01 Μάι 2024
READING

ΔΕΗ-Κωτσόβολος: Οι μεγάλες και μικρές λεπτομέρειες που φέρνει το deal

4 MIN READ

ΔΕΗ-Κωτσόβολος: Οι μεγάλες και μικρές λεπτομέρειες που φέρνει το deal

ΔΕΗ-Κωτσόβολος: Οι μεγάλες και μικρές λεπτομέρειες που φέρνει το deal

Η εξαγορά του Κωτσόβολου από τη ΔΕΗ θεωρήθηκε από κάποιους στην αγορά ως αναμενόμενη. Κυρίως γιατί υπήρχε το πρότερο παράδειγμα της αλυσίδας καταστημάτων Γερμανός και της ένταξής της στο δίκτυο του ομίλου ΟΤΕ και επομένως θεωρήθηκε ότι και στην περίπτωση της Κωτσόβολος το συγκεκριμένο μοντέλο θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Η εξαγορά που έφτασε τα 200 εκατομμύρια ευρώ ερμηνεύεται ως μία κίνηση που αναμένεται να λειτουργήσει θετικά για τη ΔΕΗ προκειμένου αυτή να ενισχύσει τις οικονομικές της επιδόσεις και να εξυγιάνει περαιτέρω τη λειτουργία της, εισφέροντας ταυτόχρονα ένα δίκτυο λιανικής που θα τη βοηθήσει να προωθήσει και δικά της προϊόντα στα καταστήματα λιανικής της Κωτσόβολος.

Στις στρατηγικές κατευθύνσεις της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού είναι η ενίσχυση της παρουσίας της εταιρείας στο retail με νέες υπηρεσίες και προϊόντα, κάτι που αποτυπώνεται και μέσα από την εξαγορά της Κωτσόβολος. Η ΔΕΗ έχει ήδη αναπτύξει υπηρεσίες συμβουλευτικής, μελέτης και εγκατάστασης για προϊόντα όπως αντλίες θερμότητας και φωτοβολταϊκά ενώ στο πλαίσιο της αλλαγής φιλοσοφίας των υφιστάμενων καταστημάτων έχουν μπει και διατίθενται συσκευές, γίνονται καταστήματα franchise και επιδιώκεται η ανάπτυξη αντίστοιχου δικτύου κατά το πρότυπο του ΟΤΕ με τα καταστήματα Γερμανός.  Η ΔΕΗ, η οποία σημειώνεται ότι ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1950 πουλώντας συσκευές, είχε δεσμεύσει ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ ώστε να κατασκευάσει ένα δίκτυο καταστημάτων σαν του Κωτσόβολου.

Τα βήματα της Κωτσόβολος

Από την άλλη πλευρά ο Κωτσόβολος έχει κάνει πολλά και σημαντικά βήματα στον τομέα των data όπου έχει συγκεντρώσει μία πολύ ισχυρή βάση και που αναμένεται σε συνδυασμό με την αντίστοιχη βάση της ΔΕΗ να προσδώσει ένα σοβαρό συγκριτικό πλεονέκτημα και έναντι του ανταγωνισμού αλλά και σε επίπεδο παροχής των απαιτούμενων δεδομένων που θα προσδώσουν στοιχεία για την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στο last mile όπου εκτός από την εξυπηρέτηση των δικών του αναγκών ο Κωτσόβολος προσφέρει και υπηρεσίες για λογαριασμό τρίτων.

Η ΔΕΗ έχει προϋπολογίσει να διαθέσει σε επενδύσεις, ποσό που αγγίζει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, μέρος των οποίων και το ποσό για την απόκτηση της Κωτσόβολος. Η ΔΕΗ διαθέτει το εκτόπισμα αλλά και την ρευστότητα για περισσότερες νέες επενδύσεις στον μεγαλύτερο retailer ηλεκτρικών. Η απόκτηση της Κωτσόβολος ανοίγει τον βηματισμό της ΔΕΗ στη λιανική, προσθέτοντας αρκετές υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τομέα της παροχής υπηρεσιών ενέργειας στα καταστήματα. Ταυτόχρονα όμως θα μπορούσε να ενισχύσει τη δυναμική της με τον τομέα των συσκευών, όπου με βάση τις προβλέψεις της αγοράς έως και το 2028 θα συνεχίσει να αναπτύσσεται η κατηγορία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών με μέσο ετήσιο ποσοστό κοντά στο 3%.

