02 Μάι 2024
READING

Blueground: Η startup που «σαρώνει» τις ξένες αγορές και τα σχέδια για Wall Street

4 MIN READ

Blueground: Η startup που «σαρώνει» τις ξένες αγορές και τα σχέδια για Wall Street

Blueground: Η startup που «σαρώνει» τις ξένες αγορές και τα σχέδια για Wall Street

Η Blueground του Αλέξανδρου Χατζηελευθερίου, είναι σίγουρα μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και επιτυχημένες startup ελληνικές εταιρείες και ένας εν δυνάμει «μονόκερος».

Έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών μεγάλων και ισχυρών της αγοράς ακινήτων από διάφορα μέρη του κόσμου, όπως το wealth fund ADQ του Άμπου Ντάμπι. Παράλληλα κοιτάει για είσοδο σε νέες αγορές -και συγκεκριμένα στην Ασία- ενώ μεγάλος στόχος παραμένει η είσοδος στην Wall Street.

Μάλιστα πρόσφατα έκλεισε μια μεγάλη συνεργασία με την Mitsubishi Estate Co., ltd., ηγέτη στον τομέα των ακινήτων και της φιλοξενίας στην Ασία. Το νέο σχήμα αναμένεται να ονομασθεί Blueground Japan, με την Mitsubishi Estate να σχεδιάζει να αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο 13.000 επιπλωμένων διαμερισμάτων σε μεγάλες πόλεις της Ιαπωνίας.

Μετά από μόλις 11 χρόνια λειτουργίας – καθώς ο κ. Χατζηελευθαρίου ίδρυσε την εταιρεία το 2013- η Blueground βρίσκεται μια ανάσα από τα 1 δις ευρώ αποτίμηση, πράγμα που από μόνο του προκαλεί δέος για την ταχύτατη ανάπτυξη της startup.

Ανάπτυξη το 2023

Η πορεία συνεχώς ανοδική. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα έσοδα της εταιρείας το 2023 ξεπέρασαν τα 550 εκατ. δολάρια, με το 2024 να αναμένεται ακόμα πιο κερδοφόρο.

Μάλιστα το 2023 η Blueground έγινε το μεγαλύτερο παγκόσμιο δίκτυο επιπλωμένων ενοικιάσεων για διαμονές 30+ ημερών, ενώ έκλεισε το έτος με 15.000 διαμερίσματα σε 32 πόλεις και 17 χώρες του κόσμου. Παράλληλα φιλοξένησε 50.000 επισκέπτες την τελευταία δεκαετία, με στόχο τα 40.000 διαμερίσματα σε 50 πόλεις έως το 2025.

Με την εξέλιξή της και την εισροή κεφαλαίων μέσα από χρηματοδοτήσεις να είναι μεγάλη, κατάφερε τα προηγούμενα χρόνια να προχωρήσει σε 3 διαδοχικές εξαγορές άλλων εταιρειών (Tabas, Travelers Haven, Nestpick), μπαίνοντας αυτή τη φορά εκείνη σε ρόλο επενδυτή, επεκτείνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το αποτύπωμά της στον κλάδο της ενοικίασης ακινήτων, με την ταυτόχρονη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει.

Οι μεγάλες εξαγορές-συνεργασίες

Πριν από περίπου 2 χρόνια, η Bluground προχώρησε στην εξαγορά της βραζιλιάνικης startup Tabas, η οποία δραστηριοποιείται στη Λατινική Αμερική στον κλάδο της διαχείρισης επιπλωμένων διαμερισμάτων.

Μάλιστα, πριν από αυτό, η εταιρεία του κ. Χατζηελευθερίου είχε επενδύσει στην Tabas και είχε ηγηθεί ενός γύρου χρηματοδότησης ύψους 14 εκατ. δολαρίων. Μέσω αυτής της εξαγοράς η Blueground «μπήκε» στην αγορά της Λατινικής Αμερικής, με στόχο να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για επιπλωμένα και με ευέλικτους όρους διαμερίσματα προς ενοικίαση.

Επίσης, τον Φεβρουάριο του 2023, η Blueground προχώρησε στην εξαγορά της αμερικανικής Travelers Haven, που αποτελεί τον κορυφαίο πάροχο στις ΗΠΑ για διαμερίσματα που είναι διαθέσιμα on demand.

Μέσω αυτής της εξαγοράς η Blueground διεύρυνε γεωγραφικά και την υπηρεσία της «Blueground for Business» στις ΗΠΑ, η οποία είναι σχεδιασμένη για να προσφέρει λύσεις σε εταιρείες που θέλουν να διασφαλίσουν την ομαλή μετεγκατάσταση των υπαλλήλων τους.

Ωστόσο οι μεγάλες κινήσεις δεν σταμάτησαν εκεί. Αργότερα η Blueground εξαγόρασε και τη Nestpick, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες ενοικίασης επιπλωμένων κατοικιών με το μήνα, ξεκινώντας παράλληλα το Partner Network, ένα δίκτυο επιπλωμένων διαμερισμάτων υψηλής ποιότητας υπό την διαχείριση επιλεγμένων συνεργατών της Blueground.

Το Partner Network προσθέτει πάνω από 18.000 νέες επιλογές διαμερισμάτων που μπορούν να νοικιάσουν οι πελάτες της Blueground παγκοσμίως από το website της εταιρείας.

Η είσοδος του fund από το Άμπου Ντάμπι και η Wall Street

Tο wealth fund του Άμπου Ντάμπι ανακοίνωσε πριν από δύο χρόνια επενδύσεις 4 δις. στην Ελλάδα, με ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο (άγνωστο ακόμα το ποσό) να επενδύεται στην Blueground.

Παράλληλα η Blueground έχει βάλει πλώρη για το listing. Στόχος της διοίκησης είναι η διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ στα άμεσα σχέδια είναι η διπλή εισαγωγή σε Wall Street και Χρηματιστήριο Αθηνών τα επόμενα χρόνια. Εξάλλου, ο CEO της startup έχει χαρακτηρίσει την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο ως μία εξέλιξη που θα ωριμάσει την εταιρεία, καθώς θα αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια.

Πρόσφατα, το Found.ation με έκθεσή του για το ελληνικό startup οικοσύστημα, κατέγραψε ότι η αποτίμηση της Blueground κυμαίνεται μεταξύ 600 και 800 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία μέχρι σήμερα να έχει συγκεντρώσει πάνω από 250 εκατ. δολάρια σε κεφάλαια.

Από αυτά, τα 140 εκατ. τα έχει σηκώσει από τις WestCap, Geolo Capital, Prime Ventures και VentureFriends – στο οποίο συμμετείχε και η ADQ –, ενώ έχει εξασφαλίσει και δανειακή χρηματοδότηση ύψους 40 εκατ. δολαρίων από τη Silicon Valley Bank.

 

Housing Market Evolution: How Flexible Living Offers More Opportunities to Investors

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.