01 Μάι 2024
READING

Η επιστροφή του “πρωταθλητή”: Θα μπορέσει η Champion να αναζωπυρώσει το brand της;

4 MIN READ

Η επιστροφή του “πρωταθλητή”: Θα μπορέσει η Champion να αναζωπυρώσει το brand της;

Η επιστροφή του “πρωταθλητή”: Θα μπορέσει η Champion να αναζωπυρώσει το brand της;

Το παγκόσμιο παιχνίδι της Champion θα κερδίσει την Gen Z;”

Στην ακμή της, η Champion ήταν ένα περιζήτητο brand τόσο στο γήπεδο του μπάσκετ όσο και στους δρόμους. Το εμβληματικό brand αθλητικών ειδών, με το χαρακτηριστικό κόκκινο, άσπρο και μπλε λογότυπο “C”, βρήκε την εύνοια ενός διαφορετικού κοινού, που κυμαινόταν από φοιτητές και αθλητές του NBA μέχρι μεγάλα ονόματα της hip-hop σκηνής.

Ωστόσο, παρά το κύμα νοσταλγικής δημοτικότητας μεταξύ των Millennials και των Gen Zers, η Champion αντιμετωπίζει σήμερα πτώση των πωλήσεων, γεγονός που ώθησε τη μητρική εταιρεία, HanesBrands, να εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησής της.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Adidas σχεδιάζει να ανακτήσει το θρόνο από τη Nike

Κληρονομιά ενός αιώνα

Η Champion ιδρύθηκε το 1919 ως Knickerbocker Knitting Mills από την οικογένεια Feinbloom και γρήγορα εδραιώθηκε στην αμερικανική αθλητική και ψυχαγωγική κουλτούρα. Γνωστή για τις καινοτομίες της, όπως το πρώτο φούτερ με κουκούλα και το αθλητικό σουτιέν, η Champion έχτισε μια διαρκή κληρονομιά, η οποία συνυπήρξε με την pop κουλτούρα και το κολεγιακό πνεύμα. Οι συνεργασίες της με το NBA, το NFL και τις Ολυμπιακές ομάδες των ΗΠΑ έφεραν τη μάρκα στο προσκήνιο, συνδέοντάς την με την αθλητική υπεροχή.

Η μοίρα της Champion πήρε μια στυλιστική τροπή στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν οι καλλιτέχνες της hip-hop υιοθέτησαν τα αθλητικά ρούχα ως σύμβολο αστικής κομψότητας. Το εμβληματικό λογότυπο “C” αντανακλούσε την επαναστατική ενέργεια της εποχής, σηματοδοτώντας μια κουλτούρα αυθεντικότητας και αθλητικής κομψότητας.

H πτώση στην αμερικανική αγορά

Τα πράγματα άλλαξαν τη δεκαετία του 2000, όταν άλλες μάρκες όπως η Nike, η Adidas και η New Balance άρχισαν να αποκτούν μεγαλύτερη προσοχή. Αν και υπήρξε μια σύντομη αναζωπύρωση της δημοτικότητάς της γύρω στο 2015 λόγω της τάσης athleisure και της νοσταλγικής αναβίωσης των streetwear της δεκαετίας του ’90, οι πωλήσεις της δεν πήγαιναν πολύ καλά τελευταία.

Προσεγγίζοντας την Gen Z: Το νέο σχέδιο της Champion

Για να επανασυνδεθεί με τους νεότερους καταναλωτές, ειδικά με τους Gen Z-ers, το αθλητικό brand αλλάζει τώρα τη στρατηγική marketing του. Γνωστή για τη διαφορετική και παγκοσμιοποιημένη προοπτική της, η γενιά Z έχει κάνει την Champion να επανεκτιμήσει την τοπικοκεντρική της προσέγγιση. Αντί να εστιάζει αποκλειστικά σε τοπικούς influencers, η Champion έχει θέσει τους στόχους της σε παγκόσμιο επίπεδο, στοχεύοντας στην αυθεντικότητα, τη σχετικότητα και την ποικιλομορφία.

Συνεργασίες με δημιουργούς: Μια παγκόσμια προσέγγιση

Η Champion είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με γνωστές προσωπικότητες όπως η Kylie Jenner και ο Kendrick Lamar για την προώθηση του brand της. Αν και αυτές οι συνεργασίες ήταν επιτυχημένες, δεν αποτύπωναν πλήρως αυτό που αντιπροσωπεύει η Champion. Η νέα στρατηγική αφορά την ανάδειξη παγκόσμιων δημιουργών από διαφορετικά υπόβαθρα, αναδεικνύοντας το πραγματικό πνεύμα του να είσαι “πρωταθλητής”. Παρουσιάζοντας άτομα από διαφορετικά μέρη του κόσμου, όπως τους λάτρεις των αθλητικών παπουτσιών στις ΗΠΑ μέχρι τους ράπερς της Καντόνας στην Κίνα, η Champion στοχεύει να αφηγηθεί μια ιστορία που βρίσκει απήχηση στους ανθρώπους παντού.

Champion Creators Program

Ως μέρος της προσέγγισής του, το brand έχει ξεκινήσει το “Champion Creators Program”. Μέσω αυτού του προγράμματος, η Champion επιδιώκει να τιμήσει δημιουργούς από ποικίλα υπόβαθρα που συντονίζονται με τις αξίες της ενδυνάμωσης, της καλλιτεχνικής έκφρασης και του σκοπού. Πέρα από την απλή αναγνώριση, το πρόγραμμα θα μπορούσε να παρέχει στους επιλεγμένους δημιουργούς τόσο προσφορές προϊόντων όσο και χρηματοδότηση.

Διαβάστε ακόμα: Μαθήματα retail από τη Nike

Ένα μέλλον αυθεντικών δεσμεύσεων

Οι πρόσφατες προσπάθειες της Champion δείχνουν ότι η μάρκα εστιάζει πλέον σε περισσότερα από διαφημίσεις προϊόντων ή διασυνδέσεις με celebrities. Στόχος της είναι να δημιουργήσουν πραγματικές συνδέσεις με τους ανθρώπους, μοιράζοντας ελκυστικές ιστορίες και δημιουργώντας ουσιαστικές συνεργασίες που ταιριάζουν με τις αξίες των νεότερων καταναλωτών.

Δεν είναι σίγουρο αν αυτό θα επαναφέρει την Champion στην κορυφή, αλλά είναι προφανές ότι η μάρκα δεν βασίζεται μόνο στην επιτυχία του παρελθόντος, αλλά προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα ιστορία που να απευθύνεται στο παγκόσμιο και ποικιλόμορφο κοινό της Gen Z.

Με πληροφορίες από Business Insider

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.