30 Απρ 2024
READING

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ο «πράσινος» μετασχηματισμός και οι επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας

5 MIN READ

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ο «πράσινος» μετασχηματισμός και οι επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ο «πράσινος» μετασχηματισμός και οι επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή του επενδυτικού και στρατηγικού σχεδιασμού του Ομίλου Ηρακλής, ο οποίος προχωρά με προσεκτικά βήματα στον δρόμο του «πράσινου» μετασχηματισμού του.

Κομβικό ρόλο στο συγκεκριμένο εγχείρημα κατέχει το έργο «OLYMPUS» στρατηγική επένδυση που πραγματοποιείται με τη στήριξη του Ταμείου Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Innovation Fund), ενός εκ των μεγαλυτέρων χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών μείωσης εκπομπών άνθρακα ευρείας κλίμακας.

Αναλυτικότερα, το έργο «OLYMPUS» αφορά στον «πράσινο» μετασχηματισμό του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ στο Μηλάκι Ευβοίας σε εγκατάσταση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα (net zero carbon), με αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (Carbon Capture Storage – CCS). Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους άνω των 300 εκ. ευρώ, εκ των οποίων το Ταμείο Καινοτομίας θα συμμετέχει με χρηματοδότηση ύψους 124,5 εκ. Ευρώ.

Το έργο μετασχηματισμού του εργοστασίου στο Μηλάκι σχεδιάζεται να δεσμεύει 1.000.000 τόνους CO2 ετησίως, ανοίγοντας το δρόμο για ένα «net zero carbon» μέλλον για την Εταιρεία και τον κλάδο δομικών υλικών στην Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη. To 2029 o Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ θα διαθέσει στην αγορά το τσιμέντο ECOPlanet ZERO με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα.

Το έργο «OLYMPUS» είναι ένα από τα 17 έργα που επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση, μεταξύ των 139 προτάσεων που κατατέθηκαν στο δεύτερο call του Ταμείου Καινοτομίας της ΕΕ το 2022 διεκδικώντας 1.8 δισ. Ευρώ

Σχολιάζοντας την συγκεκριμένη εξέλιξη, ο κ. Δημήτρης Χανής, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, δήλωσε:«Με το έργο OLYMPUS προχωρούμε σε μια ακόμα στρατηγική επένδυση στην Ελλάδα, με τη στήριξη του Ταμείου Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μειώνοντας δραστικά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και δημιουργώντας πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τη χώρα, επιταχύνοντας την πράσινη μετάβασή της. Η υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης συμβάλλει αφενός στην ελαχιστοποίηση του ανθρακικού αποτυπώματος της Εταιρείας και αφετέρου στην επίτευξη των στόχων για απανθρακοποίηση και κλιματική ουδετερότητα, σε εναρμόνιση με την Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

Επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία

Για μία πολύ δυναμική τριετία στον τομέα των επενδύσεων προετοιμάζεται ο Όμιλος Ηρακλής, ο οποίος έχει ήδη διαθέσει κεφάλαια ύψους 170 εκατ. ευρώ την πενταετία 2019-2023. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου, οι κινήσεις που θα πραγματοποιηθούν το διάστημα 2024-2027 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η μεγάλη «πράσινη» επένδυση στο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στο Μηλάκι Ευβοίας.

Στην «ατζέντα» του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ βρίσκεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων για ιδιοπαραγωγή και ιδιοκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα δύο εργοστάσια του, στο Βόλο και το Μηλάκι Ευβοίας. Συγκεκριμένα, θα εγκατασταθούν και θα λειτουργήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα  συνολικής επιφάνειας 118 στρεμμάτων και συνολικής ισχύος 10,2 MW με στόχο την παραγωγή περίπου 14.000 MWh, που αντιστοιχούν στην κάλυψη αναγκών περίπου 3.500 νοικοκυριών. Σημειώνεται ότι τη μελέτη, το σχεδιασμό, την προμήθεια και την εγκατάσταση των υλικών, καθώς και την κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάρκων ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ. Πρόκειται για μία από τις πρώτες συσκευές ΑΠΕ στη χώρα για την υψηλή τάση χωρίς ενεργειακό συμψηφισμό, που θα καλύπτει το 5% των ετησίων αναγκών του Ομίλου σε ηλεκτρική ενέργεια από τον Ιανουάριο του 2025, βελτιώνοντας την ηλεκτρική ενέργεια. Ακόμα, έχει δρομολογηθεί η σταδιακή αντικατάσταση του στόλου οχημάτων μεταφορά των προϊόντων μας με ηλεκτρικά οχήματα, φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ τα πρώτα 100% ηλεκτρικά οχήματα μεταφοράς σκυροδέματος αξιοποιούνται ήδη στο The Ellinikon.

