02 Μάι 2024
READING

Ντέπη Τζιμέα | Καθοριστική συμβολή στον ΟΤΕ για πάνω από δύο δεκαετίας

5 MIN READ

Ντέπη Τζιμέα | Καθοριστική συμβολή στον ΟΤΕ για πάνω από δύο δεκαετίας

Ντέπη Τζιμέα | Καθοριστική συμβολή στον ΟΤΕ για πάνω από δύο δεκαετίας

Η Ντέπη Τζιμέα, αποτελεί ένα από τα πιο έμπειρα και ικανά στελέχη του Ομίλου ΟΤΕ, στον οποίο ξεκίνησε να εργάζεται το μακρινό 2001, μετρώντας 22 ολόκληρα χρόνια επιτυχημένης και σκληρής δουλειάς.

Αποτέλεσε μέλος της διοικητικής ομάδας του Ομίλου από την πρώτη μέρα που εντάχθηκε στο δυναμικό του, αναλαμβάνοντας Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας.

Στα αρχικά της καθήκοντα περιλαμβάνονταν η χάραξη και υλοποίηση της στρατηγικής Εταιρικής Υπευθυνότητας της εταιρείας. Με επιτυχημένους χειρισμούς συνέβαλε στην εξέλιξή της σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης και στην ενσωμάτωσή της στην επιχειρηματική λειτουργία του Ομίλου. Το επιτυχημένο της έργο είχε ως αποτέλεσμα ο ΟΤΕ να έχει αναδειχθεί σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα της Βιώσιμης Ανάπτυξης, με καθοριστική παρουσία σε τομείς όπως η η οικονομία, η κοινωνία και το περιβάλλον. Ηγετικός ήταν ο ρόλος της και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, καθώς είχε αναλάβει υπεύθυνη για όλη την επικοινωνία του Ομίλου ΟΤΕ.

Ο ρόλος της στον μετασχηματισμό της εικόνας του ΟΤΕ

Από το 2012 κατέχει τον τίτλο της Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ, ενώ αναφέρεται απευθείας στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο. Το έργο της όλα αυτά τα χρόνια είναι πολύπλευρο και άκρως επιτυχημένο, καθώς ήταν υπεύθυνη για το μετασχηματισμό της εικόνας του ΟΤΕ σε μια εξωστρεφή και καινοτόμο, πελατοκεντρική εταιρεία, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά.

Η ίδια διαθέτει σημαντική γνώση και εμπειρία σε όλους τους τομείς της επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων της διαχείρισης της αλλαγής (change management), της διαχείρισης κρίσεων (crisis communication) και της διαφήμισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 22 χρόνια της επαγγελματικής της πορείας στον ΟΤΕ είναι υπεύθυνη για θέματα Crisis Communcations όλου του Ομίλου.

Το ακαδημαϊκό υπόβαθρο και τα πρώτα επαγγελματικά βήματα

Το βιογραφικό της Ντέπη Τζιμέα είναι ιδιαιτέρως πλούσιο και σε ό,τι αφορά στις σπουδές και στην εκπαίδευσή της. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Επικοινωνία και τις Δημόσιες Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο του Stirling, ενώ νωρίτερα, είχε φοιτήσει στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών & Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ελαβε μετεκπαίδευση σε θέματα “High impact leadership” στο Columbia Business School και “Exponentially growing technologies” στο Singularity University, ενώ αποτελεί μέλος του Chartered Institute of Public Relations (CIPR).

Εντυπωσιακή ήταν η επαγγελματική της σταδιοδρομία και πριν ενταχθεί στο δυναμικό του ΟΤΕ. Συγκεκριμένα, έχοντας καταφέρει να αποδείξει την αξία της από νωρίς, κατείχε διάφορες επιτελικές θέσεις στους τομείς Marketing και Corporate Communications στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών (1995-2001), ενώ νωρίτερα είχε εργαστεί στη διαφήμιση, ως Group Account Director στην Adel Saatchi & Saatchi, διαχειριζόμενη 18 εθνικούς και διεθνείς λογαριασμούς.

