02 Μάι 2024
READING

Πώς το quiet cutting φέρνει τα πάνω-κάτω στο εργασιακό περιβάλλον

3 MIN READ

Πώς το quiet cutting φέρνει τα πάνω-κάτω στο εργασιακό περιβάλλον

Πώς το quiet cutting φέρνει τα πάνω-κάτω στο εργασιακό περιβάλλον

Η άνοδος και οι επιπτώσεις της “αθόρυβης περικοπής”

Το σύγχρονο εργασιακό τοπίο χαρακτηρίζεται από εξελισσόμενες ορολογίες και πρακτικές. Μεγάλη Παραίτηση, Σιωπηλή Παραίτηση, Rage Applying είναι μόνο μερικές από όσες γνωρίσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Τώρα μία νέα τάση έχει τραβήξει την προσοχή τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων – και το όνομα αυτής “quiet cutting”. Η πρακτική αυτή μοιάζει με την ανακατανομή ρόλων με την ελπίδα ότι οι εργαζόμενοι θα αποχωρήσουν οικειοθελώς από τον οργανισμό.

Τι είναι το “quiet cutting”

Το “quiet cutting” αναφέρεται στην πρακτική της επανατοποθέτησης εργαζομένων σε διαφορετικούς ρόλους εντός του ίδιου οργανισμού, αντί της απόλυσής τους. Αυτό συμβαίνει όταν ο αρχικός εργασιακός ρόλος ενός εργαζομένου καταργείται, αλλά αντί να απολυθεί, του προσφέρεται μια νέα θέση στο πλαίσιο ενός οργανωτικού ανασχηματισμού. Αυτή η τακτική είναι πιο διαδεδομένη στο διευθυντικό επίπεδο, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί σε όλη την οργανωτική ιεραρχία.

Διαβάστε ακόμα: Είναι το Quittok το αντίθετο της Σιωπηλής Παραίτησης;

Η προσέγγιση αυτή επιτρέπει στους οργανισμούς να διατηρούν κορυφαία ταλέντα, εξασφαλίζοντας παράλληλα λειτουργική αποδοτικότητα. Προσφέρει στους εργαζόμενους ευκαιρίες να βελτιώσουν νέες δεξιότητες ή να στραφούν σε εντελώς διαφορετικές πορείες καριέρας.

Ωστόσο, εάν οι εργαζόμενοι αισθάνονται υποτιμημένοι σε ρόλους που δεν ανταποκρίνονται στις γνώσεις ή την εμπειρία τους, ενδέχεται να επιλέξουν την οικειοθελή αποχώρηση. Ένα τέτοιο σενάριο είναι συχνά πιο αποδοτικό για τις εταιρείες από το να απολύουν επίσημα τους εργαζομένους και να επωμίζονται το βάρος της αποζημίωσης απόλυσης.

Δυστυχώς, για όσους αισθάνονται ότι γίνονται αποδέκτες “quiet cutting”, δεν υπάρχουν πολλές νομικές δυνατότητες, εκτός εάν μπορεί να αποδειχθεί ότι η επανατοποθέτηση έγινε από αντίποινα ή με δόλο.

Τα σημάδια του “quiet cutting”

Έντονη αναντιστοιχία μεταξύ των απαιτήσεων του νέου ρόλου και των προσόντων ή του μισθολογικού επιπέδου του εργαζομένου.

Επανατοποθέτηση που απαιτεί μετεγκατάσταση, ειδικά όταν είναι γνωστό ότι είναι ανέφικτη για τον εργαζόμενο.

Τοποθέτηση σε τμήμα ή διεύθυνση που φημολογείται ότι θα αντιμετωπίσει σύντομα περικοπές ή κλείσιμο.

Κοιτάζοντας το αύριο

– Η διαφάνεια είναι το κλειδί: Τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους, η ανοιχτή επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τους λόγους πίσω από τις μεταθέσεις τους. Και εργοδότες, από την άλλη πλευρά, πρέπει να είναι ειλικρινείς σχετικά με τις προθέσεις τους και να παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη για τις μεταθέσεις.

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι η “σιωπηλή απόλυση”;

– Δεοντολογικές εκτιμήσεις: Ενώ οι επιχειρηματικές αποφάσεις συχνά καθοδηγούνται από οικονομικά κίνητρα, η ηθική διάσταση θα πρέπει επίσης να είναι υψίστης σημασίας. Η πίεση των εργαζομένων σε σημείο που να αισθάνονται αναγκασμένοι να φύγουν μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην οργανωτική κουλτούρα και τη φήμη του οργανισμού.

Το “quiet cutting”είναι μια πολύπλευρη πρακτική που υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα του σύγχρονου εργασιακού χώρου. Και καθώς το τοπίο της απασχόλησης μετά την πανδημία συνεχίζει να εξελίσσεται, στρατηγικές όπως αυτή μπορεί να γίνουν πιο διαδεδομένες. Τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι θα χρειαστεί να προσαρμοστούν, διασφαλίζοντας ότι τέτοιες πρακτικές εκτελούνται με δίκαιο τρόπο, διαφάνεια και αμοιβαίο σεβασμό.

Με πληροφορίες από Work Life

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.