02 Μάι 2024
READING

Τι μπορούν να μάθουν τα σύγχρονα brands από την Tupperware

4 MIN READ

Τι μπορούν να μάθουν τα σύγχρονα brands από την Tupperware

Τι μπορούν να μάθουν τα σύγχρονα brands από την Tupperware

Η άνοδος και η πτώση της Tupperware

Λίγες μάρκες προκαλούν νοσταλγία και οικειότητα όπως η Tupperware. Γνωστή για τις καινοτόμες λύσεις αποθήκευσης και τις εμβληματικές επιδείξεις στο σπίτι, η Tupperware έχει αντέξει πολλές πολιτιστικές και οικονομικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης της ιστορίας. Ενώ η ίδρυση και η ανάπτυξή της αναδεικνύουν το αμερικανικό επιχειρηματικό πνεύμα, οι πιο πρόσφατες δοκιμασίες της υπογραμμίζουν τις προκλήσεις της διατήρησης των εμπορικών σημάτων κληρονομιάς στη σύγχρονη εποχή.

Η απαρχή της Tupperware ανάγεται στην περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης. Ο Earl Tupper, ένας εκκολαπτόμενος εφευρέτης, ίδρυσε μια μονάδα παραγωγής πλαστικών στη Μασαχουσέτη. Το 1946 το καινοτόμο πνεύμα του Tupper οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου σετ Tupperware, το οποίο ήταν κάτι περισσότερο από ένα ακόμη σκεύος κουζίνας. Καθώς στην εποχή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κυριαρχούσαν τα παραδοσιακά γυάλινα και κεραμικά σκεύη κουζίνας, ο Tupper είδε δυνατότητες στο καινοτόμο τότε υλικό: το πολυαιθυλένιο, που ονόμασε “Poly-T: Υλικό του Μέλλοντος.

Διαβάστε ακόμα: Tupperware Hellas: Από την απόλυτη κυριαρχία στην κατάρρευση

Το τάπερ που άλλαξε την αποθήκευση τροφίμων

Το πρώτο προϊόν που εισήγαγε στην αγορά ήταν το Wonderlier Bowl, ένα προϊόν που πωλείται έως και σήμερα σε διάφορα χρώματα και μεγέθη σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία. Το Wonderlier Bowl είχε κάποια συγκεκριμένα και πρωτοπόρα χαρακτηριστικά για την εποχή του όπως το ότι ήταν ελαφρύτερο, δεν έσπαγε όπως τα συμβατικά προϊόντα. Το μυστικό της επιτυχίας όμως βρισκόταν στο καπάκι του.

Το διάσημο αεροστεγές καπάκι βοηθούσε το φαγητό να διατηρείται φρέσκο και να μην ξεραίνεται, κρατώντας ταυτόχρονα τη γεύση και το άρωμά του μέσα στο ψυγείο. Παρόλα αυτά, το προϊόν δεν πέτυχε ικανοποιητικά αποτελέσματα κατά τη διάθεσή του μέσα από το κανάλι των σούπερ μάρκετ. Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, οι καταναλωτές χρειάστηκαν τη μέθοδο της επίδειξης για να μπορέσουν να κατανοήσουν πλήρως τις χρήσεις και την λειτουργία του, καθώς επρόκειτο για απολύτως άγνωστο προϊόν για την εποχή του.

Η χρυσή εποχή

Το προϊόν του Tupper ήταν επαναστατικό, αλλά μέχρι να εμφανιστεί η Brownie Wise, δεν πουλούσε. Μόνο όταν η Wise εισήγαγε το μοντέλο των “οικιακών πάρτι”, το Tupperware άρχισε να κερδίζει έδαφος. Αυτή η πρωτοποριακή προσέγγιση επικεντρώθηκε στην επίδειξη της χρησιμότητας των προϊόντων Tupperware ακριβώς στην άνεση του σπιτιού των καταναλωτών. Μέσω συναρπαστικών παιχνιδιών και επιδείξεων των ξεχωριστών πλεονεκτημάτων των δοχείων, το Tupperware έγινε πασίγνωστο στη δεκαετία του 1950.

