13 Μάι 2024
READING

Εσύ τι τύπος εργαζόμενου είσαι;

4 MIN READ

Εσύ τι τύπος εργαζόμενου είσαι;

Εσύ τι τύπος εργαζόμενου είσαι;

Οι προσωπικότητες των εργαζομένων στο μεταβαλλόμενο εργασιακό χώρο

Ο σύγχρονος χώρος εργασίας εξελίσσεται σε ένα σύνθετο τοπίο όπου οι παραδοσιακή ρουτίνα του γραφείου αμφισβητείται και επαναπροσδιορίζεται. Καθώς οι εταιρείες παλεύουν με την μετα-πανδημική πραγματικότητα, μια νέα τάξη εργασιακών προτιμήσεων και στρατηγικών εμφανίζεται, διαμορφώνοντας το μέλλον του τρόπου με τον οποίο εργαζόμαστε.

Στο επίκεντρο αυτής της αλλαγής βρίσκονται οι διαφορές μεταξύ των στρατηγικών που επιβάλλουν οι εταιρείες για τον εργασιακό χώρο και των προσωπικών προτιμήσεων των εργαζομένων. Ενώ ορισμένες εταιρείες είναι ανένδοτες και θέλουν να φέρουν το εργατικό δυναμικό τους πίσω στο γραφείο για να ενισχύσουν την εταιρική κουλτούρα και να διευκολύνουν τη συνεργασία, άλλες υπερασπίζονται την εξ αποστάσεως εργασία προσφέροντας πρωτοφανή ευελιξία. Ενώ, υπάρχουν κι εκείνες που προσπαθούν να παντρέψουν τα καλύτερα και από τους δύο κόσμους μέσω υβριδικών μοντέλων εργασίας.

Διαβάστε ακόμα: Πώς οι ήχοι του γραφείου επηρεάζουν την παραγωγικότητα

Το φάσμα των στυλ εργασίας

Η διασταύρωση των εταιρικών στρατηγικών με τις προτιμήσεις των εργαζομένων για τον τόπο εργασίας έχει οδηγήσει στη δημιουργία εννέα μοναδικών προσωπικοτήτων εργαζομένων:

Εργαζόμενοι που προτιμούν το σπίτι

– Ο Avatar: Ο Avatar, που ταιριάζει απόλυτα σε μια εταιρεία που προτιμά την απομακρυσμένη εργασία, έχει υιοθετήσει τον εικονικό χώρο εργασίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις πιθανές συνέπειες για την καριέρα του.

– Ο παραγωγικός: Αποφεύγει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις του γραφείου και θέλει απλώς να εργάζεται αποτελεσματικά. Ο παραγωγικός τύπος εργαζόμενου πιστεύει ότι δουλεύει καλύτερα από το σπίτι απ’ ό,τι στο γραφείο.

– Ο επαναστάτης: Σε ένα υβριδικό περιβάλλον, ο επαναστάτης θέλει την πλήρη απελευθέρωση από το φυσικό γραφείο, δίνοντας προτεραιότητα στην προσωπική ζωή και βλέποντας την εργασία απλώς ως έναν τρόπο για να βγάλει τα προς το ζην.

Υβριδικοί εργαζόμενοι

– Ο συντονιστής: Τα καταφέρνει καλά σε μια εταιρεία που εργάζεται τόσο στο γραφείο όσο και εξ αποστάσεως, και συνδυάζει εύκολα την εργασία με την προσωπική του ζωή, καθώς χειρίζεται καλά τόσο την προσωπική όσο και την ηλεκτρονική εργασία.

Ο Προοδευτικός: Αυτός ο τύπος εργαζόμενου δυσκολεύεται σε μια εταιρεία που προτιμά την εργασία στο γραφείο, δεν του αρέσουν οι ξεπερασμένες πολιτικές και ανησυχεί μήπως χάσει τα οφέλη της εργασίας από το σπίτι.

– Ο κεντρώος: Σε έναν χώρο εργασίας που προτιμά την απομακρυσμένη εργασία, ο κεντρώος φοβάται μήπως χάσει την ουσία της προσωπικής συνεργασίας και της καθοδήγησης.

