01 Μάι 2024
READING

Πώς η KFC κατάφερε να υπερκαλύψει και την φυγή της Pizza Hut από την Ελλάδα

4 MIN READ

Πώς η KFC κατάφερε να υπερκαλύψει και την φυγή της Pizza Hut από την Ελλάδα

Πώς η KFC κατάφερε να υπερκαλύψει και την φυγή της Pizza Hut από την Ελλάδα

 

Έχοντας απωλέσει την αίγλη του παρελθόντος και των εποχών προ της οικονομικής κρίσης, η Pizza Hut το καλοκαίρι του 2020 διέκοπτε την παρουσία της στην Ελλάδα. Την ίδια εποχή η Pizza Hut σε διεθνές επίπεδο ερχόταν αντιμέτωπη με σημαντικές δυσκολίες που συνδέονταν με την αύξηση του κόστους εργασίας και του φαγητού προσπαθώντας να επτεκτείνει το delivery και να μειώσει την έκθεσή της στα παραδοσιακά εστιατόρια. Την ίδια περίοδο μάλιστα η Pizza Hut παγκοσμίως βρίσκόταν να έχει χρέη 903 εκατ. Δολαρίων – σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα του Bloomberg – και διαπραγματευόταν μια συμφωνία αναδιάρθρωσης. Το σχέδιο αυτό είχε ως στόχο τη μείωση του χρέους της εταιρείας, με τους πρώτους δανειστές να λαμβάνουν μετοχές και να συμμετέχουν σε μια νέα εισφορά μετρητών αλλά και την πώληση μέρους των εστιατορίων της εταιρείας.

Στην Ελλάδα όλα έγιναν σε μία νύχτα. Η Food Plus συμφερόντων του επιχειρηματία Χρήστου Ιωάννου (της κατασκευαστικής Άβαξ) αλλά και του κουμπάρου του, Γιώργου Τάννες, αποφάσιζε να βάλει λουκέτο στα καταστήματα της διάσημης αλυσίδας πίτσας, αφήνοντας πλέον ελεύθερο το πεδίο δράσης στους δύο βασικούς ανταγωνιστές της, τη Domino’s και την Pizza Fan. 

Η Food Plus όμως αποφάσιζε την ίδια στιγμή να κρατήσει στην Ελλάδα την έτερη αλυσίδα που διαχειριζόταν και συνεχίζει έως σήμερα να διαχειρίζεται. Ο λόγος για τα εστιατόρια παναρισμένου κοτόπουλου, KFC, τα οποία παρά τη φυγή της Pizza Hut από τη Food Plus έχουν καταφέρει να υπερκαλύψουν τις πωλήσεις των δύο σημάτων – KFC και Pizza Hut – μαζί. Αρκεί να σημειώσουμε εδώ ότι το 2022 ο κύκλος εργασιών της Food Plus μόνο με τα KFC στο δυναμικό της, ήταν 27,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2019, έναν χρόνο πριν κλείσει η Pizza Hut οι πωλήσεις και των δύο ήταν 18,7 εκατομμύρια ευρώ.  Η Food Plus έχει διατηρήσει τη συνεργασία με τη Yum International, η οποία διαχειρίζεται τα εμπορικά σήματα της KFC και της Pizza Hut. 

H υπερκάλυψη του τζίρου KFC και Pizza Hut μόνο από την KFC

Mάλιστα, ο τζίρος της KFC το 2022 ήταν αυξημένος κατά 62,27% σε σύγκριση με τα 17 εκατομμύρια ευρώ που έκανε το 2021. Αυτό που είδε τότε η πλευρά Τάννες – Ιωάννου, ήταν ότι τα KFC είχαν όλες εκείνες τις προοπτικές που χρειάζονταν για να προχωρήσουν από μόνα τους στην επόμενη μέρα, ποντάροντας μεγάλο μέρος του τζίρου τους στις μικρότερες ηλικίες, στην γρήγορη κατανάλωση και στο take away, με μικρότερα κόστη λειτουργίας σε σύγκριση με τα εστιατόρια και ομολογουμένως πιο βαριά σχήματα της Pizza Hut, όπου στην περίοδο λειτουργίας και των δύο σημάτων η Food Plus επιβαρυνόταν από διαρκείς ζημίες και χρειάστηκαν απανωτές αυξήσεις κεφαλαίου για τη στήριξή της από τους μετόχους. Τα κέρδη μετά από τους φόρους αυξήθηκαν κατά 73,57% και ξεπέρασαν το 1,7 εκατ. ευρώ (995.978 ευρώ το 2021).

Από το 1989 franchisee της YUM! Brands Inc

Θα θυμίσουμε ότι η Food Plus συστήθηκε το 1989 ως franchisee της YUM! Brands Inc., με αντικείμενο την ανάπτυξη στην ελληνική αγορά της Pizza Hut. Το 1997 και μετά από 8 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας της Pizza Hut, ανέλαβε από τη YUM! την ανάπτυξη στην Ελλάδα και των KFC. Στο δυναμικό της σήμερα υπάγονται 17 εταιρικά εστιατόρια υπό το σήμα KFC, τα περισσότερα από τα οποία έχουν έδρα στην Αττική. Πιο συγκεκριμένα τα 14 εστιατόρια KFC βρίσκονται στην Αθήνα και 3 ακόμα στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα λειτουργούν στις εξής περιοχές: Σύνταγμα, Αμπελόκηποι, Κηφισιά, Παγκράτι, Νέα Σμύρνη, Χαλάνδρι, Πειραιά, Γλυφάδα, The Mall Athens, Athens Metro Mall, Village Shopping Center (Ρέντης), Escape Center (Ίλιον), Smart Part, River West, Mediterranean Cosmos (Θεσσαλονίκη), One Salonica (Θεσσαλονική) και Πλατεία Αριστοτέλους (Θεσσαλονίκη).

Τα νέα εστιατόρια KFC – Επένδυση στο σήμα

Στη διάρκεια της χρονιάς που διανύουμε λειτούργησαν τα νέα καταστήματα της KFC στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, τη Νέα Σμύρνη και το Χαλάνδρι, γεγονός που δείχνει ότι η Food Plus συνεχίζει να πιστεύει και να επενδύει στο σήμα της εν λόγω αλυσίδας. Για το προσεχές διάστημα είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσουν τρία εστιατόρια στη Νέα Φιλαδέλφεια, τη Μεταμόρφωση, το Γέρακα, ενώ εξετάζεται και η δημιουργία ενός ακόμη σε τοποθεσία που ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποια θα είναι. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.