02 Μάι 2024
READING

Γιατί η αλλαγή καριέρας είναι τόσο δύσκολη;

3 MIN READ

Γιατί η αλλαγή καριέρας είναι τόσο δύσκολη;

Γιατί η αλλαγή καριέρας είναι τόσο δύσκολη;

Το ταξίδι της συνεχούς προσαρμογής και μάθησης

Στις μέρες μας, η αλλαγή καριέρας αποτελεί μια κυρίαρχη αφήγηση. Με την οικονομική αβεβαιότητα να συνεχίζεται, το εργασιακό άγχος να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ και την αυξανόμενη “επιδημία” επαγγελματικής εξουθένωσης, πολλοί άνθρωποι επιδιώκουν μια πλήρη αλλαγή στην καριέρα τους.

Επιπλέον, ανατρεπτικές τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη έχουν συμβάλει στην αίσθηση αβεβαιότητας για το μέλλον. Για όσους αισθάνονται δυσαρεστημένοι, αγχωμένοι ή ανασφαλείς στην τρέχουσα θέση τους, ίσως ήρθε η ώρα να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κάνουν στροφή στην καριέρα τους.

Διαβάστε ακόμα: Πώς επιτυγχάνεται μια ομαλή αλλαγή καριέρας

Ωστόσο, η αλλαγή σταδιοδρομίας είναι σαν να ξεκινάει κανείς ένα ταξίδι χωρίς χάρτη. Τα πάντα είναι αβέβαια και άγνωστα. Αλλά η αποδοχή αυτής της αβεβαιότητας, αντί της αντίστασης, μπορεί να μετατρέψει το ταξίδι σε μια ουσιαστική εξερεύνηση ευκαιριών και προσωπικής ανακάλυψης.

Γιατί είναι δύσκολη η αλλαγή;

Οι αλλαγές καριέρας είναι δύσκολες επειδή βάζουν τους ανθρώπους σε ένα συγκεχυμένο ενδιάμεσο στάδιο. Είναι μια περίοδος στην οποία η παλιά καριέρα δεν ταιριάζει πια, αλλά η νέα δεν έχει πάρει ακόμη μορφή. Αυτή η περίοδος είναι δύσκολη και άβολη επειδή απουσιάζει η αίσθηση της κατεύθυνσης, αλλά είναι επίσης απαραίτητη για τη μάθηση και την ανάπτυξη. Η αποδοχή αυτής της αβεβαιότητας βοηθά τους ανθρώπους να δημιουργήσουν μια νέα επαγγελματική ταυτότητα.

Η επαναληπτική διαδικασία της επαγγελματικής μετάβασης

Η αλλαγή καριέρας δεν γίνεται συνήθως με ένα μεγάλο άλμα – είναι περισσότερο μια σταδιακή διαδικασία. Σε αντίθεση με τις σταθερές θέσεις εργασίας, όπου υπάρχουν καθορισμένοι κανόνες, αλλαγή καριέρας σημαίνει να δοκιμάζει κανείς νέα πράγματα και να μαθαίνει στην πορεία, εξερευνώντας πολλές επιλογές και αποκομίζοντας γνώσεις από διάφορες εμπειρίες. Αυτή η διαδικασία μπορεί δημιουργεί ανασφάλεια, αλλά φέρνει επίσης νέες ευκαιρίες και διδάγματα.

Χτίζοντας γέφυρες και σχέσεις

Μια άλλη πρόκληση είναι η ανάγκη δημιουργίας νέων δικτύων και σχέσεων. Οι άνθρωποι που προχωρούν σε αλλαγή καριέρας, καλούνται να γνωρίσουν ανθρώπους έξω από τον οικείο κύκλο τους και να δημιουργήσουν υποστηρικτικές σχέσεις. Η γνωριμία με νέους ανθρώπους μπορεί να φέρει νέες ευκαιρίες και η ύπαρξη στενών φίλων παρέχει συναισθηματική υποστήριξη και ενθάρρυνση κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Η οικοδόμηση αυτών των σχέσεων είναι απαραίτητη αλλά για κάποιους μπορεί επίσης να είναι αγχωτική και συναισθηματικά εξαντλητική.

Διαβάστε ακόμα: Μπορούν οι Gen X-ers να αλλάξουν καριέρα πάνω από τα 45;

Συνεχής μάθηση και προσαρμογή

Η αλλαγή καριέρας μπορεί να μοιάζει τρομακτική. Είναι μια διαδικασία γεμάτη αβεβαιότητα, συνεχή μάθηση και την πρόκληση της οικοδόμησης νέων σχέσεων. Χρειάζεται, όμως, απλώς να αλλάξουμε την οπτική μας από το να βλέπουμε αυτές τις προκλήσεις ως εμπόδια στο να τις αναγνωρίζουμε ως “σκαλοπάτια”.

Κάθε πρόκληση είναι μια ευκαιρία για ανάπτυξη, κάθε αβεβαιότητα μια ευκαιρία για ανακάλυψη και κάθε νέα σχέση μια πηγή υποστήριξης. Αντί να κυνηγάμε την τελειότητα, πρέπει απλώς να αφεθούμε στο ταξίδι. Είναι ένα ταξίδι εξερεύνησης, μάθησης, δικτύωσης και αφήγησης ιστοριών – ένα ταξίδι που διαμορφώνει τη μοναδική και εξελισσόμενη αφήγηση της καριέρας μας.

Με πληροφορίες από Harvard Business Review

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.