«Η επιτυχία βασίζεται στο ταλέντο, την επιμονή και την προσπάθεια»

Ιδιαίτερη αξία έχουν τα όσα είχε δηλώσει η ίδια, σχολιάζοντας την εικόνα της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, αλλά και τις συνθήκες που η ίδια αντιμετωπίζει στο εργασιακό της περιβάλλον.

«Η εικόνα της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα αντανακλά ένα μικτό τοπίο, όπου η πρόοδος συνυπάρχει με τις προκλήσεις. Βλέπουμε όλο και περισσότερες γυναίκες να ανοίγουν τη δική τους επιχείρηση, να αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης, να συμμετέχουν σε Διοικητικά Συμβούλια. Και την ίδια στιγμή, βλέπουμε στην αγορά άνιση μεταχείριση, διαφορετικούς μισθούς για την ίδια δουλειά και διαιώνιση των στερεοτύπων. Είναι σαφές ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε.

Για να δούμε ουσιαστική πρόοδο, χρειάζεται να υιοθετήσουμε και να αναδείξουμε μια νέα κουλτούρα, που ευνοεί την ανάδειξη, όχι ανδρών ή γυναικών, αλλά άξιων ανθρώπων. Η επιτυχία βασίζεται στο ταλέντο, την επιμονή και την προσπάθεια. Όταν ένας άνθρωπος αγαπά τη δουλειά του, αφιερώνει τον εαυτό του σε αυτήν και προσπαθεί καθημερινά να δώσει το κάτι παραπάνω, πρέπει να αναγνωρίζεται και να προχωράει μπροστά, ανεξαρτήτως φύλου, προτιμήσεων κ.λπ.

Στον Όμιλο ΟΤΕ, η Ισότητα, η Διαφορετικότητα και η Συμπερίληψη αποτελούν θεμελιώδεις αρχές του εργασιακού μας περιβάλλοντος. Αυτές διασφαλίζουν τη σύνθεση απόψεων, την προώθηση της καινοτομίας, την αξιοποίηση του συλλογικού ταλέντου και τελικά συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφέρθηκε στα σημαντικότερα εμπόδια και προβλήματα που αντιμετωπίζει μια γυναίκα στην επαγγελματική της ανέλιξη στη χώρα μας, τονίζοντας:

«Ένα μεγάλο εμπόδιο, που δεν έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε ακόμα και σήμερα, είναι όλα εκείνα τα στερεότυπα που «κουβαλάμε» χωρίς να το συνειδητοποιούμε και πολλές φορές μας αναγκάζουν να βάζουμε όρια, ακόμη και στον ίδιο μας τον εαυτό. Στερεότυπα που θέλουν ορισμένες δεξιότητες, επαγγέλματα, επιστήμες κ.ο.κ. να συνδέονται αποκλειστικά με συγκεκριμένο φύλο. Που βλέπουν την καριέρα και τη μητρότητα ως διαφορετικές πορείες που δεν τέμνονται, δεν συνδυάζονται.

Για να αλλάξουν αυτές οι συνήθως ασυνείδητες προκαταλήψεις, χρειάζεται προσπάθεια από τον καθένα μας ξεχωριστά, αλλά και από το εκπαιδευτικό μας σύστημα και τις επιχειρήσεις. Η έννοια του άξιου ανθρώπου, ανεξαρτήτως φύλου, όμως, πρέπει πάνω από όλα να σμιλευτεί στο οικογενειακό περιβάλλον. Πρέπει οι γονείς, με το παράδειγμά τους, να περάσουν αυτόν τον τρόπο σκέψης στις νεότερες γενιές. Έτσι θα μπορέσουμε να ελευθερωθούμε από τα βαρίδια του παρελθόντος».

Χωρίς αμφιβολία, η επιτυχία ανθρώπων όπως η Ντέπη Τζιμέα αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα της προσφοράς των γυναικών -και- στον κόσμο των επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην δημιουργία μίας νέας κοινωνίας, απαλλαγμένης από στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.