02 Μάι 2024
READING

Απειλούν τα φάρμακα για την απώλεια βάρους τη βιομηχανία τροφίμων;

4 MIN READ

Απειλούν τα φάρμακα για την απώλεια βάρους τη βιομηχανία τροφίμων;

Απειλούν τα φάρμακα για την απώλεια βάρους τη βιομηχανία τροφίμων;

Ο αντίκτυπος στις διατροφικές επιλογές

Η άνοδος των φαρμάκων απώλειας βάρους προκαλεί αναστάτωση στην παγκόσμια αγορά τροφίμων. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε φαρμακευτικές λύσεις για να διαχειριστούν το βάρος τους, αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις για την βιομηχανία τροφίμων και το λιανεμπόριο. Πρόκειται απλώς για μια φευγαλέα τάση ή οι εταιρείες τροφίμων έχουν πραγματικό λόγο ανησυχίας;

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ozempic

Η Novo Nordisk, ο φαρμακευτικός κολοσσός που βρίσκεται πίσω από το Ozempic, ανέπτυξε αρχικά αυτό το φάρμακο για τη θεραπεία του διαβήτη. Ωστόσο, η ικανότητά του να περιορίζει την όρεξη και τις λιγούρες έκανε αίσθηση σχεδόν σε μια νύχτα. Με μια εντυπωσιακή έκθεση πωλήσεων ύψους περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Βόρεια Αμερική μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, είναι σαφές ότι αυτά τα φάρμακα έχουν αντίκτυπο.

Διαβάστε ακόμα: Πώς οι retailers μπορούν να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων

Από τα ράφια των φαρμακείων στα social media

Η αύξηση της δημοτικότητας του Ozempic δεν αποδίδεται αποκλειστικά στις ιατρικές του ιδιότητες. Σημαντική ώθηση δόθηκε από celebrities και παράγοντες επιρροής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που υποστήριξαν το φάρμακο για τα οφέλη του στην απώλεια βάρους. Μεγάλοι retailers, όπως η Walmart, διαβλέποντας μια ευκαιρία, άρχισαν να προωθούν την πώληση του φαρμάκου στα φαρμακεία τους, προβλέποντας σημαντική ανάπτυξη στα τμήματα υγείας και ευεξίας.

Η ανησυχία της βιομηχανίας τροφίμων

Με την αυξανόμενη δημοτικότητα των φαρμάκων απώλειας βάρους, τα στελέχη της βιομηχανίας τροφίμων αναλογίζονται ένα κρίσιμο ερώτημα: Θα καταναλώνουν οι άνθρωποι λιγότερο; Και πιο συγκεκριμένα, θα επιλέξουν πιο υγιεινές επιλογές αντί για “ανθυγιεινά τρόφιμα και επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γλυκά και αλμυρά”; Αυτή η αφήγηση έχει σιγά-σιγά μετατοπιστεί από την απλή αναγνώριση της ανόδου των εν λόγω φαρμάκων στη μέτρηση των πιθανών επιπτώσεών του στην κατανάλωση τροφίμων.

Μια πιο προσεκτική ματιά στους αριθμούς

Πρόσφατη ανάλυση της Morgan Stanley εκτιμά ότι μέχρι το 2035, το 7% του πληθυσμού των ΗΠΑ θα χρησιμοποιεί αυτά τα φάρμακα για την απώλεια βάρους. Αν αυτό αληθεύει, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης ορισμένων τροφίμων, ιδίως σνακ και ροφημάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Παρά την αυξανόμενη προσοχή, ο άμεσος αντίκτυπος των ισχυρών πωλήσεων αυτών των φαρμάκων στη βιομηχανία τροφίμων φαίνεται να είναι περιορισμένος. Ενώ παρατηρείται μια αλλαγή στα καταναλωτικά πρότυπα, ιδίως μεταξύ των γυναικών και των ηλικιωμένων, η συνολική επίδραση στον τομέα των τροφίμων αναμένεται να είναι σχετικά μικρή στο ορατό μέλλον.

Don’t Panic

Εάν όντως εμφανιστεί μια τάση για μειωμένη κατανάλωση τροφίμων λόγω φαρμάκων όπως το Ozempic, ο κλάδος φαίνεται να έχει αρκετό χρόνο για να προσαρμοστεί. Οι αλλαγές θα μπορούσαν να κυμαίνονται από την καθιέρωση μικρότερων μεγεθών μερίδων έως την καινοτομία νέων σειρών προϊόντων που απευθύνονται σε ένα κοινό που έχει συνείδηση της υγείας. Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένες προσαρμογές, όπως η μείωση των μερίδων, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ως απάντηση σε άλλους οικονομικούς παράγοντες, όπως ο πληθωρισμός.

Διαβάστε ακόμα: Είναι η plant-based διατροφή η λύση για την κλιματική κρίση;

Προηγούμενες τάσεις ως δείκτες

Ο παραλληλισμός με γεγονότα του παρελθόντος μπορεί μερικές φορές να προσφέρει σαφήνεια. Πριν από μια δεκαετία, όταν τα εστιατόρια άρχισαν να εμφανίζουν τον αριθμό των θερμίδων στα μενού, πολλοί προέβλεψαν μια πτώση στις πωλήσεις τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Αντίθετα με τις προσδοκίες, δεν υπήρξε σημαντική μεταβολή στα καταναλωτικά πρότυπα. Μάλιστα, οι πωλήσεις επιδόρπιων σημείωσαν ακόμη και άνοδο μετά την αλλαγή αυτή.

Ενώ, λοιπόν, η άνοδος του Ozempic και παρόμοιων φαρμάκων για την απώλεια βάρους είναι αναμφίβολα μια τάση που αξίζει να παρακολουθείται, το να την αποκαλέσουμε υπαρξιακή απειλή για τη βιομηχανία τροφίμων ίσως είναι υπερβολή. Καθώς οι τάσεις εξελίσσονται, το ίδιο συμβαίνει και με τη βιομηχανία. Το κλειδί για τον τομέα των τροφίμων είναι να παρακολουθεί προσεκτικά και να καινοτομεί ανάλογα με τις απαιτήσεις της αγοράς.

Με πληροφορίες από Business Insider

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.