30 Απρ 2024
READING

Viva – JP Morgan: Σχέσεις (στ)οργής και ένα mega-deal σε τεντωμένο σχοινί!

5 MIN READ

Viva – JP Morgan: Σχέσεις (στ)οργής και ένα mega-deal σε τεντωμένο σχοινί!

Viva – JP Morgan: Σχέσεις (στ)οργής και ένα mega-deal σε τεντωμένο σχοινί!

Σε ένα πραγματικό θρίλερ έχει εξελιχθεί η υπόθεση εξαγοράς της Viva από την JP Μorgan. Μιας υπόθεσης η οποία στην αρχή παρουσιάστηκε -και ήταν- ένας θρίαμβος της επιτυχημένης ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, όμως τα τελευταία δύο χρόνια έχει περάσει από «40 κύματα» και παραμένει άγνωστο αν θα βρει την Ιθάκη που αναζητά.

Οι σχέσεις των δύο πλευρών, δηλαδή, επί της ουσίας, του Χάρη Καρώνη και του Μάκη Αντύπα από την πλευρά της Viva Wallet, και του Τζέιμι Ντάιμον από την πλευρά της JP Morgan, βρίσκονται σε οριακό σημείο, ενώ πληροφορίες θέλουν την μεταξύ τους επικοινωνία να πραγματοποιείται πλέον μόνο μέσω των δικηγόρων του.

Τι έχει συμβεί όμως μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, που ουσιαστικά ναρκοθετεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά deal των τελευταίων ετών;

Τριγμοί από την πρώτη στιγμή

Στον «αρραβώνα» μεταξύ της VIVA και της JP Μorgan, η πορεία προς τον -πρώτο- μεταξύ τους γάμο δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Κι αυτό γιατί, από τις αρχές του 2022, όταν ανακοινώθηκε η αρχική συμφωνία, μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου που τελικά πραγματοποιήθηκε η πώληση ποσοστού 48,5% στην JP Morgan, οι δύο πλευρές είχαν αρκετές διαφωνίες μεταξύ τους.

Κυριότερη όλων, η αποτίμηση βάση της οποίας θα ολοκληρωνόταν το deal. Τελικά, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022 ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε η «χρυσή τομή», με αποτέλεσμα να επιτευχθεί συμφωνία.

Μία συμφωνία στην οποία οι ιδρυτές της Viva, Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας παρέμεναν μέτοχοι πλειοψηφίας και μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, διατηρώντας το 51,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Viva Wallet, ενώ στο πλαίσιο της συμφωνίας, η J.P. Morgan μετέτρεπε το Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο της Viva Wallet, με αποτέλεσμα η Viva Wallet να εκμηδενίζει το δανεισμό της. Παράλληλα, η Viva Wallet αύξανε το κεφάλαιό της κατά 100 εκατ. ευρώ, ποσό που καλύφθηκε από τη J.P. Morgan.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, τελικά ο αμερικανικός κολοσσός απέκτησε το 48,5% των μετοχών με μια αποτίμηση κοντά στα 2 δισ. δολάρια.

Γιατί δημιουργούνται νέα προβλήματα

Μπορεί λοιπόν ο γάμος μεταξύ των δύο πλευρών να πραγματοποιήθηκε έστω και την τελευταία στιγμή, ο «μήνας του μέλιτος» όμως δεν κράτησε πολύ. Αυτό γιατί μέσα στη συμφωνία του Δεκεμβρίου του 2022, υπήρχε πρόβλεψη και για την διαδικασία βάση της οποίας θα αποχωρούσε το δίδυμο Καρώνη-Αντύπα από την Viva, και θα περνούσε και το υπόλοιπο 51,5% στην κατοχή των Αμερικανών.

