτει eshop, έχοντας επενδύσει τα τελευταία χρόνια σε τεχνολογία και υπηρεσίες delivery.

Οι στόχοι του 2023

Για φέτος η διοίκησης της κρητικής αλυσίδας με πρόεδρο και διευθύνοντα τον Μηνά Χαλκιαδάκη και αντιπρόεδρο τη Μαρία Σκλαβενίτου, εκτιμά ότι παρά τις προκλήσεις -μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και ζήτηση υπηρεσιών και αγαθών-, θα συνεχίσει να επιτυγχάνει αύξηση πωλήσεων και υψηλή κερδοφορία.

Όχημά της το γεγονός ότι εδώ και οχτώ χρόνια επισήμως είναι μέλος ενός πιο ισχυρού σχήματος, που της επιτρέπει να υποστηρίζει δράσεις και προσφορές με καλύτερο τρόπο από το παρελθόν. Αλλά και το επενδυτικό πρόγραμμα για τη μείωση της επίπτωσης της αύξησης του κόστους στα αποτελέσματά της που “έτρεξε” εξάλλου προκειμένου να διαχειριστεί τις προκλήσεις των τελευταίων ετών, όπως οι επιπτώσεις της πανδημίας και των πολεμικών συγκρούσεων, που οδήγησαν σε αλματώδη αύξηση του κόστους ενέργειας και των εμπορευμάτων.

“Πράσινος” προσανατολισμός

Προς αυτή την κατεύθυνση εξάλλου οδεύουν οι επενδύσεις που υλοποιεί εδώ και χρόνια σε πολλαπλά επίπεδα η αλυσίδα. Χαρακτηριστικά, η Χαλκιαδάκης αντιλήφθηκε εγκαίρως την δυναμική και τα πολλαπλά οφέλη που οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποφέρουν στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία. Γι’ αυτό και πριν από 11 χρόνια, εγκατέστησε το πρώτο φωτοβολταϊκό σύστημα στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο 1ο χιλιόμετρο Γαζίου-Κρουσώνα.

Σήμερα, φωτοβολταϊκά net metering, σταθμοί δηλαδή που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και δίνουν ρεύμα στα καταστήματα, βρίσκονται στις στέγες σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης στην Ούλωφ Πάλμε, στον Άι Γιάννη, στα Μάλια, στα Κουνουπιδιανά Χανίων, στο Κοκκίνη Χάνι, στα Καπαριανά Μοίρων, στη Σητεία, καθώς και στο “πράσινο” κατάστημα Χαλκιαδάκης Max στις Πατέλες κλάσης Α+.

Η κρητική αλυσίδα δημιούργησε δημιούργησε 11 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλη την Κρήτη, ενώ έλαβε από τη ΔΕΗ GreenPass που πιστοποιούν ότι η εταιρεία για το πρώτο εξάμηνο του 2022 κατανάλωσε συνολικά 6.559 MWh (655.900 Kwh) και ότι η ενέργεια αυτή προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Υλοποιώντας ένα διευρυμένο πρόγραμμα δράσεων, η Χαλκιαδάκης βρίσκεται δίπλα σε καταναλωτές και ευπαθείς ομάδες, υποστηρίζει τους εργαζομένους της μέσω της Ακαδημίας Χαλκιαδάκης, ενώ ενισχύει συνειδητά την τοπική οικονομία μέσα από τη συνεργασία της με περισσότερος από 500 Κρητικούς παραγωγούς και 3.500 κωδικούς κρητικών προϊόντων. Η κρητική αλυσίδα super market, μάλιστα, έχει λάβει βαθμολογία 8,64 στα 10 στο Δείκτη Γενικής Ικανοποίησης Πελατών, όπως προέκυψε από εσωτερική έρευνα ικανοποίησης πελατών, ενώ έχει βραβευθεί πολλάκις για την καινοτομία και τη διορατικότητά της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.