02 Μάι 2024
READING

Τrends 2024 | Ένας κόσμος σε κρίση

4 MIN READ

Τrends 2024 | Ένας κόσμος σε κρίση

Τrends 2024 | Ένας κόσμος σε κρίση

Ζούμε σε μια ρευστή κοινωνία. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι έννοιες της ταυτότητας και της ατομικότητας γίνονται όλο και πιο ελαστικές. Η δημοκρατία χάνει έδαφος και οι ανισότητες διευρύνονται δημιουργώντας ένα επικίνδυνο έδαφος που χωρίζει έθνη, κοινότητες, ακόμη και οικογένειες. Περισσότερο από ποτέ άλλοτε, αντί για τη συναίνεση, κυριαρχούν η πόλωση και ο διχασμός.

Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς μειώνεται

Σύμφωνα με το 2021 Edelman Trust Barometer, οι φυλετικές και κοινωνικές αδικίες και η πανδημία κλόνισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις, τις ΜΚΟ και τα ΜΜΕ.

Το έλλειμα εμπιστοσύνης στην Αυστραλία κατέκτησε τη νούμερο ένα θέση με την πλειοψηφία του πληθυσμού να μην εμπιστεύεται τους θεσμούς, γεγονός που οδηγεί συλλογικά σε αμφισβήτηση της εξουσίας και τροφοδότηση εντάσεων και συγκρούσεων.

Ο πληθυσμός γερνάει

Ο ηλικιωμένος πληθυσμός βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας της ανθρωπότητας. Η μείωση των γεννήσεων σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου χρόνου ζωής κάνει το χάσμα μεταξύ των γενεών ακόμη πιο έντονο.

Στις ΗΠΑ, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 55 ετών αυξήθηκε κατά 27% μεταξύ 2010 και 2020, ήταν δηλαδή 20 φορές μεγαλύτερος από τον ρυθμό ανάπτυξης των ατόμων κάτω των 55 ετών. Στην Κίνα, αντίστοιχα, ο ηλικιωμένος πληθυσμός (65 ετών και άνω) προβλέπεται να αποτελεί το 27,5% του κινεζικού πληθυσμού έως το 2050, από 9,5% που ήταν το 2015.

Οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται

Τα εισοδήματα των νοικοκυριών αλλάζουν, με εκείνα της μεσαίας τάξης να παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλή αύξηση -ακόμη και στασιμότητα- τα τελευταία 30 χρόνια. Αντίθετα, η περιουσία των δισεκατομμυριούχων εκτοξεύτηκε στα ύψη κατά 55% κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάνοντας το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών μεγαλύτερο από ποτέ. Οι ανισότητες αυτές έχουν ανησυχητικές επιπτώσεις στις κοινωνίες, επιφέροντας αυξημένη βία, παραβατικότητα, εγκληματικότητα και χαμηλά επίπεδα ψυχικής υγείας.

Η δημοκρατία σε παρακμή

Η επέκταση των εξουσιών αυταρχικής διακυβέρνησης σε συνδυασμό με την εξασθενημένη και ασυνεπή παρουσία των μεγάλων δημοκρατικών δυνάμεων της διεθνούς σκηνής, έχει απτές επιπτώσεις στην ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια, αφού συχνά καταφεύγουν στη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων για την επίλυση γεωπολιτικών διαφορών.

Σύμφωνα με την έκθεση Freedom in the World, το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε μια χώρα που αντιμετωπίζει επιδείνωση σε θέματα ελευθερίας (έκφρασης, τύπου, λόγου).

Μια κοινωνία όπου όλοι και όλα συνδέονται

Στη σημερινή κοινωνία, οι πληροφορίες και τα δεδομένα αποτελούν πλέον πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία των επιχειρήσεων. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο εργαζόμενοι στη διαχείριση αυτών των στοιχείων, οι οποίοι παρά το προνόμια της εξ΄ αποστάσεως εργασίας, βρίσκονται αντιμέτωποι με το άγχος, την κόπωση και την εξάντληση.

Η κλιματική αλλαγή συνεχίζεται

Από τον Ιούλιο του 2021, περισσότεροι από 13.000 επιστήμονες είχαν αναγνωρίσει και προειδοποιήσει για την κλιματική έκτακτη ανάγκη. Οι νέες κλιματικές προβλέψεις δείχνουν ότι η ετήσια μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς και ενδέχεταινα φτάσει τους +1,5°C τα επόμενα πέντε χρόνια. Η κλιματική αλλαγή έχει και θα συνεχίσει να έχει καταστροφικές συνέπειες σε όλες τις κοινωνίες και τους τομείς.

Η τεχνολογία εξελίσσεται

Οι πρόοδοι στην τεχνητή νοημοσύνη, το AR, το VR, η τεχνολογία blockchain και η κβαντική υπολογιστική συνεχίζουν να αναπτύσσονται, παρέχοντας νέα εργαλεία και εγείροντας ηθικά διλήμματα. Μέχρι το 2025, προβλέπεται ότι θα υπάρχουν περισσότερες από 30 δισεκατομμύρια συσκευές Internet of Things (όπως έξυπνα ρολόγια και έξυπνα ψυγεία), που ισοδυναμούν με τέσσερις συσκευές IoT ανά άτομο κατά μέσο όρο.

Η ψυχική υγεία επιδεινώνεται

Η ψυχική υγεία επιδεινώθηκε παγκοσμίως με την εμφάνιση του COVID-19. Μέσα σε ένα χρόνο, οι επισκέψεις σε ψυχολόγους και ψυχιάτρους αυξήθηκαν κατά 6.500% κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ η αυτοκτονία παραμένει η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ατόμων ηλικίας 15 έως 29 ετών. Έως το 2030, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία στον πλανήτη θα είναι η κατάθλιψη και όχι η παχυσαρκία.

Το 2024, αναμένεται να αποτελέσει ένα κοινωνικοπολιτικό σημείο καμπής που θα ωθήσει τους ανθρώπους να λειτουργήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μεταρρυθμίσουν δραστικά τον κόσμο. Από την έννοια της εργασίας και την αμφισβήτηση της οικονομικής ανάπτυξης -όπως αυτή παρουσιάζεται- έως την αναμόρφωση των κοινωνικών κανόνων και την ανάπτυξη μιας νέας ψηφιακής πραγματικότητας, οι νοοτροπίες και τα κινήματα που πρόκειται να αναδυθούν τα επόμενα χρόνια παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.