03 Μάι 2024
READING

Νέλλη Κάτσου | Γυναικεία ηγεσία στη φαρμακοβιομηχανία

3 MIN READ

Νέλλη Κάτσου | Γυναικεία ηγεσία στη φαρμακοβιομηχανία

Νέλλη Κάτσου | Γυναικεία ηγεσία στη φαρμακοβιομηχανία

Η Νέλλη Κάτσου, ένα πρότυπο γυναικείας ηγεσίας στη φαρμακευτική βιομηχανία, ξεκίνησε την πορεία της στην Αθήνα. Το 1989 αποφοίτησε από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, θέτοντας τις βάσεις για μια λαμπρή καριέρα που θα συνδύαζε την επιστημονική οξυδέρκεια με το επιχειρηματικό της ταλέντο.

Το επαγγελματικό ταξίδι της άρχισε το 1990 με την ίδρυση της Pharmanel S.A., μιας φαρμακευτικής εταιρείας με έδρα την Αθήνα. Ως συνιδιοκτήτρια και διευθύνουσα σύμβουλος μέχρι το 2003, η Νέλλη Κάτσου διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή της. Ταυτόχρονα, ήταν βασικός μέτοχος και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Pharmathen Φαρμακευτική Α.Ε., μια ακόμη απόδειξη των πολύπλευρων επιχειρηματικών ικανοτήτων της. Σήμερα, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Pharmathen και αντιπρόεδρος στην VNK Capital – η οποία ιδρύθηκε από την οικογένεια του Βασίλη και της Νέλλης Κάτσου, το 2014 και επικεντρώνεται σε επενδύσεις σε κορυφαίες εταιρείες τόσο, σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, σε διάφορους τομείς.

Ανάπτυξη και καινοτομία της Pharmathen

Υπό την κοινή ηγεσία της Νέλλης και του αδελφού της Βασίλη Κάτσου, η Pharmathen ξεχώρισε από τις τυπικές ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις. Κατεύθυνε το 75% του κύκλου εργασιών της στις εξαγωγές και επένδυσε σημαντικά σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D), με ετήσιες επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ. Η αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας ήταν εντυπωσιακή και σηματοδοτήθηκε από την επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου της στις Σάπες Έβρου και την επίτευξη αύξησης πωλήσεων ύψους 200 εκατ. ευρώ το 2016.

Η εταιρεία κατάφερε, μάλιστα, να διακριθεί ως ο μεγαλύτερος ερευνητικός οργανισμός στην Ελλάδα και ένας από τους μεγαλύτερους προγραμματιστές φαρμακευτικών προϊόντων στην Ευρώπη.

Πώληση ορόσημο της Pharmathen

Σημαντικό ορόσημο στην καριέρα της Νέλλης Κάτσου ήταν η πώληση της Pharmathen. Το 2015, η BC Partners απέκτησε το 80% της Pharmathen έναντι 475 εκατ. Ευρώ, ενώ η διοίκηση παρέμεινε στην οικογένεια. Αργότερα, το 2021, το υπόλοιπο μερίδιο, συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου των ιδρυτών, πωλήθηκε στην Partners Group έναντι 1,6 δισ. ευρώ. Αυτή η πώληση όχι μόνο έδειξε την υψηλή αξία της εταιρείας, αλλά υπογράμμισε επίσης την επιτυχημένη επιχειρηματική πορεία της κας Κάτσου και του αδελφού της.

Επέκταση και επενδύσεις πέραν της Pharmathen

Το fund της οικογένειας Κάτσου, συμπεριλαμβανομένης της VNK Capital, έχει δραστηριοποιηθεί στην επέκταση του επενδυτικού του χαρτοφυλακίου. Αυτό περιλαμβάνει πολλές επενδύσεις που περιλαμβάνουν απο την Παλίροια ως την Lamda Development και απο την Cafetex μέχρι ακίνητα και πολλές άλλες στρατηγικές επενδύσεις. Αυτές οι στρατηγικές κινήσεις αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου οράματος για τη διαφοροποίηση και την ενίσχυση της παρουσίας της οικογένειας Κάτσου σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής βιομηχανίας και πέραν αυτής.

Ευρύτερη επιρροή

Η επιρροή της Νέλλης Κάτσου επεκτείνεται πέρα από τις εταιρείες της. Η κα Κάτσου έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων – ΕΕΔΕ και έχει συμμετάσχει σε διάφορα διοικητικά συμβούλια, μεταξύ των οποίων η Επιτροπή Καινοτομίας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, το Women in Business (W.I.B.), ο Σύλλογος Υποστηρικτών του Ι.Ο.Β.Ε. και το Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ. Οι ρόλοι αυτοί υπογραμμίζουν τη δέσμευσή της στην ευρύτερη επιχειρηματική και οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Η ιστορία της Νέλλης Κάτσου είναι μια ιστορία αφοσίωσης, στρατηγικής ικανότητας και ηγεσίας σε έναν δύσκολο κλάδο. Η διαδρομή της από απόφοιτη φαρμακευτικής σε ηγετική φυσιογνωμία της παγκόσμιας φαρμακευτικής βιομηχανίας είναι εμπνευσμένη. Δεν αντανακλά μόνο τα προσωπικά της επιτεύγματα, αλλά και τη σημαντική συμβολή της στον τομέα της και στον επιχειρηματικό κόσμο, αναδεικνύοντάς την ως ένα ισχυρό παράδειγμα γυναικείας ενδυνάμωσης στις επιχειρήσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.