02 Μάι 2024
READING

Πώς βλέπει η ΙΚΕΑ τα σπίτια μας το 2030;

3 MIN READ

Πώς βλέπει η ΙΚΕΑ τα σπίτια μας το 2030;

Πώς βλέπει η ΙΚΕΑ τα σπίτια μας το 2030;

Το σπίτι του μέλλοντος

Σε μια εποχή όπου το μέλλον φαίνεται συχνά να είναι πιο απρόβλεπτο από ποτέ, η τελευταία έκθεση της ΙΚΕΑ Life at Home Report προσφέρει μια προκλητική ματιά στο πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν τα σπίτια μας μέχρι το έτος 2030.

Βασιζόμενη σε εκτεταμένες παγκόσμιες έρευνες και γνώμες ειδικών, η γνωστή εταιρεία οικιακού εξοπλισμού σκιαγραφεί τρία διαφορετικά μελλοντικά σενάρια, καθένα από τα οποία ανταποκρίνεται με μοναδικό τρόπο στις αλληλένδετες προκλήσεις της περιβαλλοντικής αλλαγής και της τεχνολογικής προόδου.

Διαβάστε ακόμα: Η αστική επέκταση της IKEA

Home on the Go: Προσαρμογή σε έναν μεταβατικό κόσμο

Το πρώτο σενάριο της ΙΚΕΑ, το “Σπίτι εν κινήσει”, δίνει την εικόνα ενός μέλλοντος όπου οι παραδοσιακές αντιλήψεις για ένα σταθερό, στατικό σπίτι δίνουν τη θέση τους σε έναν πιο “προσωρινό” τρόπο ζωής. Η ιδέα επικεντρώνεται σε έναν νεαρό άνδρα ονόματι Τζιν, ο οποίος ζούσε στην παραλία της Σεούλ, αλλά λόγω πλημμύρας έχει μεταφερθεί προσωρινά σε ένα διαμέρισμα στα ορεινά, ενώ παράλληλα μετακινείται συχνά για λόγους εργασίας.

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα μέλλον όπου οι συχνές μετακινήσεις είναι απαραίτητες λόγω περιβαλλοντικών προκλήσεων όπως οι πλημμύρες και οι καύσωνες. Σε αυτό το μέλλον τα σπίτια των ανθρώπων δεν είναι απλώς κτίρια, αλλά περιλαμβάνουν και ψηφιακά στοιχεία. Οι εξατομικευμένοι βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης γίνονται ο νέος κανόνας, διαχειριζόμενοι τις περιπλοκές των ταξιδιών και κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται -ψηφιακά- σαν στο σπίτι τους. Αυτό το σενάριο αντανακλά ένα πιθανό μέλλον όπου η τεχνολογία βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται σταθερότητα σε έναν κόσμο όπου συχνά πρέπει να μετακινούνται.

The Resilient Community: Στροφή προς στην αυτάρκεια

Απομακρυνόμενο από τον ατομικισμό, το δεύτερο σενάριο της IKEA, η “ανθεκτική κοινότητα”, εστιάζει στη συλλογική αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων. Σε αυτό το σενάριο, οι άνθρωποι ζουν σε αυτάρκεις, φιλικές προς το περιβάλλον κοινότητες. Στο παράδειγμά της IKEA, βλέπουμε την Άντζελα, η οποία ζει σε μια ομάδα μόνο για γυναίκες στη Μασαχουσέτη και βοηθάει στις προσπάθειες βιωσιμότητας της κοινότητας.

Αυτή η ιδέα αναδεικνύει καινοτόμα, φιλικά προς το περιβάλλον σχέδια, όπως ταπετσαρίες που παράγουν ενέργεια, και δίνει έμφαση στη συμβίωση σε μια κοινότητα. Η ΙΚΕΑ πιστεύει ότι, ως απάντηση στις περιβαλλοντικές πιέσεις, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα αρχίσουν να ζουν σε κοινότητες, όπου η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα θα αποτελούν τους βασικούς άξονες.

The Nurtured Home: Εξισορρόπηση με τη φύση

Το τρίτο και τελευταίο σενάριο, το “καλλιεργημένο σπίτι”, παρουσιάζει ένα μέλλον όπου ο οικολογικά συνειδητός τρόπος ζωής είναι απαραίτητος και όχι απλώς μια επιλογή. Περιστρέφεται γύρω από την Άιμι, μια μη δυαδική (genderqueer) δασκάλα στη Σουηδία, που ζει κάτω από αυστηρούς οικολογικούς κανόνες.

Σε αυτόν τον κόσμο, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συνήθως λύσεις υψηλής τεχνολογίας, όπως βοηθούς τεχνητής νοημοσύνης και έπιπλα κατασκευασμένα από βιώσιμα υλικά με τη χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών. Αυτή η ιδέα δείχνει ένα μέλλον όπου η φροντίδα για το περιβάλλον αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε κάποιες προσωπικές ελευθερίες.

Διαβάστε ακόμα: Η ΙΚΕΑ συμμετέχει σε πρωτοβουλία για την προστασία των δασών

Ένα μέλλον αντιθέσεων και δυνατοτήτων

Το όραμα της ΙΚΕΑ για το 2030 δεν είναι εντελώς ουτοπικό ή δυστοπικό, αλλά παρουσιάζουν ένα ρεαλιστικό μείγμα προκλήσεων και καινοτομιών. Τα σενάρια αυτά αντικατοπτρίζουν έναν κόσμο όπου η ανησυχία για το περιβάλλον και οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις επηρεάζουν σημαντικά τους χώρους διαβίωσης και τον τρόπο ζωής μας. Προσφέρουν μια ματιά στο πώς θα μπορούσαμε να προσαρμοστούμε στις αλλαγές του κλίματος, στους περιορισμένους πόρους και στον εξελισσόμενο ρόλο της τεχνολογίας στη ζωή μας.

Με τον τρόπο αυτό, η ΙΚΕΑ όχι μόνο προβλέπει το μέλλον της ζωής στο σπίτι, αλλά και πυροδοτεί μια συζήτηση για το πώς μπορούμε να το διαμορφώσουμε προληπτικά ώστε να είναι βιώσιμο, προσαρμόσιμο και χωρίς αποκλεισμούς.

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.