29 Απρ 2024
READING

Buy Now Pay Later: Φαινόμενο πανδημίας ή ήρθε για να μείνει;

3 MIN READ

Buy Now Pay Later: Φαινόμενο πανδημίας ή ήρθε για να μείνει;

Buy Now Pay Later: Φαινόμενο πανδημίας ή ήρθε για να μείνει;

Μια νέα εποχή στις ψηφιακές πληρωμές

Με την πάροδο του χρόνου, και ιδίως μετά την πανδημία που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό πολλούς κλάδους, οι μέθοδοι πληρωμής έχουν αλλάξει πολύ. Οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται πλέον μέσω διαδικτύου, χάρη στην τεράστια ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτή η στροφή στις ψηφιακές αγορές έχει οδηγήσει στην εισαγωγή νέων μεθόδων πληρωμής στην καθημερινή μας ζωή και στις αγορές. Μία από αυτές, το Buy Now, Pay Later (BNPL), έχει πλέον καθιερωθεί στις καταναλωτικές πληρωμές.

Αυτή η μέθοδος επιτρέπει στους καταναλωτές να αγοράζουν πράγματα, όπως ηλεκτρονικά, ρούχα και είδη σπιτιού, τώρα και να τα πληρώνουν σε δόσεις σε βάθος χρόνου – συχνά χωρίς κανένα τόκο. Αυτό είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για όσους θέλουν γρήγορη πρόσβαση σε πίστωση ή δεν τους αρέσει να χρησιμοποιούν κανονικές πιστωτικές κάρτες.

Διαβάστε ακόμα: Πώς πληρώνουν οι καταναλωτές στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης

Πώς λειτουργεί

Σε αντίθεση με το παραδοσιακό μοντέλο layaway -όπου οι πελάτες κάνουν κράτηση ενός προϊόντος πληρώνοντας σε δόσεις και το παραλαμβάνουν μετά την πλήρη εξόφληση- το BNPL επιτρέπει στους καταναλωτές να απεκτήσουν ένα προϊόν αμέσως και στη συνέχεια να το πληρώσουν με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό συχνά συνεπάγεται έναν γρήγορο έλεγχο της πιστοληπτικής ικανότητας. Υπάρχουν διάφορα προγράμματα, ορισμένα χωρίς τόκους και άλλα για μεγαλύτερες προθεσμίες που μπορεί να έχουν τόκους ή έξοδα καθυστέρησης.

Δυναμική της αγοράς

Το BNPL, που αρχικά είχε κερδίσει έδαφος στην Ευρώπη και την Αυστραλία, αποτελεί πλέον βασικό τρόπο πληρωμής στις ΗΠΑ. Υπάρχουν πολλές εταιρείες BNPL, όπως οι Affirm, Klarna και Afterpay, καθώς και μεγάλα ονόματα όπως η PayPal και η Apple, με την Apple να παρουσιάζει τη δική της έκδοση που ονομάζεται Apple Pay Later. Οι παραδοσιακές εταιρείες πιστωτικών καρτών και οι τράπεζες αρχίζουν επίσης να προσφέρουν επίσης παρόμοιες επιλογές δόσεων.

Οικονομικός αντίκτυπος και συμπεριφορά των καταναλωτών

Με τον πληθωρισμό και τα επιτόκια σε άνοδο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Buy Now, Pay Later (BNPL) για τις καθημερινές τους αγορές. Η στροφή αυτή αντανακλά μια στρατηγική κατανομή των πληρωμών για την καλύτερη διαχείριση των προϋπολογισμών και την αποφυγή επιβαρύνσεων από τόκους. Αρχικά, ήταν κυρίως οι νεότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν το BNPL, αλλά τώρα προσελκύει ένα ευρύτερο δημογραφικό κοινό.

Προκλήσεις και μελλοντικές τάσεις

Παρά τη δημοτικότητά του, το BNPL αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα. Υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες που το προσφέρουν και οι αντίξοες οικονομικές συνθήκες τις δυσκολεύουν να αποδείξουν την κερδοφορία τους στους επενδυτές. Μεγάλες εταιρείες αγοράζουν μικρότερες και ενδέχεται να υπάρξουν περισσότεροι κανόνες, ειδικά για τα δάνεια που χρεώνουν τόκους.

Διαβάστε ακόμα: Πού οφείλεται η άνοδος του Buy Now, Pay Later

Οι κυβερνήσεις δίνουν επίσης μεγαλύτερη προσοχή στο BNPL λόγω των ανησυχιών για τους ανθρώπους που χρεώνονται υπερβολικά και για τις εταιρείες που συλλέγουν υπερβολικά πολλά προσωπικά δεδομένα.

Η νέα εποχή των πληρωμών

Το Buy Now, Pay Later έχει αλλάξει πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ξοδεύουν τα χρήματά τους. Είναι μια απόδειξη της δυναμικής φύσης της καταναλωτικής χρηματοδότησης, η οποία προσαρμόζεται στο μεταβαλλόμενο οικονομικό τοπίο και στις εξελισσόμενες ανάγκες των καταναλωτών. Όσο για τις ανησυχίες, το BNPL είναι απλώς ένα χρηματοοικονομικό εργαλείο, και όπως κάθε εργαλείο, το αν είναι χρήσιμο ή όχι εξαρτάται από το πώς το χρησιμοποιούμε.

Με πληροφορίες από Retail Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.