30 Απρ 2024
READING

Οι καταναλωτικές τάσεις που θα δούμε το 2024

4 MIN READ

Οι καταναλωτικές τάσεις που θα δούμε το 2024

Οι καταναλωτικές τάσεις που θα δούμε το 2024

Σε τι θα πρέπει να εστιάσουν οι μάρκες το νέο έτος;

Καθώς το 2023 πλησιάζει στο τέλος του, είναι η τέλεια ευκαιρία για τους retailers να στρέψουν την προσοχή τους στο επόμενο έτος. Η νέα τεχνολογία, η μεγαλύτερη ανησυχία για το περιβάλλον και η εστίαση στην προσωπική ευημερία αλλάζουν το παιχνίδι για τις επιχειρήσεις και τους πελάτες τους.

Η εταιρεία έρευνας αγοράς, Euromonitor International, εντόπισε ορισμένες βασικές τάσεις που θα έχουν πραγματικά σημασία στην καταναλωτική αγορά του 2024.

Άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης

Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην εξυπηρέτηση πελατών είναι κάτι περισσότερο από μια φευγαλέα τάση. Τα chatbots και οι ψηφιακοί βοηθοί με δυνατότητα AI γίνονται ο κανόνας, καθιστώντας την τεχνολογία ευκολότερη για όλους. Το ChatGPT, για παράδειγμα, έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με την τεχνητή νοημοσύνη, παρέχοντας μια φιλική προς τον χρήστη πλατφόρμα που έχει γνωρίσει ταχύτατη αποδοχή.

Διαβάστε ακόμα: Οι τάσεις στα τρόφιμα το 2024

Οι επιχειρήσεις αξιοποιούν αυτά τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να βελτιώσουν τις στρατηγικές τους στην πώληση των προϊόντων τους, να καινοτομήσουν στη δημιουργία περιεχομένου και να εξατομικεύσουν τις εμπειρίες των χρηστών. Αυτή η τάση δεν αφορά μόνο τη χρήση νέας τεχνολογίας, αφορά και τη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μέσω της ενίσχυσης της σύνδεσης με τους καταναλωτές.

Αναζήτηση της ευτυχίας σε έναν κόσμο μετά την κρίση

Τα παγκόσμια γεγονότα των τελευταίων ετών έχουν αφήσει σημαντικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά των καταναλωτών. Οι άνθρωποι αναζητούν ενεργά την ευτυχία και την ικανοποίηση στις μικρές χαρές της ζωής. Οι μάρκες που μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή τη συναισθηματική ανάγκη μέσω της ανάλαφρης επικοινωνίας και του συναισθηματικού marketing θα έχουν μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό τους.

Η προσθήκη διασκεδαστικών και θετικών στοιχείων στα προϊόντα και τις υπηρεσίες, καθώς και η δημιουργία ελκυστικών εμπειριών που συνδυάζουν την τεχνολογία με την αφήγηση ιστοριών, μπορεί να είναι το μυστικό για τα brands που θέλουν να κερδίσουν τους καταναλωτές το 2024.

Τέλος το greenwashing;

Καθώς οι άνθρωποι ευαισθητοποιούνται όλο και περισσότερο σχετικά με το περιβάλλον, γίνονται επιφυλακτικοί απέναντι στους επιφανειακούς ισχυρισμούς περί βιωσιμότητας, γνωστούς ως “πράσινο πλύσιμο”. Έτσι, η αυθεντικότητα των περιβαλλοντικών προσπαθειών θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα για την αξιοπιστία της μάρκας το 2024.

Οι καταναλωτές αναζητούν πλέον αποδείξεις ότι οι εταιρείες είναι περιβαλλοντικά υπεύθυνες και κάνουν τη διαφορά. Η τάση αυτή παροτρύνει τις επιχειρήσεις να είναι ανοιχτές διαφανείς σχετικά με τις περιβαλλοντικές τους πρωτοβουλίες και να διασφαλίσουν ότι οι φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές είναι προσιτές για περισσότερους καταναλωτές.

Εύρεση της σωστής ισορροπίας στα πολιτικά θέματα

Εκτός από το περιβάλλον, οι καταναλωτές είναι σήμερα πιο ευαισθητοποιημένοι και σε πολιτικά ζητήματα. Εδώ οι μάρκες αντιμετωπίζουν το λεπτό έργο της ευθυγράμμισης με κοινωνικούς σκοπούς χωρίς να αποξενώνουν την πελατειακή τους βάση.

Το μυστικό είναι να υποστηρίζουν θέματα που ταιριάζουν με αυτά που πρεσβεύει η μάρκα και με αυτά που ενδιαφέρουν τους πελάτες τους. Οι μάρκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ερευνητικές μεθόδους -όπως ομάδες εστίασης και εργαλεία κοινωνικής ακρόασης- για να γνωρίσουν καλύτερα το κοινό στο οποίο θέλουν να απευθυνθούν. Έτσι, μπορούν να εκφραστούν πολιτικά, παραμένοντας ευθυγραμμισμένες με τους καταναλωτές.

Value Hacking: Η απάντηση στις οικονομικές αλλαγές

Με τον πληθωρισμό να επηρεάζει τις παγκόσμιες οικονομίες, οι καταναλωτές γίνονται “value hackers”, αναζητώντας τις καλύτερες προσφορές και τις χαμηλότερες τιμές. Οι μάρκες που προσφέρουν αξία μέσω εκπτώσεων, συνδρομητικών μοντέλων και προγραμμάτων επιβράβευσης, πιθανότατα θα προσελκύσουν αυτούς τους συνειδητοποιημένους ως προς τον προϋπολογισμό καταναλωτές.

Διαβάστε ακόμα: Τι να περιμένουμε από τα social media το 2024

Ψυχική και πνευματική υγεία: Η στροφή προς την ευημερία

Οι σημερινοί καταναλωτές απομακρύνονται από τις γρήγορες λύσεις για την ψυχική και πνευματική υγεία και στρέφονται προς πιο ρεαλιστικές και βιώσιμες προσεγγίσεις για την ευημερία. Οι μάρκες που προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες για μακροχρόνια υγεία, με σαφείς αποδείξεις ότι λειτουργούν, ανταποκρίνονται σε αυτή τη νέα ζήτηση. Είναι σημαντικό για αυτές τις μάρκες να εξηγούν με σαφήνεια την αξία και τα οφέλη των προϊόντων τους για να προσελκύσουν πελάτες σε αυτόν τον τομέα.

2024: Ένα έτος συνειδητής κατανάλωσης

Οι καταναλωτικές τάσεις του 2024 δείχνουν μια κίνηση προς πιο προσεκτικές και σκόπιμες αγορές. Από την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή ζωή έως την έμφαση στην πραγματική βιωσιμότητα και την επιδίωξη της ψυχικής και πνευματικής ευεξίας, οι τάσεις αυτές αντανακλούν μια βαθύτερη κατανόηση των καταναλωτικών αναγκών και αξιών. Οι μάρκες που μπορούν να συμβαδίσουν με αυτές τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις , διατηρώντας παράλληλα την αυθεντικότητα και τη διαφάνεια, είναι έτοιμες να επιτύχουν σε αυτό το δυναμικό καταναλωτικό τοπίο.Με πληροφορίες από Fashion United

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.