01 Μάι 2024
READING

Τριετές πλάνο μείωσης κόστους για τη Nike

3 MIN READ

Τριετές πλάνο μείωσης κόστους για τη Nike

Τριετές πλάνο μείωσης κόστους για τη Nike

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, η Nike ανακοίνωσε τα σχέδια της για μείωση κόστους ύψους 2 δις δολαρίων τα επόμενα τρία χρόνια, μια κίνηση που θα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό απολύσεων εργαζομένων. Οι απολύσεις πρόκειται να επηρεάσουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, δεδομένου πως το κόστος τους θα κυμανθεί μεταξύ 400-450 εκατ. δολαρίων. Την τελευταία φορά που συνέβη αυτό, το 2020, το κόστος περικοπών 700 θέσεων εργασίας ανήλθε στα 250 εκατ. δολάρια. 

Η αλήθεια είναι ότι παραμένει μία από τις τελευταίες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που μειώνει τον αριθμό των εργαζομένων της. Microsoft, Meta, General Motors, Linkedin, Deloitte, KPMG, Spotify, Amazon, Walmart, McDonalds και πολλές άλλες, όλες έχουν ήδη προβεί σε περικοπές δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, ακόμη κι αν οι φόβοι για ύφεση έχουν αρχίσει να μειώνονται.

Τί υποστηρίζει η Διοίκηση

Η διοίκηση της Nike επιβεβαίωσε ότι θα έχει έως και 450 εκατ. δολάρια κόστος αναδιάρθρωσης το τρίμηνο που θα λήξει στις 28 Φεβρουαρίου 2024, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού να προέρχεται από τις απολύσεις. Το σχέδιο ανακοινώθηκε στην τριμηνιαία έκθεση κερδών, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες, πέρα από το γεγονός ότι το πλάνο αναδιάρθρωσης θα είναι τριετές.

Σύμφωνα με τον CFO της Nike, οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου σημείωσαν σημαντική πτώση στη μεγάλη αγορά της Κίνας, στην οποία αν και οι πωλήσεις των φυσικών καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 16%, μειώθηκαν αντίστοιχα κατά 22% στα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Δεν διευκρίνισε την κλίμακα των περικοπών θέσεων εργασίας ή τις άλλες αλλαγές που απαιτούνται για την επίτευξη του σχεδίου μείωσης του κόστους ύψους 2 δις δολαρίων, αλλά περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι η αναδιάρθρωση θα περιλαμβάνει μείωση των αναγκών διαχείρισης καθώς και απλούστευση στην γκάμα των προϊόντων της, σημειώνοντας πως σε περιβάλλοντα όπως το σημερινό όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα, είναι η καινοτομία εκείνη που προκαλεί τον καταναλωτή να επιλέξει brand.

Προτεραιότητα, η καινοτομία

Πρόσφατα άλλωστε επιχείρησε να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο υποστηρίζει τις τεχνολογικές λειτουργίες στις εφαρμογές, το site, τις εσωτερικές λειτουργίες και την εξυπηρέτηση πελατών της, ανανεώνοντας τη συνεργασία της με την Cognizant, πάροχο τεχνολογικών λύσεων και υπηρεσιών.

Η προσπάθειά της γίνεται προκειμένου να βελτιώσει την παραγωγικότητα, να μειώσει το κόστος και να δημιουργήσει ευκαιρίες αυτοεξυπηρέτησης. Απώτερος στόχος της όμως είναι να ενισχύσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της.

Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου, το 2019, είχε εξαγοράσει την Celect, μια εταιρεία προβλέψεων αναλυτικών στοιχείων που εδρεύει στη Βοστώνη, για να ενσωματώσει σε πραγματικό χρόνο τα αποθέματά της στον ιστότοπο και τα apps της. Κάτι που έφερε σαν αποτέλεσμα την καλύτερη διασύνδεση με τους πελάτες της, αλλά και την πιο αποτελεσματική διαχείριση αποθεμάτων, οδηγώντας σε μείωση του λειτουργικού κόστους.

Στρατηγική Direct-To-Comsumer

Ενώ εξακολουθεί να έχει σχέσεις με χονδρέμπορους καθώς και 30.000 σημεία διανομής σε όλο τον κόσμο, η Nike έχει μετατοπίσει την εστίασή της στις πωλήσεις από τα δικά της, ιδιόκτητα καταστήματα, τον ιστότοπο και το application της.

Έχοντας υπερδιπλασιάσει την ψηφιακή δραστηριότητα της τα τελευταία δύο χρόνια και με το “πρόγραμμα μελών” να βρίσκεται στο επίκεντρο, κατάφερε να στραφεί στην εξατομίκευση και τη θετική εμπειρία του πελάτη, επεκτείνοντας ταυτόχρονα της χρήση της εφαρμογής και της ιστοσελίδας της σε πολλές χώρες, ώστε να λειτουργεί σε μεγάλη κλίμακα.

Η Nike απασχολεί 83.700 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 11.400 βρίσκονται στην έδρα της εταιρείας, κοντά στο Beaverton του Όρεγκον. Διαχειρίζεται 1032 καταστήματα λιανικής παγκοσμίως, με περίπου 300 από αυτά να βρίσκονται στις ΗΠΑ. Για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Νοεμβρίου, η εταιρεία σημείωσε 13,4 δις δολάρια σε πωλήσεις, 1% αύξηση και 1,03 δολάρια σε κέρδη ανά μετοχή. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο αντίκτυπος του τριετούς πλάνου μείωσης κόστους θα φανεί το 2025, ενώ πιθανολογούν ότι η εταιρεία θα επενδύσει στην περαιτέρω ανάπτυξη γυναικείων ειδών, προϊόντων για τρέξιμο καθώς και τη σειρά Jordan.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.