01 Μάι 2024
READING

Η Adidas συνεχίζει να μεγαλώνει στην Ελλάδα κόντρα σε κάθε αντιξοότητα της αγοράς

4 MIN READ

Η Adidas συνεχίζει να μεγαλώνει στην Ελλάδα κόντρα σε κάθε αντιξοότητα της αγοράς

Η Adidas συνεχίζει να μεγαλώνει στην Ελλάδα κόντρα σε κάθε αντιξοότητα της αγοράς

Ανεπηρέαστη από το ευρύτερο κλίμα της οικονομίας, τον πληθωρισμό και κάθε άλλη συνθήκη στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον παραμένει η Adidas στην Ελλάδα, η οποία καταφέρνει να αναπτύσσεται και να παραμένει μία ισχυρά κερδοφόρα επιχειρηματική οντότητα.

Η εταιρεία που καταφέρνει να διαχωρίζει τον αθλητικό από τον «fashion» χαρακτήρα της, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ερμού όπου διατηρεί το κατάστημα-ναυαρχίδα με τις αμιγώς αθλητικές συλλογές της και το κατάστημα που διατηρεί στην οδό Καλαμιώτου ως «Adidas Originals Store Athens» με τις συλλογές μόδας, ξέρει να κινείται ιδιαίτερα αποτελεσματικά από πλευράς εμπορικής πολιτικής. Και μάλιστα απέναντι στον μεγάλο της ανταγωνιστή τη Nike, η οποία στη μετά Folli Follie εποχή έκλεισε καταστήματα, αναδιάρθρωσε το δίκτυό της και όσα καταστήματα παρέμειναν σε λειτουργία πέρασαν στον όμιλο Percassi, ο οποίος έχει αναλάβει πλέον και τα διαχειρίζεται. H Αdidas έχει επίσης και καταστήματα Outlet όπως στη Νέα Σμύρνη, τη Μεσογείων και αλλού, τα οποία έρχονται επίσης να ενισχύσουν τη λειτουργία, το τζίρο και φυσικά τα οικονομικά της αποτελέσματα. 

Δεν επηρεάστηκε από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες της αγοράς

Κατ’ επέκταση όμως οι μεγάλες αναταράξεις στην οικονομία καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου, απόρροια του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ευρώπη και της επιδημικής κρίσης, όπως οι σημαντικές αυξήσεις στο κόστος ενέργειας, μεταφορών, παραγωγής και καθημερινών αγαθών, η αύξηση του πληθωρισμού και η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης, δεν είχαν σημαντική επίδραση στα αποτελέσματα του 2022 καθώς η Adidas παρουσίασε θετική πορεία κατά τη διάρκεια του έτους και αύξηση στα βασικά οικονομικά μεγέθη της. Αναφορικά με τις προοπτικές για το 2023, εκτιμάται ότι θα υπάρχει σχετικά περιορισμένη αν όχι μηδενική επίδραση στα μεγέθη της εταιρείας με βάση τα ως τώρα διαθέσιμα στοιχεία.

Η adidas Hellas A.E. δραστηριοποιείται επιχειρηματικά κυρίως στη χονδρική και τη λιανική πώληση επώνυμων αθλητικών ειδών, ενώ τα τελευταία χρόνια διαθέτει και ηλεκτρονικό κατάστημα για τη διάθεση των προϊόντων της, το οποίο μάλιστα αποτελεί ένα ισχυρό κανάλι πώλησης με σημαντικές τάσεις ανάπτυξης.

Tο 2022 ο κύκλος εργασιών της Adidas Hellas ανήλθε σε 173,72 εκατ. ευρώ έναντι 156,21 εκατ. ευρώ στη χρήση 2021, καταγράφοντας αύξηση 11,21%, λόγω της εξομάλυνσης της πανδημίας και της ομαλοποίησης της αγοράς των καταστημάτων λιανικής. Το κόστος πωληθέντων ανήλθε σε 140,30 εκατ. ευρώ από 127,41 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας αύξηση κατά 10,12%, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 3,63 εκατ. ευρώ έναντι 2,29 εκατ. ευρώ στη χρήση 2021. Το 2022 η δραστηριότητα της λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης της φίρμας Adidas για την εταιρεία παρουσίασε μείωση της τάξεως του 6,3% συγκριτικά με το 2021, γεγονός που συντείνει στο συμπέρασμα ότι η χονδρική την ευνόησε σημαντικά να αυξήσει τα μεγέθη της.

Στα 11,8 εκατομμύρια οι πωλήσεις της Reebook

Σημειώνεται ότι η Adidas σταμάτησε τη διανομή των προϊόντων της Reebok από τις 30 Απριλίου 2023 μετά τη συμφωνία πώλησής της που είχε προηγηθεί. Θυμίζουμε ότι ο όμιλος Αdidas ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2021 πως έχει συνάψει οριστική συμφωνία για την πώληση της Reebok στην εταιρεία Authentic Brands Group έναντι συνολικού τιμήματος 2,1 δισ. ευρώ. Η οριστικοποίηση της συναλλαγής σε επίπεδο ομίλου ολοκληρώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 2022. Μάλιστα στην Ελλάδα οι καθαρές πωλήσεις της εταιρείας από τη Reebok ήταν 11,82 εκατ. ευρώ από 13,28 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2021. Πωλήσεις που φέτος εκ των πραγμάτων θα είναι σημαντικά μειωμένες δεδομένου ότι η διανομή σταμάτησε τον Απρίλιο και τους επόμενους 8 μήνες του 2023 η πορεία της Adidas ήταν πλέον χωρίς τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. 

Η διακοπή συνεργασίας με τον όμιλο Φάις

Στο τέλος του 2022 η γερμανική μάρκα αθλητικών ειδών διατηρούσε δίκτυο 11 καταστημάτων, έχοντας παρουσιάσει την συγκεκριμένη χρονιά και το flagship κατάστημα των 884 τετραγωνικών μέτρων στην Eρμού. Επίσης λειτουργούσαν καταστήματα λιανικής με το σήμα της adidas από τον όμιλο Φάις. Ειδικότερα η εταιρεία του ομίλου Φάις ΑΜ Gencom διατηρούσε Master Franchise Agreement με την adidas το οποίο αποφάσισε να μην ανανεώσει και έληξε στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Το γεγονός αυτό είχε ως άμεσο αποτέλεσμα να διακόψουν τη λειτουργία τους καταστήματα adidas που βρίσκονταν υπό την ομπρέλα της AM Gencom. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.