02 Μάι 2024
READING

Carrefour: Οι αρχικές δυσκολίες, το σχέδιο επέκτασης και το φιλόδοξο project

4 MIN READ

Carrefour: Οι αρχικές δυσκολίες, το σχέδιο επέκτασης και το φιλόδοξο project

Carrefour: Οι αρχικές δυσκολίες, το σχέδιο επέκτασης και το φιλόδοξο project

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια «ολικής επαναφοράς» του σήματος Carrefour στην ελληνική αγορά, η οποία έχει μπει σε εφαρμογή τα τελευταία 3 χρόνια. Συγκεκριμένα, το όλο εγχείρημα έχει την υπογραφή της Retail & More του Νίκου Βαρδινογιάννη, με το πρώτο Carrefour να «σηκώνει ταμπέλα» το 2022, ενώ σήμερα υπό την επωνυμία του γαλλικού brand βρίσκονται σε λειτουργία 42 καταστήματα.

Στην αρχή της προσπάθειας που πραγματοποιείται, είχε δημιουργηθεί μία ανησυχία σχετικά με τον αριθμό των καταστημάτων που είχαν ολοκληρωθεί και λειτουργούσαν κανονικά. Αυτό γιατί, ενώ η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας στις 29 Ιουνίου του 2022 έκανε λόγο για δημιουργία 30 καταστημάτων Carrefour όλων των τύπων στο άμεσο μέλλον, μόλις 36 μέρες μετά ο στόχος αυτός περιορίστηκε στα 25. Τελικά το 2022 ολοκληρώθηκε με την Retail & More να διαθέτει στο δίκτυό της μόλις 16 καταστήματα, τα οποία άνοιξαν με τη μέθοδο του franchise, ενώ στα μέσα του 2023 ο αριθμός είχε «ανέβει» στα 27, με την πλειοψηφία τους να βρίσκεται σε Χαλκιδική και Σαντορίνη.

Τελικά, μετά το «μουδιασμένο» ξεκίνημα, η εταιρεία φαίνεται να βρίσκει τον «βηματισμό» της και να ετοιμάζεται να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις της.

Στόχος τα 30 νέα καταστήματα εντός του 2024

Πλέον, το στρατηγικό πλάνο επέκτασης περιλαμβάνει την προσθήκη 30 νέων σημείων λειτουργίας, με την προτεραιότητα να έχει δοθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τα δημοφιλή τουριστικά νησιά, με τα μέρη αυτά να θεωρείται ότι διαθέτουν τις κατάλληλες προοπτικές και δυνατότητες για να επιτύχουν.

Προκειμένου να συμβεί αυτό αναμένεται να ακολουθηθεί τόσο η μέθοδος του franchise, όσο και οι εξαγορές μικρομεσαίων αλυσίδων, όπως έχει συμβεί και στο πρόσφατο παρελθόν. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2023 επισημοποιήθηκε η συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας «Χουλιόπουλος ΕΠΕ», η οποία είχε στην κατοχή της 11 super market, τα οποία λειτουργούσαν στην Αθήνα με την επωνυμία «Economy». Το τίμημα της συμφωνίας έφτασε τα 3,15 εκατ. ευρώ, με τα καταστήματα να λειτουργούν ήδη ως Carrefour Express, ενώ πριν λίγο καιρό αποκτήθηκε και κεντρικό κατάστημα στο Παγκράτι, η περίφημη «Πηγή».

Τι ισχύει για την επιστροφή στη Βουλγαρία

Εκτός από την ελληνική αγορά, το σήμα Carrefour ετοιμάζεται να επιστρέψει τον ερχόμενο Μάρτιο και στη Βουλγαρία, μετά από ένα διάστημα 8 ετών.

Ο αρχικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την έναρξη λειτουργίας 22 καταστημάτων εντός του 2024, ενώ την ίδια ώρα στα «σκαριά» βρίσκεται και η δημιουργία κέντρου logistics, προκειμένου να καλυφθούν και οι ανάγκες τροφοδοσίας του δικτύου.

Υπενθυμίζεται ότι το ντεμπούτο της Carrefour στη βουλγαρική αγορά πραγματοποιήθηκε το 2009, σε συνεργασία με τον όμιλο Μαρινόπουλο, ενώ το 2016 πέσανε οι «τίτλοι του τέλους». Εντός του 2023 η γαλλική πολυεθνική συμφώνησε να παραχωρήσει το «master franchise» για την Βουλγαρία στην Retail & More, ενώ η ελληνική εταιρεία συμφώνησε να παραδώσει την εκμετάλλευση του σήματος στην τοπική αγορά στον όμιλο Parkmart του Βούλγαρου επιχειρηματία Dobromir Andonov. Ο όμιλος έχει ως έδρα το Μπουργκάς ενώ ιδρύθηκε το 2018.

Βάζοντας ετικέτα Carrefour σε κορυφαία ελληνικά προϊόντα

Εκτός από την επέκταση του δικτύου καταστημάτων, η Retail & More σχεδιάζει την εφαρμογή ενός πολύ φιλόδοξου αλλά και ελπιδοφόρου σχεδίου. Συγκεκριμένα, προσπαθεί να βάλει την ετικέτα των Carrefour σε ορισμένα από τα κορυφαία ελληνικά προϊόντα, όπως το μέλι και η φέτα. Στη συνέχεια, κι αφού θα έχουν λάβει την «σφραγίδα» της μητρικής εταιρείας θα έχουν την δυνατότητα να διατεθούν μέσω του τεράστιου δικτύου της. Αν όλα εξελιχθούν βάση σχεδίου, τα πρώτα προϊόντα θα έχουν ετοιμαστεί προς το τέλος του 2024.

13.000 καταστήματα σε περισσότερες από 30 χώρες

Με ένα πολυμορφικό δίκτυο περίπου 13.000 καταστημάτων σε περισσότερες από 30 χώρες, η Carrefour Group αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους Ομίλους Λιανικής Τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Group κατέγραψε έσοδα 78,6 δισ. ευρώ το 2020. Έχει 320.000 εργαζόμενους, οι οποίοι εδραιώνουν την Carrefour ως παγκόσμιο ηγέτη στην διακίνηση και παροχή υψηλής ποιότητας τροφίμων, προσιτών σε όλους καθημερινά και οπουδήποτε. Συνολικά, περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο εργάζονται για λογαριασμό της Carrefour.

Η Retail & More δραστηριοποιείται στον κλάδο λιανικής πώλησης τροφίμων και είναι θυγατρική της TeleUnicom, που αποτελεί μέλος του Ομίλου AVE. Η TeleUnicom ιδρύθηκε το 1995, δραστηριοποιείται στη διανομή προϊόντων κινητής τηλεφωνίας και τεχνολογίας σε Ελλάδα και Κύπρο και αντιπροσωπεύει εδώ και πολλά χρόνια κορυφαίες μάρκες τεχνολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Carrefour εισήλθε στην ελληνική αγορά το 1995 μετά από συμφωνία συνεργασία με την οικογένεια Μαρινόπουλου (Prisunic, Champion Marinopoulos,Continente Marinopoulos) και αποχώρησε το 2012, αφήνοντας αρχικά τα σήματα της στην Mαρινόπουλος, μέχρι την εξαγορά της τελευταίας από τον Σκλαβενίτη.

Carrefour: Έρχονται έως 30 νέα καταστήματα το 2024 – Το project με τα ελληνικά προϊόντα - Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.