Εργαζόμενοι που προτιμούν το γραφείο

– Ο υπάλληλος γραφείου: Ευθυγραμμισμένος πλήρως με μια εταιρεία που προτιμά το γραφείο, ο εργαζόμενος αυτός απολαμβάνει την ομαδική εργασία και την ανθρώπινη σύνδεση συνεπάγεται η παρουσία στο γραφείο.

– Ο κοινωνικός: Νιώθοντας απομονωμένος σε μια εταιρεία που εργάζεται ως επί το πλείστον εξ αποστάσεως, αυτός ο άνθρωπος νοσταλγεί την παρέα με συναδέλφους και συχνά αναζητά εναλλακτικούς κοινόχρηστους χώρους να αποκτήσει αυτό το αίσθημα κοινότητας.

– Ο παραδοσιακός: Προτιμώντας μια σαφή διαχωριστική γραμμή μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, ο παραδοσιακός εργαζόμενος πιστεύει ότι το γραφείο είναι το καλύτερο μέρος για να εργάζεται κανείς.

Δημιουργία ενός ενιαίου και φιλόξενου χώρου εργασίας

Οι εταιρείες πρέπει πλέον να διαχειριστούν αυτές τις διαφορετικές προσωπικότητες των εργαζομένων, αναγνωρίζοντας ποιοι είναι και λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις τους για να διατηρήσουν το ηθικό και την παραγωγικότητα. Το κλειδί βρίσκεται στη διαμόρφωση στρατηγικών που όχι μόνο αντικατοπτρίζουν το όραμα της εταιρείας αλλά και συντονίζονται με τις ανάγκες των εργαζομένων.

Είναι απαραίτητο για τους οργανισμούς να διασφαλίζουν ότι οι πολιτικές τους λαμβάνουν υπόψη όλους τους διαφορετικούς τύπους εργαζομένων και -γιατί όχι;- να τους συμβουλεύονται κατά την λήψη αποφάσεων. Η σαφής επικοινωνία, ιδίως όσον αφορά τον ορισμό του τι σημαίνει ” υβριδικό μοντέλο”, είναι, επίσης, πολύ σημαντική.

Διαβάστε ακόμα: Ποιες αλήθειες κρύβουν οι εντολές επιστροφής στο γραφείο;

Προσαρμογή των θέσεων εργασίας στους τύπους εργαζομένων

Η κατανόηση του γεγονότος ότι δεν απαιτούν όλοι οι ρόλοι ή τα τμήματα τις ίδιες ρυθμίσεις εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσωπικού. Για παράδειγμα, επιτρέποντας στους “παραγωγούς” να εργάζονται στα δικά τους καθήκοντα από το σπίτι ή δημιουργώντας ειδικούς χώρους για να εργάζονται μαζί οι “κοινωνικοί”, μπορεί να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα δυνατά σημεία και οι προτιμήσεις τους.

Ευθυγράμμιση της ηγεσίας

Οι ηγέτες των επιχειρήσεων πρέπει επίσης να σκεφτούν αν ο τρόπος που τους αρέσει να εργάζονται ταιριάζει με τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας. Πρέπει να δουν αν η δική τους εργασιακή προσωπικότητα συμβάλλει στη δημιουργία ενός καλού χώρου εργασίας όπου όλοι μπορούν να τα καταφέρουν καλά.

Καθώς προχωράμε με νέους τρόπους εργασίας, η επιτυχία μιας εταιρείας εξαρτάται από την προσαρμογή των εργασιακών πολιτικών της σε αυτά που επιθυμούν οι κάθε είδους εργαζόμενοι. Η κατανόηση και η εκτίμηση των διαφορετικών τύπων εργαζομένων μπορεί να μετατρέψει τις πιθανές εντάσεις σε ένα ομαλό και ενεργητικό εργασιακό περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιχειρήσεις όχι μόνο θα συμβαδίζουν με τις αλλαγές αλλά και θα δημιουργήσουν ισχυρά θεμέλια για ένα επιτυχημένο μέλλον.

Με πληροφορίες από Harvard Business Review

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.