Τα έργα υποδομών και η οικοδομική δραστηριότητα «εκτοξεύουν» τον τζίρο

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά μεγέθη, ο κύκλος εργασιών εφέτος θα διαμορφωθεί στα 420 εκατ. ευρώ και το 2024 στα 480 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας σημαντική αύξηση από τα 370 εκατ. ευρώ του 2022. Μάλιστα, όπως παραδέχτηκε η διοίκηση του ομίλου, στόχος είναι το 2030 ο τζίρος να αγγίξει το ποσό των 0,8 δις. ευρώ. Τα EBIT το 2023 θα ξεπεράσουν τα 45 εκατ. ευρώ, από 30 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ το 2024 τα EBIT θα φτάσουν τα 70 εκατ. ευρώ. Κι εδώ ο στόχος για το 2030 είναι ενδεικτικός των μεγάλων προσδοκιών, αφού έχει τεθεί στα 0,2 δις. ευρώ. Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων αναμένεται να διαδραματίσει η αύξηση των έργων υποδομών και της οικοδομικής δραστηριότητας, που υπολογίζεται να κυμανθεί μεταξύ 7% με 8% ετησίως για τα επόμενα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΗΡΑΚΛΗΣ κατέχει μερίδιο 47% της αγοράς τσιμέντου.

Οι δύο κινήσεις που άλλαξαν τα δεδομένα

Στόχος του Ομίλου Ηρακλής είναι η περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του στο σκυρόδεμα και τα αδρανή. Για να το πετύχει αυτό, προχώρησε σε δύο πολύ σημαντικές επενδύσεις που διαμόρφωσαν ένα νέο σκηνικό στην εγχώρια πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, το 2022, ολοκλήρωσε την εξαγορά των δραστηριοτήτων αδρανών υλικών και σκυροδέματος της ΧΑΛΥΨ Δομικά Υλικά ΑΕ (Heidelberg), κίνηση που περιλάμβανε ένα λατομείο αδρανών υλικών και δύο μονάδες σκυροδέματος στην Αττική. Ακόμα, το 2023, εξαγοράζοντας της ΛΑΡΣΙΝΟΣ ΑΕ διεύρυνε σημαντικότατα το εμπορικό του δίκτυο, έχοντας πλέον τη μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη στη χώρα. Ο ΗΡΑΚΛΗΣ διαθέτει σήμερα 40 μονάδες παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και 15 λατομεία αδρανών υλικών.

Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ, μέλος της Holcim, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου, αδρανών και σκυροδέματος στην Ελλάδα, έχοντας περισσότερα από 110 χρόνια παρουσίας στην αγορά. Με ένα δίκτυο περισσότερων από 50 παραγωγικών και εμπορικών εγκαταστάσεων ανά την Ελλάδα, ο Όμιλος ηγείται της μεταστροφής του κλάδου των δομικών υλικών σε έναν κλάδο μικρότερης έντασης άνθρακα, που εφαρμόζει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας αναφορικά με τη χρήση των πόρων.

Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ προσφέρει στην ελληνική και διεθνή αγορά καινοτόμα προϊόντα και βιώσιμες λύσεις που ικανοποιούν τις διαφοροποιημένες ανάγκες των πελατών και τις απαιτήσεις των σύγχρονων αειφόρων κατασκευών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.