03 Μάι 2024
READING

Χαβιάρι: Από πολυτελής απόλαυση σε social media trend

3 MIN READ

Χαβιάρι: Από πολυτελής απόλαυση σε social media trend

Χαβιάρι: Από πολυτελής απόλαυση σε social media trend

Η νέα ταυτότητα του χαβιαριού

Το χαβιάρι, που παραδοσιακά αποτελούσε είδος πολυτελείας, κερδίζει πλέον δημοτικότητα μεταξύ των νεότερων. Πάνε οι μέρες που προοριζόταν αποκλειστικά για πολυτελή εστιατόρια και ελιτίστικες συγκεντρώσεις. Σήμερα το χαβιάρι εξελίσσεται σε αγαπημένο θέμα στα social media των Millennials και των Gen Z-ers.

Σειρές όπως το “The Real Housewives of New York City” αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος βλέπει το χαβιάρι. Σε ένα πρόσφατο επεισόδιο προβάλλεται το χαβιάρι που σερβίρεται σε πατατάκια Pringle, αναδεικνύοντας έναν πιο χαλαρό τρόπο απόλαυσης αυτού του πολυτελούς προϊόντος. Τέτοιες αναφορές όχι μόνο ιντριγκάρουν τους τηλεθεατές αλλά και ανοίγουν το δρόμο για νέους τρόπους κατανάλωσης του χαβιαριού.

Διαβάστε ακόμα: H Gen Z είναι γενιά foodie

Αύξηση της ζήτησης στην εποχή της πανδημίας

Η πανδημία Covid-19, απροσδόκητα, ώθησε το χαβιάρι σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη. Με τους ανθρώπους να αναζητούν παρηγοριά σε πολυτελή τρόφιμα κατά τη διάρκεια των αποκλεισμών, το χαβιάρι μπήκε σε πολλά σπίτια. Μετά την πανδημία, τα εστιατόρια γνώρισαν την τάση “caviar bump”, προσθέτοντας έναν υπαινιγμό πολυτέλειας στα μενού τους. Μέχρι το 2022, η αγορά χαβιαριού ανθούσε, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 94 εκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς Fact.MR.

Τα social media και οι καινοτόμες προσεγγίσεις στην κατανάλωση χαβιαριού

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν το χαβιάρι πιο δημοφιλές. Με τους influencers και τους celebrities να επιδεικνύουν τα πιάτα τους με χαβιάρι, ήταν θέμα χρόνου να ακολουθήσουν και οι υποστηρικτές τους. Η ψηφιακή εποχή έκανε το χαβιάρι να μοιάζει πιο προσιτό και οικείο.

Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην πρώτη γραμμή όλων των τάσεων στα τρόφιμα, οι μάρκες έχουν σπεύσει να αξιοποιήσουν αυτή την αυξανόμενη τάση. Η Caviar Russe, ένα μεγάλο όνομα στον κλάδο, είδε μια σημαντική αλλαγή στα δημογραφικά χαρακτηριστικά των καταναλωτών της. Η μάρκα απευθύνεται πλέον σε ένα νεανικό κοινό, χάρη σε καινοτόμες στρατηγικές marketing προσαρμοσμένες για πλατφόρμες όπως το TikTok και το Instagram.

Δεν πρόκειται πλέον μόνο για παραδοσιακές μερίδες. Σήμερα, το χαβιάρι συνδυάζεται με Doritos, σερβίρεται σε χωνάκια – ακόμη και με παγωτό. Αυτή η αλλαγή έχει πυροδοτήσει ένα γαστρονομικό κίνημα όπου το χαβιάρι αναμειγνύεται με καθημερινά τρόφιμα, δημιουργώντας μοναδικούς, λαχταριστούς συνδυασμούς.

Διαβάστε ακόμα: Ο υγιεινός ηδονισμός στο πιάτο των Gen Z-ers

Το κόστος του χαβιαριού

Παρόλο που το χαβιάρι γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, εξακολουθεί να είναι ακριβό. Πολυτελείς μάρκες όπως η Pointy Snout, με τιμές χαβιαριού που φτάνουν μέχρι και τα 7.500 ευρώ για ένα κιλό διαπιστώνουν ότι η πελατεία τους εξακολουθεί να αποτελείται από εύπορους και μεγαλύτερους ηλικιακά πελάτες. Ωστόσο, η ευρεία προβολή στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αλλάξει αυτή της δυναμική.

Το τοπίο του χαβιαριού αλλάζει, ωθούμενο από την pop κουλτούρα και τις ψηφιακές τάσεις. Ο τεράστιος κόσμος του χαβιαριού έχει πολλά να προσφέρει, και αυτή η νέα δημοτικότητα εξασφαλίζει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα πάρουν μια γεύση αυτής της πολυτελούς απόλαυσης.

Με πληροφορίες από Modern Retail

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.