01 Μάι 2024
READING

Γιατί η NASA έχει δύο λογότυπα;

3 MIN READ

Γιατί η NASA έχει δύο λογότυπα;

Γιατί η NASA έχει δύο λογότυπα;

Η NASA παραβιάζει έναν βασικό κανόνα του branding

Η NASA έχει επιλέξει μια αντισυμβατική πορεία στη στρατηγική της για το branding. Ξεφεύγοντας από τον κανόνα της χρήσης ενός μοναδικού εμβλήματος, η NASA υιοθέτησε με μοναδικό τρόπο ένα σύστημα διπλού λογότυπου: του “σκουληκιού” και του “κεφτέ”. Αυτά τα λογότυπα, το καθένα με τη δική του ιστορία και το δικό του στυλ, αντιπροσωπεύουν τόσο την πλούσια κληρονομιά όσο και τις μελλοντικές φιλοδοξίες της NASA.

Το λογότυπο “meatball”, επίσημα γνωστό ως το σήμα της NASA, ήταν το κύριο σύμβολο της υπηρεσίας για δεκαετίες. Πρόκειται για ένα σύνθετο σχέδιο που περιλαμβάνει αστέρια, ένα διαστημόπλοιο σε τροχιά και ένα κόκκινο φτερό σε σχήμα V. Από την άλλη, το λογότυπο ” worm”, που χρησιμοποιήθηκε από το 1975 έως το 1992, παρουσιάζει ένα πιο σύγχρονο και μινιμαλιστικό ύφος με τα απλοϊκά, κόκκινα γράμματα. Αρχικά, τα λογότυπα αυτά συνάντησαν μικτές αντιδράσεις εντός της NASA, με την πάροδο του χρόνου το καθένα από αυτά απέκτησε τους οπαδούς του.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα luxury brands εγκαταλείπουν τα logo τους

Συνδυάζοντας παρελθόν και μέλλον

Η επιλογή της NASA να επαναφέρει το logo του “σκουληκιού” το 2020 ήταν μια σημαντική αλλαγή στην προσέγγιση του branding της. Υπό την καθοδήγηση του δημιουργικού διευθυντή, David Rager, η NASA έθεσε ως στόχο τη συνύπαρξη αυτών των δύο εμβληματικών λογότυπων. Η στρατηγική αυτή ξεπερνούσε την απλή νοσταλγία – αντιπροσώπευε μια σκόπιμη προσπάθεια να συγχωνευθούν οι ιστορικές και καινοτόμες πτυχές της ταυτότητας της NASA.

Η έξυπνη τοποθέτηση αυτών των λογότυπων σε διάφορα στοιχεία της NASA δείχνει τη σκόπιμη προσέγγιση του οργανισμού στο branding. Στα αεροσκάφη και τα οχήματα, το λογότυπο του “σκουληκιού” συχνά βρίσκεται σε περίοπτη θέση, ενώ το λογότυπο του κεφτέ τοποθετείται πιο κοντά σε σημεία τεχνικών λειτουργιών, όπως τα πιλοτήρια ή τα καπό των οχημάτων. Αυτή η στρατηγική τοποθέτησης εξυπηρετεί διπλό σκοπό: τη διατήρηση της κληρονομιάς της μάρκας, ενώ παράλληλα υιοθετεί μια σύγχρονη, μινιμαλιστική αισθητική.

Επιρροή στη μόδα και τη μουσική

Η επιτυχία του branding της NASA ξεπερνά κατά πολύ τις προσπάθειες εξερεύνησης του διαστήματος. Τα χαρακτηριστικά λογότυπα του οργανισμού έχουν προκαλέσει σημαντικό αντίκτυπο στον κόσμο της μόδας, με σχεδιαστές και μάρκες υψηλού προφίλ, όπως η Balenciaga και η Dior, να τα ενσωματώνουν στις συλλογές τους.

Επιπλέον, η στρατηγική προσέγγιση της NASA στη διαχείριση της μάρκας είναι εμφανής στη μουσική βιομηχανία. Οι συνεργασίες της NASA με μουσικούς συνήθως περιλαμβάνουν την αξιοποίηση του εμπορικού σήματος και των εικόνων της για την ενίσχυση του έργου των καλλιτεχνών, ιδίως όταν η μουσική ή τα θέματά τους σχετίζονται με το διάστημα, την εξερεύνηση ή την επιστήμη. Ο οργανισμός δίνει μεγάλη έμφαση στη διασφάλιση ότι οι συνεργασίες του με καλλιτέχνες, όπως η Ariana Grande και ο Kid Cudi, δεν είναι μόνο σημαντικές, αλλά και συντονίζονται με τους γενικότερους στόχους και το ήθος της NASA.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι σχεδιαστές θέλουν να αλλάξουν τα logo;

Η πολιτική της NASA να επιτρέπει τη χρήση του λογοτύπου της χωρίς αμοιβή, σε συνδυασμό με την απαίτηση για έγκριση του σχεδιασμού και την τήρηση συγκεκριμένων κατευθυντήριων γραμμών, έχει συμβάλει σημαντικά στην ευρεία παρουσία του σήματος της στην pop κουλτούρα.

Η τέχνη του ευέλικτου branding

Η ταυτόχρονη χρήση δύο λογότυπων από τη NASA είναι κάτι περισσότερο από μια πρακτική επωνυμίας- είναι μια αντανάκλαση της δυναμικής φύσης του οργανισμού και της ικανότητάς του να καινοτομεί τιμώντας ταυτόχρονα το παρελθόν του. Αυτή η ξεχωριστή προσέγγιση χρησιμεύει ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς οι οργανισμοί μπορούν να συνδυάζουν επιδέξια το σεβασμό για την κληρονομιά τους με μια προοδευτική νοοτροπία.

Worm Logo
Meatball Logo

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Nasa

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.