01 Μάι 2024
READING

Τι είναι το Duolingo Effect και τι σχέση έχει με το marketing;

3 MIN READ

Τι είναι το Duolingo Effect και τι σχέση έχει με το marketing;

Τι είναι το Duolingo Effect και τι σχέση έχει με το marketing;

Η δύναμη του σερί

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, όπου οι εφαρμογές και τα παιχνίδια συχνά υπαγορεύουν την καθημερινή μας ρουτίνα, η έννοια της διατήρησης ενός σερί έχει γίνει όλο και πιο διαδεδομένη και με μεγάλη επιρροή. Τρανό παράδειγμα αποτελεί το “φαινόμενο Duolingo”, το οποίο αναδεικνύει πώς μια απλή ιδέα αναδιαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε και παίρνουμε αποφάσεις.

Τι είναι το φαινόμενο Duolingo;

Το Duolingo effect αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο η διατήρηση ενός σερί σε εφαρμογές, ειδικά στη Duolingo, την εφαρμογή εκμάθησης γλωσσών, αλλάζει σημαντικά τη συμπεριφορά και τα κίνητρα των χρηστών. Η Duolingo έχει καταστήσει τα σερί μεγάλο μέρος του σχεδιασμού της, ανταμείβοντας τους χρήστες για συνεχόμενες ημέρες χρήσης της εφαρμογής. Αυτή η ιδέα παρατηρείται και σε άλλες εφαρμογές όπως το Snapchat και το Candy Crush Saga, όπου τα σερί κρατούν τους χρήστες απασχολημένους.

Διαβάστε ακόμα: Πώς άλλαξε το ψηφιακό marketing το 2023;

Σε τι διαφέρουν τα σερί από τις συνήθειες;

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς διαφέρουν τα σερί από τις συνήθειες. Οι συνήθειες είναι ενέργειες που κάνουμε αυτόματα χωρίς να σκεφτόμαστε, όπως το να δένουμε τη ζώνη ασφαλείας μας όταν μπαίνουμε στο αυτοκίνητο. Αντίθετα, τα σερί απαιτούν συνειδητή προσπάθεια και στρατηγικό σχεδιασμό. Δεν είναι απλώς αυτόματες αντιδράσεις, αλλά επιλογές που κάνουμε σκόπιμα. Τα σερί μπορεί να αποτελούν πρόκληση επειδή απαιτούν να συνεχίσουμε να κάνουμε κάτι τακτικά, ακόμη και όταν οι καταστάσεις αλλάζουν.

Γιατί μας παρακινούν τα σερί;

Η ιδέα της διατήρησης ενός σερί – μιας διαδοχικής σειράς καθημερινών δραστηριοτήτων – αξιοποιεί τις ανθρώπινες ψυχολογικές τάσεις. Η επιθυμία να μην σπάσει ένα σερί μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο. Στην περίπτωση της Duolingo, αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες ενθαρρύνονται να εξασκούν καθημερινά τις γλωσσικές τους δεξιότητες.

Τα σερί μας παρακινούν επειδή μετατρέπουν τις καθημερινές εργασίες σε συναρπαστικές προκλήσεις και στόχους, δίνοντάς μας μια αίσθηση επιτυχίας. Για παράδειγμα, η επιλογή να διαλογιζόμαστε κάθε μέρα για 20 λεπτά, αντί για μια φορά την εβδομάδα για 140 λεπτά, διευκολύνει την εμμονή στη συνήθεια. Επιπλέον, όταν τα σερί ευθυγραμμίζονται με την προσωπική μας ταυτότητα, μας παρακινούν ακόμη περισσότερο.

Ωστόσο, τα σερί δεν είναι για όλους. Για ορισμένους, η πίεση της διατήρησης ενός σερί μπορεί να αισθάνεται συντριπτική, οδηγώντας σε άγχος.

Διαβάστε ακόμα: Trends 2024 | Το marketing που αλλάζει και γίνεται σύνθετο

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το marketing;

Οι marketers και οι προγραμματιστές εφαρμογών χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα σερί για να τραβήξουν και να κρατήσουν την προσοχή των ανθρώπων. Αυτή η μέθοδος όχι μόνο κάνει περισσότερους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές, αλλά βοηθά επίσης στη δημιουργία μιας ομάδας αφοσιωμένων χρηστών.

Παρόλο που τα σερί επηρεάζουν διαφορετικά τους ανθρώπους, είναι σαφές ότι παίζουν μεγάλο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται και λαμβάνουν αποφάσεις στο διαδίκτυο. Με μια βαθύτερη κατανόηση της ψυχολογίας των καταναλωτών, η χρήση των σερί γίνεται σημαντικό εργαλείο στο marketing και στον επηρεασμό της συμπεριφοράς των ανθρώπων.

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.