Με τις συνδυασμένες προσπάθειες των στρατηγικών marketing της Wise και της κατασκευαστικής ικανότητας της Tupper, η εταιρεία γνώρισε αλματώδη ανάπτυξη. Οι πωλήσεις της μάρκας κορυφώθηκαν στα 25 εκατομμύρια δολάρια το 1954. Η απήχηση της Tupperware δεν περιορίστηκε στις ΗΠΑ- επεκτάθηκε παγκοσμίως κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ’60 και του ’70.

Αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων

Ωστόσο, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν τη δεκαετία του 1980. Με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας να λήγουν και την κοινωνικοοικονομική αλλαγή που έβλεπε περισσότερες γυναίκες να εντάσσονται στο εργατικό δυναμικό, το παραδοσιακό μοντέλο της Tupperware άρχισε να αισθάνεται την πίεση.

Μια εξαγορά από την Kraft το 1980 είδε την εισαγωγή νέων προϊόντων και τεχνικών πωλήσεων. Παρόλα αυτά, η μαγεία φαινόταν να φθίνει, με αποτέλεσμα η Kraft να προχωρήσει στην απόσχιση της μάρκας το 1996, μετατρέποντάς την σε δημόσια εταιρεία.

Προσαρμογή στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς

Σε μια προσπάθεια να παραμείνει επίκαιρη σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο καταναλωτικό τοπίο, η Tupperware επιχείρησε διαδικτυακές πωλήσεις, περίπτερα σε εμπορικά κέντρα και σύναψε συνεργασίες με σύγχρονα brands – όπως η Loop, η οποία κατασκευάζει επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες για καταναλωτικές μάρκες, καταστήματα λιανικής πώλησης και εστιατόρια.

Η πανδημία covid-19 έδωσε για λίγο ζωή στην μάρκα, καθώς με τα εκτεταμένα lockdowns και τις ανησυχίες για την ασφάλεια όλο και περισσότεροι άνθρωποι στράφηκαν στα σπιτικά γεύματα. Αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για αξιόπιστες και ανθεκτικές λύσεις αποθήκευσης τροφίμων, αναδεικνύοντας τις βασικές προσφορές της Tupperware.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Tupperware κινδυνεύει να γίνει ιστορία;

Ωστόσο, καθώς ο κόσμος προσαρμοζόταν στα νέα πρότυπα και οι περιορισμοί χαλάρωναν, η αρχική αύξηση της ζήτησης παρουσίασε μείωση, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Tupperware σε ένα άκρως ανταγωνιστικό τοπίο της αγοράς. Η εταιρεία αντιμετώπισε σοβαρές οικονομικές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ το 2023 οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν ανησυχητική πτώση, προκαλώντας ανησυχίες για τη βιωσιμότητά της. Ζητήματα που κυμαίνονται από παραβιάσεις του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (NYSE) μέχρι καθυστερημένες τριμηνιαίες εκθέσεις δημιουργούν ερωτηματικά για το μέλλον της.

Ποιο θα είναι το μέλλον της Tupperware;

Η ιστορία της Tupperware είναι μία ιστορία επιχειρηματικής εξέλιξης σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο. Από την εποχή της ακμής της ως απαραίτητο προϊόν για την κουζίνα μέχρι τις σημερινές προκλήσεις, η μάρκα αποτελεί απόδειξη της ανάγκης για προσαρμοστικότητα μπροστά στις μεταβαλλόμενες συμπεριφορές των καταναλωτών και τις δυναμικές της αγοράς. Το κατά πόσον η Tupperware μπορεί να επανεφεύρει τον εαυτό της για άλλη μια φορά, μένει να το δούμε.

Με πληροφορίες από Insider

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.