01 Μάι 2024
READING

Η δύναμη της νοσταλγίας στον κόσμο του marketing

4 MIN READ

Η δύναμη της νοσταλγίας στον κόσμο του marketing

Η δύναμη της νοσταλγίας στον κόσμο του marketing

Η άνοδος του nostalgia marketing

Το 2023 οι στρατηγικές marketing επικεντρώθηκαν στη νοσταλγία. Η προσέγγιση αυτή βασίζεται σε μια απλή ψυχολογική αρχή: οι μάρκες προκαλούν συναισθήματα υπενθυμίζοντας στους καταναλωτές τις εμπειρίες του παρελθόντος. Ξυπνώντας αυτές τις αναμνήσεις, οι καταναλωτές δημιουργούν ισχυρότερο συναισθηματικό δεσμό με τις μάρκες, ο οποίος με τη σειρά του τους ενθαρρύνει να αγοράσουν τα προϊόντα που διαφημίζονται.

Δεν ήταν λίγες οι καμπάνιες που ξεχώρισαν, αποδεικνύοντας πόσο αποτελεσματικά η αξιοποίηση της νοσταλγίας της pop κουλτούρας μπορεί να έχει απήχηση στους καταναλωτές.

Το comeback της Barbie

Η αναβίωση της Barbie το 2023 είναι ένα εντυπωσιακό παράδειγμα του πώς το marketing νοσταλγίας μπορεί να αναζωογονήσει μια μάρκα. Η συνεργασία της Mattel με την Warner Bros. για την ταινία Barbie όχι μόνο σημείωσε αξιοσημείωτη εισπρακτική επιτυχία, αλλά και αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τα παιχνίδια Barbie, αυξάνοντας τις πωλήσεις κατά 25%. Αυτό σηματοδότησε μια σημαντική στροφή για μια μάρκα που αγωνιζόταν να διατηρήσει τη σημασία της στους γονείς.

Η παρουσίαση της Barbie ως φιγούρα χωρίς αποκλεισμούς και ενδυνάμωσης στην ταινία χτύπησε μια χορδή παγκοσμίως, αναζωπυρώνοντας την ελκυστικότητα και τη σημασία της μάρκας. Αυτή η ανάκαμψη δείχνει τον ισχυρό ρόλο της νοσταλγίας στο μάρκετινγκ. Επαναπροσδιορίζοντας έναν εικονικό και αγαπημένο χαρακτήρα από τα παιδικά χρόνια πολλών ανθρώπων, η Mattel συνδέθηκε με ένα ευρύ κοινό, απευθυνόμενη τόσο στα νοσταλγικά συναισθήματα των μεγαλύτερων γενεών όσο και στις σύγχρονες αξίες των νεότερων καταναλωτών.

Φέτος, η Barbie ήταν παντού, καθώς μάρκες όλων των ειδών προσπάθησαν να επωφεληθούν από τον πολιτιστικό αντίκτυπο της εμβληματικής κούκλας. Πάνω από 150 ήταν τα brands που συνεργάστηκαν επίσημα με τη Mattel για διαφημιστικές συνεργασίες, ενώ μια πληθώρα άλλων εταιρειών έγιναν δημιουργικές με ανεπίσημες συνεργασίες. Όλοι- από μεγαθήρια της fast fashion μέχρι κολοσσούς τροφίμων και ποτών, ακόμη και νεοφυείς επιχειρήσεις – φαίνεται ότι θέλησαν φέτος ένα μερίδιο από τη μαγεία της Barbie.

Το rebranding της Pepsi για την 125η επέτειό της

Για τον εορτασμό της 125ης επετείου της, η Pepsi έκανε ένα σημαντικό rebranding, εισάγοντας ένα νέο ζωντανό συνδυασμό χρωμάτων και σχεδιασμό – ή μήπως δεν ήταν νέος; Τοποθετώντας το λεκτικό σήμα “Pepsi” πάνω στη “σφαίρα” yin-yang με τρόπο που θυμίζει το branding της δεκαετίας του 1980 και του 1990, η Pepsi προκάλεσε μια αίσθηση νοσταλγίας.

Η στρατηγική αυτή αξιοποιεί τη συναισθηματική σύνδεση και την εξοικείωση που έχουν οι καταναλωτές με την παλαιότερη αισθητική της μάρκας. Το rebranding της Pepsi συνδυάζει παλιό και νέο στυλ, δείχνοντας ότι εκτιμά τη μακρά ιστορία της, ενώ παράλληλα συμβαδίζει με αυτό που θέλουν οι πελάτες σήμερα.

Η McDonald’s επωφελείται με τον νοσταλγικό εορτασμό των γενεθλίων του Grimace

Τον Ιούνιο, η McDonald’s, μια μάρκα συνώνυμη με την αξιοποίηση της παιδικής νοσταλγίας, γιόρτασε τα γενέθλια της μασκότ της μάρκας, Grimace, με μια καμπάνια που κατέκτησε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων. Η πολυκαναλική προώθηση περιελάμβανε διαφημίσεις, ένα ρετρό βιντεοπαιχνίδι, μοναδικά εμπορεύματα εμπνευσμένα από τον Grimace και μια εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας στο Snapchat. Το highlight ήταν ένα μοβ milkshake περιορισμένης έκδοσης, το οποίο έγινε viral στο TikTok, συγκεντρώνοντας πάνω από 3 δισεκατομμύρια προβολές και ενισχύοντας σημαντικά τις πωλήσεις.

Διαβάστε ακόμα: Τι έκανε την καμπάνια marketing της ταινίας Barbie να “σκίσει”;

Η καμπάνια ήταν μέρος της συνεχιζόμενης στρατηγικής της McDonald’s για την προσέλκυση των πελατών μέσω ενός μείγματος νοσταλγίας και σύγχρονης κουλτούρας. Τον Νοέμβριο, η McDonald’s επέκτεινε αυτή την προσέγγιση συνεργαζόμενη με την Crocs, μια μάρκα επίσης γνωστή για την αξιοποίηση των νοσταλγικών τάσεων. Μαζί κυκλοφόρησαν μια περιορισμένη συλλογή υποδημάτων, κάλτσες και γούρια Jibbitz με σχέδια εμπνευσμένα από τους εμβληματικούς χαρακτήρες των McDonald’s, όπως το Birdie, ο Hamburglar και, φυσικά, ο Grimace.

Διαβάστε ακόμα: Πού οφείλει η PepsiCo την επιτυχία της;

Η διαχρονική γοητεία της νοσταλγίας στο σύγχρονο marketing

Αυτές οι εκστρατείες δίνουν ένα σημαντικό μήνυμα: παρόλο που το σημερινό marketing επικεντρώνεται στο να είναι καινοτόμο και να ακολουθεί τις τελευταίες τάσεις, εξακολουθεί να υπάρχει κάτι ιδιαίτερο και αναντικατάστατο στην επαναφορά οικείων συναισθημάτων από το παρελθόν.

Αναμειγνύοντας παλιά και νέα στοιχεία, αυτές οι μάρκες όχι μόνο κράτησαν το ενδιαφέρον των παλιότερων θαυμαστών τους αλλά προσέλκυσαν και νέους. Αυτό δείχνει ότι στον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο του marketing, η αναδρομή στο παρελθόν μπορεί να είναι μια πραγματικά αποτελεσματική στρατηγική.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.