30 Απρ 2024
READING

Δεκαετία 2030: πώς θα είναι η νέα κανονικότητα;

4 MIN READ

Δεκαετία 2030: πώς θα είναι η νέα κανονικότητα;

Δεκαετία 2030: πώς θα είναι η νέα κανονικότητα;

Για πολλές επιχειρήσεις η πανδημία COVID-19 έφερε μια σειρά ριζοσπαστικών αλλαγών. Συνειδητοποιώντας ότι ήταν ικανές να κινηθούν πιο γρήγορα από όσο πίστευαν ότι ήταν ποτέ δυνατό, έγιναν ψηφιακές σε λίγες μέρες και προσέφεραν νέες υπηρεσίες σχεδόν εν μία νυκτί. Άραγε, τί θα γίνει εάν οι εταιρείες διατηρήσουν αυτή τη κεκτημένη ταχύτητα και ευελιξία;

Αυτό που θα συμβεί αν διατηρήσουν αυτό το ρυθμό αλλαγών, είναι ότι η καινοτομία που θα υπάρξει τα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη δεκαετία της σύγχρονης ιστορίας. Και η ζωή στη δεκαετία του 2030 θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική από τη σημερινή. Υπάρχει πιθανότητα οι προβλέψεις των ειδικών να είναι λανθασμένες; Φυσικά. Ωστόσο πολλές από τις προβλέψεις θα αποτελούν τη νέα κανονικότητα.

Πού θα πας διακοπές; Στον Άρη!

Οι εκτοξεύσεις πυραύλων θα έχουν γίνει πολύ λιγότερο δαπανηρές και αρκετοί θα επιχειρήσουν ένα ταξίδι στο διάστημα. Οι χιλιάδες δορυφόροι που θα βρίσκονται εκεί πάνω, θα επιτρέπουν σε όλους τους ανθρώπους να συνδέονται στο διαδίκτυο από οπουδήποτε και τις μετεωρολογικές προβλέψεις να είναι πολύ πιο ακριβείς. Ας είμαστε προετοιμασμένοι λοιπόν για τη δυνατότητα να περάσουμε ένα σαββατοκύριακο στο φεγγάρι ή τις καλοκαιρινές μας διακοπές στον Άρη.

Επιτέλους, ιπτάμενα αυτοκίνητα

Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα -για την ακρίβεια τα ηλεκτρικά αεροπορικά ταξί- αναμένεται να γίνουν πραγματικότητα και να μην κοστίζουν περισσότερο από ένα συμβατικό ταξί. Τα eVTOL (προφέρεται “ee-vee-tol”) είναι ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης που κάνουν λιγότερο θόρυβο από τα ελικόπτερα. Την επόμενη δεκαετία τα eVTOL θα είναι σε θέση να μεταφέρουν ανθρώπους και φορτία σε ακτίνα 160 χλμ. περίπου και θα πετούν είτε από πιλότους που θα βρίσκονται στα πιλοτήρια, είτε ημιαυτόνομα με πιλότους που θα τα ελέγχουν από το έδαφος.

Όλα θα είναι πιο έξυπνα και βιώσιμα, ακόμη και οι συσκευασίες

Τα μπουκάλια ροφημάτων και ποτών θα σαρώνονται και θα προτείνουν εξατομικευμένες προτάσεις συνταγών, οι συσκευασίες προϊόντων θα έχουν αισθητήρες που θα μας ενημερώνουν για το αν έχουν χαλάσει και…τα σακουλάκια από τα πατατάκια θα μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν ή και να φαγωθούν -θα είναι πολύ νόστιμα και φτιαγμένα από λαχανικά. Ό,τι μπορούμε να φανταστούμε, ενδέχεται να αποτελεί τη νέα κανονικότητα.

