02 Μάι 2024
READING

Το ολικό rebound της οικογένειας Στέγγου

4 MIN READ

Το ολικό rebound της οικογένειας Στέγγου

Το ολικό rebound της οικογένειας Στέγγου

Η αποτυχία είναι μια ευκαιρία να ξαναρχίσεις, αλλά αυτή τη φορά πιο έξυπνα 

Αυτή η ρήση του Henry Ford θα μπορούσε να γίνει οδηγός για την προσπάθεια της οικογένειας Στέγγου, και συγκεκριμένα, της «τριανδρίας» των Κωνσταντίνου, Γιώργου και Ανδρέα να επανέλθουν στο προσκήνιο του επιχειρείν, αυτή τη φορά από το παράθυρο του real estate. 

Έχοντας αγοράσει περισσότερα από 200 ακίνητα σε δύο χρόνια, το πιο πρόσφατο deal της εισηγμένης Τεχνικής Ολυμπιακής – στην οποία η οικογένεια συμμετέχει κατά 65% –  είναι οι «ιερές» μπίζνες που χτίζει σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδας. Κυπριακή θυγατρική της Τεχνικής Ολυμπιακής  ανακηρύχθηκε οριστική ανάδοχος για την ανέγερση 12 κατοικιών, 8 στην Κηφισιά και 4 στη Βουλιαγμένη, με το σύστημα αντιπαροχής (με ποσοστά από 43% έως 50,1%), επί ακινήτων ιδιοκτησίας της Εκκλησίας. 

Οι συμμαχίες

Στη Βουλιαγμένη συνεταιρίστηκε με την Ankoland Ltd, μέτοχο της Tarishore, στο μετοχικό σχήμα της οποίας συμμετείχε αρχικά ο Ζιραίρ Τζανικιάν της οικογένειας των κοσμηματοπωλών.

Η συμμαχία με την Tarishore δεν είναι η μοναδική την οποία αξιοποιεί η οικογένεια Στέγγου για το άνοιγμα στον κλάδο των ακινήτων. Το καλοκαίρι έγινε γνωστή η σύμπραξη της Τεχνικής Ολυμπιακής με τον Παύλο Βαρδινογιάννη και την κυπριακή SFAX Oil Ltd, που ελέγχει ο επιχειρηματίας. Επενδυτικό όχημα αυτής της συνεργασίας είναι η Luxury Life ΙΚΕ, καθώς οι δύο πλευρές έχουν προχωρήσει στην κατάρτιση μη δεσμευτικού μνημονίου συναντίληψης (MoU), με αντικείμενο τη συμμετοχή του Παύλου Βαρδινογιάννη κατά 50% στο κεφάλαιο της εταιρείας. Εφόσον οριστικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις, η κοινοπραξία θα εστιάσει στην τοποθέτηση κεφαλαίων στον τομέα της φιλοξενίας, σχεδιάζοντας κινήσεις για την αξιοποίηση τουριστικών καταλυμάτων, ξενοδοχείων και κατοικιών.

Είχε προηγηθεί η απόκτηση χαρτοφυλακίου 186 ακινήτων της Intrum Hellas έναντι 19,8 εκατ. ευρώ, γνωστό ως Project Arrow, το οποίο θα συμπεριληφθεί στα υπό αξιοποίηση assets του κοινού οχήματος Στέγγου – Βαρδινογιάννη. Τα ακίνητα, που έχουν προέλθει από ανακτήσεις μέσω πλειστηριασμών, είναι κατά την πλειονότητά τους κατοικίες, ενώ ποσοστό μικρότερο του 20% αφορά σε γραφεία και οικόπεδα.

Τα κόκκινα δάνεια

Θυμίζουμε πως την αρχή των επενδύσεων στo real estate είχε κάνει η Τεχνική Ολυμπιακή αγοράζοντας μέσω πλειστηριασμού το ακίνητο πρώην ιδιοκτησίας της Renault (πτωχευμένης από το 2018) στη λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου, έναντι 2,5 εκατ. ευρώ. Στο στόχαστρο είναι και κόκκινα ξενοδοχεία. Ο όμιλος έχει ιδρύσει την PFC Premier Finance Corporation η οποία είχε ιδρυθεί για να συμμετάσχει σε ήδη αδειοδοτημένη εταιρεία στην Ελλάδα, στην αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με στόχο την εκμετάλλευση ευκαιριών στην αγορά των NPLs τα οποία θα συνδέονται με περιουσιακά στοιχεία του τουριστικού τομέα καθώς και του real estate.

Επίσης, πρόσφατα απέκτησε του υπόλοιπο 50% της Mount Street Hellas, εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων, που προικοδοτεί τον όμιλο με χαρτοφυλάκιο 580 εκατ. ευρώ κόκκινων δανείων. Προηγουμένως, στις αρχές του 2022 η Τεχνική Ολυμπιακή είχε προχωρήσει στην εξαγορά της Novamore Limited του fund της οικογένειας Βελάνη (γνωστή από τη Singer) αντί 12,5 εκατ. ευρώ, η οποία έχει στην κατοχή της μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εγγυήσεις ακινήτων συνολικής αξίας 33 εκατ. ευρώ. 

Μία από τις εκκρεμότητες που έχει η Τεχνική Ολυμπιακή για να ξεκλειδώσει επιπλέον επενδύσεις είναι το τίμημα που πρέπει να καταβάλλει ο όμιλος του Ιβάν Σαββίδη για το Πόρτο Καρράς (αναμένεται να καταβάλει περίπου 18 εκατ. ευρώ). Η εισηγμένη εταιρεία βρίσκεται σε αναμονή του πορίσματος τρίτου ανεξάρτητου εκτιμητή, της KPMG, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το ζήτημα θα διευθετηθεί αρχές του 2024, χωρίς να χρειαστεί η προσφυγή σε διαιτησία. Η συμφωνία μεταξύ της Τεχνικής Ολυμπιακής και της Belterra Investments, που υπεγράφη στις 15 Απριλίου 2020, προέβλεπε πως το τελικό τίμημα της αγοραπωλησίας του θερέτρου θα καθοριζόταν έπειτα από διενέργεια due dilligence.

Τα κεφάλαια που θα προέλθουν από την εκποίηση του Πόρτο Καρράς αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο στην οικογένεια Στέγγου για νέες κινήσεις σε ακίνητα αλλά και στη ναυτιλία, την οποία δεν εγκαταλείπει, αφού στο χαρτοφυλάκιό της έχει τη μαρίνα Σάμου κι είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μαρίνα Καλαμαριάς. Μία ακόμη κίνηση ήταν η απόκτηση ελικοπτέρου το οποίο ενοικίασε για 7 έτη με καθαρή απόδοση 10%. 

Αντίθετα, η δραστηριοποίηση στον κατασκευαστικό τομέα αποτελεί παρελθόν για την οικογένεια, που το 2000 είχε φτάσει να εξαγοράζει έως και εισηγμένες στο Nasdaq εταιρείες. Το 2003 ο όμιλος είχε καταταχθεί 6ος στην κλίμακα των μεγαλύτερων ελληνικών ομίλων, ενώ είχε καταλάβει την πρώτη θέση του κατασκευαστικού κλάδου. Το 2022, ωστόσο, τα έσοδα των 13,9 εκατ. προήλθαν από τη ναυτιλία, ενώ ο όμιλος – 4% του μετοχικού κεφαλαίου του οποίου διακρατούν ξένοι θεσμικοί – παρουσίασε οριακή κερδοφορία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.