02 Μάι 2024
READING

Ονειροπόληση, η δύναμη του περιπλανώμενου μυαλού

3 MIN READ

Ονειροπόληση, η δύναμη του περιπλανώμενου μυαλού

Ονειροπόληση, η δύναμη του περιπλανώμενου μυαλού

Ακόμη και αν πολλοί απορρίπτουν την ονειροπόληση ως κάτι αντιπαραγωγικό που απλώς αποσπά την προσοχή και δεν επιτρέπει στους ανθρώπους να συγκεντρωθούν σε αυτό που κάνουν, σύμφωνα με τις νευροεπιστήμες η ονειροπόληση ενεργοποιεί τον εγκεφάλου και ανοίγει την πόρτα σε καινοτόμες και δημιουργικές σκέψεις.

Ο καθένας μπορεί να ονειροπολήσει και μάλιστα να έχει σημαντικά οφέλη. Η “ήσυχη εγρήγορση” όπως αλλιώς λέγεται, είναι μια χαλαρή κατάσταση που βοηθά το μυαλό και τον άνθρωπο να επεξεργαστεί περίπλοκες σκέψεις ενώ είναι ξύπνιος και ήρεμος. Μια κατάσταση που μπορεί να βελτιώσει τη μάθηση και τη μνήμη.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές εξέτασαν τη νευρική δραστηριότητα των ποντικών ενώ ονειροπολούσαν αποδεικνύοντας ότι κατά τη διάρκεια της ενεργοποιούνταν η περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη. Πολλοί είναι οι επιστήμονες επίσης που υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο για τους ανθρώπους να αφιερώνουν χρόνο στην ονειροπόληση για να αφομοιώνουν τη μάθηση που έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όταν ονειρεύεσαι ξύπνιος δεν κινδυνεύεις να ξεχάσεις την ιδέα 

Στην καρδιά της ονειροπόλησης βρίσκεται ένα δίκτυο στον εγκέφαλο που ενεργοποιείται όταν το μυαλό είναι σε ηρεμία και μας επιτρέπει να εξετάζουμε νοερά διάφορα σενάρια ή να φανταζόμαστε μια άλλη πραγματικότητα. Επιπλέον, ενισχύει τη δημιουργικότητα επειδή η ικανότητα του εγκεφάλου να κάνει νέες συνδέσεις μεταξύ φαινομενικά άσχετων εννοιών ενισχύεται κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης.

Θα μπορούσαμε να περιγράψουμε την ονειροπόληση μεταφορικά, σαν μια γνωστική παιδική χαρά όπου ο εγκέφαλος αντιμετωπίζει άλυτα προβλήματα.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science αποκάλυψε ότι τα άτομα που ονειροπολούσαν πριν λύσουν κάποιο δύσκολο πρόβλημα στη δουλειά τους, ήταν πιο δημιουργικοί στην επίλυσή του σε σύγκριση με εκείνους που δεν ονειροπολούσαν. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι διάφορες περιοχές του εγκεφάλου τους ήταν ιδιαίτερα ενεργές, συμπεριλαμβανομένου του εκτελεστικού δικτύου, το οποίο συνδέεται με την επίλυση δύσκολων προβλημάτων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Οφέλη και για την ψυχική υγεία

Πέρα από τη δημιουργικότητα και την επίλυση προβλημάτων, η ονειροπόληση μπορεί επιπλέον να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση του στρες και του άγχους, ειδικά σε απαιτητικά εργασιακά περιβάλλοντα.  Σε ορισμένες περιπτώσεις δε, δρα προστατευτικά απέναντι στις αρνητικές εμπειρίες. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Pain, τα άτομα που κλήθηκαν να σκεφτούν το αγαπημένο τους φαγητό και την απόλαυση που τους προσφέρει ενώ είχαν το χέρι τους σε ένα κουβά με πάγο, έδειξαν μεγαλύτερη ανοχή στον πόνο από εκείνους που τους ζητήθηκε να μην  σκεφτούν κάτι συγκεκριμένο.

Για τις επιχειρήσεις, οι ονειροπόλοι εργαζόμενοι μπορεί να αποτελέσουν θησαυρό. Ενθαρρύνετέ τους να κάνουν μικρά και συχνά διαλείμματα ώστε να αποσπούν το μυαλό τους από τη δουλειά. Αυτό από μόνο του θα τους βοηθήσει να λύσουν περισσότερα και δυσκολότερα προβλήματα με δημιουργικό τρόπο, ανοίγοντας το δρόμο για καινοτόμες λύσεις. Οι περιπλανήσεις άλλωστε, διανοητικές ή φυσικές, οδηγούν τις περισσότερες φορές σε σημαντικές ανακαλύψεις.

Με πληροφορίες από Inc.

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.