02 Μάι 2024
READING

Μαριάννα Φούντα: Η πωλήτρια που αγάπησε τη μόδα και δημιούργησε τη Shop & Trade

4 MIN READ

Μαριάννα Φούντα: Η πωλήτρια που αγάπησε τη μόδα και δημιούργησε τη Shop & Trade

Μαριάννα Φούντα: Η πωλήτρια που αγάπησε τη μόδα και δημιούργησε τη Shop & Trade

H Mαριάννα Φούντα ίσως δεν είναι γνωστή στο ευρύτερο κοινό. Είναι εξαιρετικά γνωστή όμως στους κύκλους του επιχειρείν και η πραγματικότητα είναι ότι έχει καταφέρει πολλά στα χρόνια που ηγείται της εμπορικής εταιρείας ενδυμάτων, Shop & Trade.

Το σπουδαιότερο επίτευγμά που μπορεί κάποιος να της αναγνωρίσει είναι ότι έφερε εταιρείες στην Ελλάδα που δεν τις γνώριζε κανείς προηγουμένως και κατάφερε να τις εδραιώσει, πραγματοποιώντας μεγάλη εμπορική επιτυχία. Μία τέτοια περίπτωση αποτέλεσε τα προηγούμενα χρόνια η περίπτωση της εταιρείας γυναικείων ενδυμάτων Miss Sixty καθώς και άλλες όπως η Pepe Jeans, η Energie. Η Shop & Trade ιδρύθηκε το 1994 φέρνοντας στην ελληνική αγορά σύγχρονα fashion brands, τα οποία κατάφεραν να εδραιωθούν μέσα στα χρόνια.

Συνεργασία με περισσότερους από 1.700 πελάτες χονδρικής σε Ελλάδα, Κύπρο, ΝΑ Ευρώπη

Σήμερα έχει παρουσία στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διαθέτει εξελιγμένη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου για τους πελάτες χονδρικής (B2B), καθώς και σχετικές πλατφόρμες για τους πελάτες λιανικής (B2C). Η δραστηριότητα της εταιρίας βασίζεται σε ένα ισχυρό δίκτυο με πάνω από 1.700 πελάτες χονδρικής και στην ισχυρή παρουσία της στο λιανικό εμπόριο, με 60 σημεία πώλησης, shops-in -shop, franchise και ιδιόκτητα καταστήματα.

Η επικεφαλής της εταιρείας, σε μία εποχή που πολλοί συνομήλικοί της καλόβλεπαν την είσοδό τους στο Δημόσιο, εκείνη διάλεξε να κινηθεί διαφορετικά. Με καταγωγή από τα Παλιάμπελα Αιτωλοακαρνανίας, παιδί πολύτεκνης οικογένειας, άνοιξε τους ορίζοντές της πολύ πιο μακριά από αυτό που κανείς θα περίμενε. Σπούδασε στο Οικονομικό της Νομικής, ενώ ξεκίνησε να εργάζεται σε εταιρεία παιδικών ενδυμάτων ως μέλος του τμήματος εξαγωγών. Πολύ γρήγορα είχε αποφασίσει ότι θα ήθελε να γίνει πωλήτρια. Πιστεύοντας στις δυνάμεις και τις ικανότητές της στράφηκε προς αυτή την κατεύθυνση, όπου απασχολήθηκε για περίπου πέντε χρόνια. Ακολούθως αποφάσισε να στραφεί στη μεγάλη της αγάπη τη μόδα, όπως και έκανε. Άρχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο και να μαθαίνει περισσότερα για την αγορά και την ιστορία του ενδύματος και της μόδας. Ταυτόχρονα, διέβλεψε ότι η Ελλάδα βρισκόταν σε μία κρίσιμη καμπή, όπου οι καταναλωτές θα αναζητούσαν την απλότητα στο καθημερινό τους ντύσιμο με ρούχα που θα ήταν την ίδια στιγμή μοντέρνα και αρκετά προσιτά στην τιμή. Το πρώτο βήμα έγινε όταν ξεκίνησε να εισάγει την εταιρεία Home Boy, η οποία κατά τη δεκαετία του 1990 έκανε πολύ θόρυβο, απευθυνόμενη κυρίως σε εφηβικό κοινό και σε ανθρώπους της skate κοινότητας. 

Επέκταση σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία

Το 2022 η Shop & Trade επέκτεινε την παρουσία της σε νέες αγορές, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Μολδαβία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Γεωργία, το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν με μορφή συνεργασίας agency, ενώ ενίσχυσε την παρουσία της στον χώρο της ευεξίας, διπλασιάζοντας τον τζίρο της Life Fitness και ενισχύοντας την Cybex. Παράλληλα, η Shop & Trade πέτυχε σημαντική ισχυροποίηση των πωλήσεων σε βασικά εμπορικά της σήματα, όπως τα Guess, Salomon και Birkenstock, επέκτεινε τις ήδη επιτυχημένες υφιστάμενες συνεργασίας με πολυκαταστήματα και δημιούργησε νέους χώρους πώλησης στα πολυκαταστήματα attica. Eκτός των άλλων κατά την περσινή χρονιά πέτυχε σημαντική αύξηση πωλήσεων, σε ποσοστό 24% συγκριτικά με το 2021, αγγίζοντας τα 82,95 εκατ ευρώ, ενώ τα κέρδη ΕΒΙΤDA βελτιώθηκαν κατά 17%, ανερχόμενα σε 7,31 εκατ ευρώ.

Περαιτέρω, ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας υποχώρησε κατά 10% συγκριτικά με το 2021, ενώ τα κέρδη προ φόρων σχεδόν διπλασιάστηκαν σε 3,3 εκατ. ευρώ από 1,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος και τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 2,55 εκατ. ευρώ, έναντι 1,32 εκατ. ευρώ το 2021. Την ίδια στιγμή όμως παρουσιάζει ευρείες προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, με την επιχείρηση να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις επιχειρηματικές ικανότητες, τη διορατικότητα και την αγάπη που έχει για τη μόδα η Μαριάννα Φούντα.

Σημαντικό ρόλο όμως θα διαδραματίσουν και οι κινήσεις επέκτασης που πραγματοποίησε ή προγραμματίζει να υλοποιήσει τα επόμενα χρόνια σε χώρες του εξωτερικού, μεγαλώνοντας το εκτόπισμά της. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.