02 Μάι 2024
READING

Τι χρειάζονται οι εργαζόμενοι σήμερα;

3 MIN READ

Τι χρειάζονται οι εργαζόμενοι σήμερα;

Τι χρειάζονται οι εργαζόμενοι σήμερα;

Το εργατικό δυναμικό του 2024

Σε μια εποχή όπου η φύση της εργασίας αλλάζει με ταχύ ρυθμό, είναι πραγματικά σημαντικό να γνωρίζουμε τι θέλουν και τι επιδιώκουν οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο στη δουλειά τους. Η έκθεση Workmonitor 2024 της Randstad, μιας μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας HR, ρίχνει φως σε αυτές τις μεταβαλλόμενες δυναμικές.

Αυτή η ολοκληρωμένη έρευνα, που περιλαμβάνει τις απόψεις 27.000 εργαζομένων από 34 χώρες, μας δίνει μια σαφή εικόνα για το τι είναι πιο σημαντικό για τους εργαζόμενους στην καριέρα τους αυτή τη στιγμή.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι βαριούνται στη δουλειά

Διαφορετικοί στόχοι μεταξύ των εργαζομένων

Η έκθεση δείχνει ότι το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό χωρίζεται σε δύο κύριες ομάδες. Περίπου οι μισοί εργαζόμενοι έχουν πραγματικά υψηλούς στόχους, αναζητώντας ενεργά την επαγγελματική ανέλιξη. Οι άλλοι μισοί δεν θέτουν ως προτεραιότητα να ανεβαίνουν συνεχώς στην ιεραρχία. Ωστόσο, υπάρχει κάτι για το οποίο συμφωνούν οι περισσότεροι εργαζόμενοι: η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων είναι σημαντική – το 72% από αυτούς δήλωσαν ότι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα γι’ αυτούς.

Η σημασία της μάθησης στην εργασία

Η εκμάθηση και η απόκτηση νέων δεξιοτήτων στην εργασία έχει γίνει πραγματικά σημαντική για τους ανθρώπους ώστε να είναι ευτυχισμένοι στη δουλειά τους και να παραμείνουν στην εταιρεία τους. Η έκθεση δείχνει ότι σχεδόν ένας στους τρεις εργαζόμενους θα σκεφτόταν να παραιτηθεί από τη δουλειά του, αν αυτή δεν προσέφερε καλές ευκαιρίες μάθησης και εξέλιξης. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο σε τομείς όπως η πληροφορική, οι κατασκευές και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, όπου η ζήτηση για δεξιότητες που να διασφαλίζουν το μέλλον είναι πολύ μεγάλη.

Ποιες δεξιότητες θέλουν περισσότερο οι εργαζόμενοι;

Η έρευνα διερεύνησε επίσης τις συγκεκριμένες δεξιότητες που οι εργαζόμενοι επιθυμούν να αναπτύξουν:

– Τεχνητή νοημοσύνη: Στην κορυφή του καταλόγου, οι δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης είναι ιδιαίτερα περιζήτητες, γεγονός που αντανακλά την αυξανόμενη ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε διάφορους κλάδους.

– Πληροφορική και τεχνολογικός αλφαβητισμός: Καθώς η τεχνολογία γίνεται πανταχού παρούσα, η επάρκεια στην πληροφορική και την τεχνολογία γίνεται απαραίτητη.

– Ευημερία και ενσυνειδητότητα: Με την αυξανόμενη εστίαση στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, οι δεξιότητες σε αυτόν τον τομέα εκτιμώνται πλέον περισσότερο.

– Δεξιότητες επικοινωνίας και παρουσίασης: Η αποτελεσματική επικοινωνία παραμένει βασική δεξιότητα στον εργασιακό χώρο.

– Δεξιότητες διαχείρισης και ηγεσίας: Απαραίτητες για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι περιφερειακές προτιμήσεις διαφέρουν, με τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ να δίνουν προτεραιότητα στις δεξιότητες διαχείρισης και ηγεσίας, ενώ οι Κινέζοι εργαζόμενοι εστιάζουν περισσότερο στην τεχνητή νοημοσύνη και την επιστήμη των δεδομένων.

Διαβάστε ακόμα: Από την εμπειρία του πελάτη στην εμπειρία του εργαζομένου

Ποιος πρέπει να βοηθήσει τους εργαζόμενους να μάθουν περισσότερα;

Η έρευνα διαπίστωσε διαφορετικές απόψεις σχετικά με το ποιος θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για τη βοήθεια των εργαζομένων να αποκτήσουν νέες δεξιότητες. Ενώ το 23% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι είναι ευθύνη του κάθε εργαζομένου, ένα μεγαλύτερο ποσοστό (42%) θεωρεί ότι οι εργοδότες είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνοι για την παροχή κατάρτισης και ευκαιριών ανάπτυξης.

Προσαρμογή σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο

Η έκθεση Workmonitor 2024 της Randstad δείχνει ότι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται για την ανάπτυξη της καριέρας τους και την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων αλλάζει. Καθώς οι θέσεις εργασίας συνεχίζουν να εξελίσσονται, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες τους πρέπει να συμβαδίζουν με αυτές τις αλλαγές, δίνοντας προτεραιότητα στη συνεχή μάθηση και την εξατομικευμένη ανάπτυξη καριέρας για να παραμείνουν σχετικοί και ικανοποιημένοι στον δυναμικό κόσμο της εργασίας.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.