Κι εδώ είναι που εμφανίζονται τα προβλήματα. Σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένους κύκλους, τις δύο πλευρές χωρίζει μία τεράστια απόσταση, και καμία από τις δύο δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση υποχώρησης. Επί της ουσίας, σημειώνουν ανώτατες τραπεζικές πηγές, η κάθε μεριά «μετράει» τις αντοχές του «αντιπάλου» της και υπολογίζει μέχρι ποιο σημείο είναι αποφασισμένος να φτάσει.

Στο επίκεντρο, για άλλη μια φορά, βρίσκεται η αποτίμηση της εταιρείας, αφού Viva και JP Morgan διαφωνούν ριζικά για το ύψος της. Από τη μία πλευρά η JP Μorgan θεωρεί ότι η ελληνική πλευρά ζητά ένα ποσό μεγαλύτερο από αυτό που δικαιολογείται, κι από την άλλη, η πλευρά των ιδρυτών της Viva υποστηρίζει ότι οι Αμερικανοί προσπαθούν να υποβαθμίσουν την πραγματική αξία της εταιρείας, με την αλήθεια, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, να βρίσκεται κάπου στη μέση.

Ακούγεται ακόμα ότι η ελληνική πλευρά έχει παράπονα κι από το γεγονός ότι οι άνθρωποι της JP Morgan δεν «τρέχουν» αρκετά γρήγορα ζητήματα σχετικά με την ανάπτυξη της ελληνικής fintech εταιρείας, όπως πχ την έκδοση νέου δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ και την εκτέλεση του πλάνου νέων εξαγορών.

Οι «αναταράξεις» στο ΔΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι 2 από τους 3 εκπροσώπους της JP Morgan στο ΔΣ της Viva, παραιτήθηκαν πρόσφατα.

Συγκεκριμένα, η Jessica Marlborough και ο James Crotty -που είχαν επιλεγεί από την JP Morgan-, παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους στο πενταμελές ΔΣ της Viva Wallet στις 24 Οκτωβρίου και 9 Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Η Viva διόρισε στις κενές θέσεις (ως μη εκτελεστικά μέλη) τον CFO του ομίλου Δημήτρη Κοντούλη και τον επενδυτή Δημήτρη Αφεντούλη, αντί να επιλεγούν άνθρωποι από την πλευρά της JP Morgan.

Οι δύο πλευρές έσπευσαν να υποβαθμίσουν το θέμα αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί κάποια αλλαγή στη σύνθεση του ΔΣ.

Ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος

Στις αρχές του χρόνου βρέθηκαν στη χώρα μας και άνθρωποι της JP Morgan οι οποίοι συναντήθηκαν με ανώτατα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι η ΤτΕ βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές, διαδραματίζοντας ρόλο «ειρηνοποιού», ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση της ήταν να βρεθεί μία ειρηνική λύση και να μην οδηγηθούμε στα άκρα.

Τα επόμενα στάδια

Το αδιέξοδο έχει δημιουργηθεί, όπως σημειώσαμε, γιατί από την πλευρά της JP Morgan η αρχική αποτίμηση των 2 δισ. δολαρίων θεωρείται «τσιμπημένη» κι από την πλευρά της Viva Wallet γίνεται λόγος για νέα αποτίμηση ύψους 3 δισ. ευρώ.

Στη σύμβαση που έχουν υπογράψει προβλέπει ότι η JP Morgan έχει τη δυνατότητα μέχρι τα μέσα του 2025 να αγοράσει με συγκεκριμένη διαδικασία τιμής το 51,5%. Σε περίπτωση κατά την οποία οι δύο πλευρές δεν συμφωνήσουν για το τίμημα, θα διοριστεί ανεξάρτητος σύμβουλος που θα ορίσει την τιμή που θα γίνει η συναλλαγή.

Λύση λοιπόν υπάρχει σε κάθε περίπτωση, επιθυμία όμως είναι να βρεθεί πριν οδηγηθούν τα πράγματα στα άκρα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, εποπτικά η Viva δεν αντιμετωπίζει κανένα θέμα και διαθέτει υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.