Ξεχάστε τα courier, έρχονται τα drones

Το 2030, εκτιμάται ότι 200 δισεκατομμύρια πακέτα θα σταλούν για παράδοση. Τα πακέτα θα φτάνουν στην πόρτα – ή και στο παράθυρό μας- μέσω drone, ρομπότ ή αυτόνομου οχήματος. Ορισμένα πακέτα θα μεταφέρονται υπόγεια: στις πυκνοκατοικημένες πόλεις, τα πακέτα θα μεταφέρονται μέσω των σηράγγων, από τα κέντρα διανομής στα υπόγεια των πολυκατοικιών.

Οι ταινίες στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο θα είναι διαδραστικές

Οι ταινίες θα μοιάζουν με παιχνίδι -θα μπορούμε να παρακολουθούμε μια ταινία και να παίζουμε με τους φίλους μας ταυτόχρονα. Θα βλέπουμε ταινία στο σινεμά, ενώ βρισκόμαστε στο σπίτι μας και θα μπαίνουμε εντελώς στο κλίμα -εάν υπάρχει μια χειμωνιάτικη σκηνή στην οθόνη, θα νιώθουμε τον κρύο αέρα να φυσάει στα πρόσωπά μας. Και φυσικά, θα μπορούμε να διαλέξουμε μεταξύ πολλών και διαφορετικών επιλογών δεδομένου ότι οι αλγόριθμοι θα γνωρίζουν τί ακριβώς θέλουμε να δούμε, πότε και με ποιον.

Το ψυγείο θα φροντίζει για την καλή φυσική κατάσταση και την υγεία μας

Όλες οι συσκευές θα μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους για να αντλούν τα δεδομένα που χρειάζονται ώστε να φροντίζουν για την υγεία και ευεξία μας. Το ψυγείο θα συνδεθεί με αισθητήρες ύπνου κάτω από το στρώμα του κρεβατιού μας και με τα smartwatches, και θα μας προτείνει τί να φάμε και να πιούμε ανάλογα με το πόσες ώρες έχουμε κοιμηθεί και γυμναστεί την κάθε μέρα.  Ανάλογα με τις διατροφικές μας συνήθειες, θα είναι επίσης σε θέση να μας προτείνει γεύματα και τις συνταγές τους.

Οι πολυκατοικίες θα μετατραπούν σε πολυχώρους

Πώς θα μας φαινόταν αν στην πολυκατοικία που μέναμε υπήρχαν εστιατόρια, γυμναστήριο και καταστήματα; Πρόκειται για μια μορφή κτιρίων που θα δούμε να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια: οι ενοικιαστές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πολλές υπηρεσίες, από παιδική φροντίδα και φροντίδα ηλικιωμένων μέχρι καθαριστήριο ρούχων- και οι κρατήσεις θα γίνονται μέσω εφαρμογών και άλλων ψηφιακών πλατφορμών.

Ένα αυτοκίνητο για κάθε περίσταση και ανάγκη

Αντί να έχουμε ένα συγκεκριμένο αυτοκίνητο, θα μπορούμε να αγοράσουμε ένα πακέτο συνδρομής που μας δίνει πολλές επιλογές: αυτοκίνητο πόλης για τις καθημερινές, ένα μεγαλύτερο για εκδρομές το Σαββατοκύριακο, κάμπριο το καλοκαίρι, τζιπ για τις εκδρομές στο βουνό. Κάθε πακέτο θα έχει μια σταθερή τιμή και δεν θα χρειάζεται καν να πηγαίνουμε στην αντιπροσωπεία. Μέσω της εικονικής πραγματικότητας, θα μπορούμε να δούμε και να επιλέξουμε από την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού μας.

Αν σε κάτι συγκλίνουν οι περισσότερες από τις παραπάνω προβλέψεις, είναι ότι έρχονται για να κάνουν τη ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη. Το κατά πόσο, αστάθμητοι παράγοντες θα επηρεάσουν την εφαρμογή τους και θα τη μετατοπίσουν μερικά χρόνια αργότερα, μένει να το δούμε. Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι περισσότερο από καλοδεχούμενες, ενδιαφέρουσες και εξαιρετικά καινοτόμες. Καλώς να ορίσουν, λοιπόν.

Με πληροφορίες από McKinsey

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.