29 Απρ 2024
READING

Θα παραλαμβάνουμε φάρμακα με drone;

4 MIN READ

Θα παραλαμβάνουμε φάρμακα με drone;

Θα παραλαμβάνουμε φάρμακα με drone;

Delivering The Future

Η χρήση των drones αυξάνεται με πρωτοφανή ρυθμό, προσελκύοντας το ενδιαφέρον όχι μόνο εκείνων που τα χρησιμοποιούν για να ψυχαγωγούνται, αλλά και των εταιρειών για επαγγελματικούς σκοπούς. Ο κλάδος του retail πρωτοστατεί στην ευρεία διάδοσή τους. Πολλές εταιρείες, μάλιστα, των οποίων οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν κάποιας μορφής delivery πειραματίζονται εδώ και καιρό πάνω στις παραδόσεις με drone. Από αυτές φυσικά, δεν θα γινόταν να λείπει το Amazon.

Πρόσφατα, μάλιστα, ο e-retailer παρουσίασε το MK30, την τελευταία καινοτομία του στο χώρο των drones παράδοσης, υποσχόμενο μια επαναστατική αλλαγή στην υπηρεσία Amazon Pharmacies. Το MK30, που έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το 2024, έχει σχεδιαστεί για να είναι μικρότερο, ταχύτερο και πιο ανθεκτικό, με δυνατότητα να διανύει διπλάσια απόσταση από τον προκάτοχό του, το MK27.

Διαβάστε ακόμα: Η Walmart πραγματοποίησε πάνω από 6.000 παραδόσεις με drone το 2022

Αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες παράδοσης

Το drone MK30 διαθέτει πλήθος τεχνολογικά προηγμένων χαρακτηριστικών που στοχεύουν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες φαρμακείου του Amazon. Ενσωματώνει τη μηχανική μάθηση, την αναγνώριση οντοτήτων και την οπτική υπολογιστών (computer vision) για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της παροχής υπηρεσιών.

Η μηχανική μάθηση χρησιμοποιείται για τον προσεκτικό υπολογισμό του κόστους ασφάλισης και συμμετοχής, εξασφαλίζοντας ακριβείς εκτιμήσεις. Ταυτόχρονα, η αναγνώριση οντοτήτων μετατρέπει τις συνταγές των γιατρών σε τυποποιημένη μορφή δεδομένων, βελτιώνοντας περαιτέρω τη διαδικασία.

Ταχύτητα και προσβασιμότητα

Η υπηρεσία Prime Air του Amazon φέρνει επανάσταση στην εμπειρία των πελατών και υπόσχεται χρόνο παράδοσης μόλις 60 λεπτών για περισσότερα από 500 διαδεδομένα φάρμακα. Αυτή η υπηρεσία είναι απαραίτητη, ιδίως για άμεσες ιατρικές ανάγκες και ανακούφιση από τον πόνο, διασφαλίζοντας ότι οι ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακά τους γρήγορα και αποτελεσματικά.

Οι βελτιωμένες δυνατότητες του μη επανδρωμένου αεροσκάφους MK30 επεκτείνουν την εμβέλεια των φαρμακευτικών υπηρεσιών σε απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές, όπως τα βουνά και οι αγροτικές εκτάσεις. Έτσι, εξασφαλίζεται ολοκληρωμένη κάλυψη, καθιστώντας τα απαραίτητα φάρμακα προσιτά στους πελάτες ακόμη και στις πιο απομονωμένες περιοχές.

Συνεργασία και συνεχής μάθηση: MIT και Ipsos

Το Amazon, σε μια στρατηγική συνεργασία με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) και την παγκόσμια εταιρεία ερευνών αγοράς, Ipsos, φιλοδοξεί να διερευνήσει τις επιπτώσεις της αυτοματοποίησης στο εργατικό δυναμικό. Η συνεργασία αυτή αποσκοπεί στην προώθηση ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τους υπαλλήλους του διαδικτυακού retailer, διασφαλίζοντας ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις ενισχύουν -και δεν εμποδίζουν- την εξέλιξη της καριέρας τους.

Αξιοποίηση της τεχνολογίας για ανθρωπιστική βοήθεια

Το Amazon είναι σταθερά προσηλωμένο στη χρήση της τεχνολογίας στην υπηρεσία του ανθρώπου. Χρησιμοποιώντας το εκτεταμένο δίκτυο και την τεχνολογία του, ενισχύει τις προσπάθειες ανακούφισης από καταστροφές. Οι νέοι κόμβοι στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και στην Ιαπωνία αποτελούν παράδειγμα αυτής της δέσμευσης, με την εταιρεία Amazon να συμβάλλει ενεργά στις κοινότητες που πλήττονται από πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές.

Τα υπέρ και τα κατά των παραδόσεων με drone

Φυσικά, τα drones ως εργαλεία παράδοσης έχουν τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα. Από τη θετική πλευρά, προσφέρουν ευκαιρίες εξοικονόμησης κόστους, καθώς οι εταιρείες θα μπορούσαν να μειώσουν τα έξοδα αποστολής, γεγονός που μεταφράζεται σε χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές. Επιπλέον, τα drones υπόσχονται ταχύτερες και πιο αξιόπιστες παραδόσεις, ενισχύοντας την ικανοποίηση των πελατών και την εμπιστοσύνη στην υπηρεσία.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Amazon, η UPS, ακόμη και η Domino’s επενδύουν σε υπηρεσίες παράδοσης με drone

Ωστόσο, υπάρχουν και μειονεκτήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η άνοδος των αυτοματοποιημένων παραδόσεων με drone θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας μεταξύ των οδηγών. Επιπλέον, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικότητα και την εμπιστευτικότητα των καταναλωτών λόγω της χρήσης GPS και καμερών για την πλοήγηση και την παράδοση πακέτων.

Νέα εποχή τεχνολογικής προόδου

Αναμφισβήτητα, το drone MK30 αποτελεί ένα ορόσημο στην τεχνολογική εξέλιξη, συνδυάζοντας ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και πελατοκεντρική προσέγγιση. Με την κυκλοφορία του, το Amazon όχι μόνο διευρύνει τα όρια των φαρμακευτικών παραδόσεων, αλλά και εδραιώνει τη θέση του ως τεχνολογικού πρωτοπόρου, τόσο στις παραδόσεις, όσο και στη διαχείριση κρίσεων.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.