Η απόφαση του βρετανικού εισηγμένου ομίλου Currys στον οποίο ανήκει η αλυσίδα ηλεκτρικών συσκευών και τεχνολογίας να πουλήσει την αλυσίδα, έρχεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στο επιχειρηματικό πεδίο της Dixons South East όπως είναι η επίσημη εταιρική ονομασία της Κωτσόβολος.

Ισχυροποίηση οικονομικών δεδομένων

Από οικονομικής πλευράς η ΔΕΗ αναμένεται να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο καθώς ήδη έχει αρχίσει να δείχνει θετικά δείγματα στην εποχή Γιάνη Στάσση. Στο εξάμηνο του 2023 παρουσίασε αυξημένη λειτουργική κερδοφορία για το α΄ εξάμηνο 2023, λόγω της μείωσης των λειτουργικών δαπανών, και κυρίως των δαπανών για αγορές ενέργειας, φυσικό αέριο και εκπομπές CO2. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο διαμορφώθηκαν σε 589,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 160,4 εκατ. (37,4%) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Ειδικότερα για το β΄ τρίμηνο του 2023, το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκε σε 309,1 εκατ. ευρώ έναντι 259,2 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε κέρδη 181,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 11,1 εκατ. το α΄ εξάμηνο 2022. Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 279,6 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,9 εκατ. το α΄ εξάμηνο 2022, καθώς επηρεάστηκαν και από το κέρδος ύψους 141,6 εκατ. ευρώ από την πώληση του 100% των μετοχών της νεοϊδρυθείσας θυγατρικής «Mεταλιγνιτική».

Aντίστοιχα η Κωτσόβολος, κατά το οικονομικό έτος 2022-2023, ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τα μερίδιά της στην ελληνική και κυπριακή αγορά, συνεχίζοντας το επενδυτικό της πλάνο στο δίκτυο καταστημάτων. Στη συγκεκριμένη περίοδο άνοιξε 3 νέα καταστήματα στην Ελλάδα και ένα ακόμα στην Κύπρο -το τρίτο κατά σειρά-, ενώ ολοκλήρωσε μία σειρά σημαντικών αναβαθμίσεων, τόσο σε υποδομές, όσο και σε λειτουργικά συστήματα εξυπηρέτησης, δίνοντας στους πελάτες της πρωτοποριακές λύσεις, μέσα από ένα ισχυρό omnichannel λειτουργικό μοντέλο. Για φέτος έχει προγραμματίσει τη λειτουργία έως και πέντε νέων καταστημάτων. Μεταξύ αυτών είναι τα σημεία πώλησης στη Ζάκυνθο, το Ρέθυμνο και την Ορεστιάδα. Επίσης έχει θέσει σε εφαρμογή την εμπορική της στρατηγική ενόψει της Black Friday και της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

H εικόνα της αγοράς

Σε ό,τι αφορά την πορεία του κλάδου ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών το 2022, αύξησε τον τζίρο του κατά 4% στα 2,6 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ το 2021. Τα επόμενα χρόνια η αύξηση κατά 3% της αγοράς ετησίως που προαναφέραμε, θα προέρχεται λόγω μείωσης της ανεργίας, αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος, βελτιωμένης καταναλωτικής εμπιστοσύνης και αυξανόμενων επιχειρηματικών επενδύσεων. Ταυτόχρονα, θετική είναι η επίδραση των κρατικών προγραμμάτων για αναβάθμιση συσκευών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.