03 Μάι 2024
READING

Σούπερ μάρκετ: Ο πληθωρισμός που ανεβάζει τον τζίρο και η «μάχη» της ιδιωτικής ετικέτας

5 MIN READ

Σούπερ μάρκετ: Ο πληθωρισμός που ανεβάζει τον τζίρο και η «μάχη» της ιδιωτικής ετικέτας

Σούπερ μάρκετ: Ο πληθωρισμός που ανεβάζει τον τζίρο και η «μάχη» της ιδιωτικής ετικέτας
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Ενδεικτικά της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας αλλά και της μάχης που δίνουν καθημερινά οι καταναλωτές προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος είναι τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας Circana για τα ελληνικά σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, στα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα παρουσιάζεται μία αύξηση του τζίρου των σούπερ μάρκετ κατά 10% το 2023, με το συνολικό ποσό να φτάνει στα 11,794 δισ. ευρώ έναντι 10,717 δισ. ευρώ το 2022.

Μία αύξηση όμως που δεν συνοδεύεται και από ανάλογη αύξηση της κατανάλωσης αλλά οφείλεται στην αύξηση των τιμών εξαιτίας του πληθωρισμού.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πωλήσεων, και συγκεκριμένα τα 9,180 δισ. ευρώ αφορούν στην κατηγορία των τροφίμων, ενώ ο όγκος των πωλήσεων ενισχύθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το 2022.

Στροφή στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

Σε μία προσπάθεια να συγκρατήσουν το κόστος του «καλαθιού» του σούπερ μάρκετ, οι καταναλωτές στρέφονται στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, αναζητώντας ποιοτικά προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές. Έτσι, τα private label προϊόντα κατέγραψαν ρυθμό ανάπτυξης 11,3% (την ώρα που στα επώνυμα προϊόντα είναι 8,6%), ενώ το μερίδιό τους σε αξία το 2023, συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων της Lidl Hellas, αυξήθηκε στο 26,3% από 25,8% το 2022.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο στα τρόφιμα, καθώς το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας έφτασε το 26,7% από 26,3% το 2022. Χαμηλότερη είναι η προτίμηση στα είδη ατομικής υγιεινής και ομορφιάς, με το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας να περιορίζεται στο 20,9%, ενώ στην κατηγορία των ειδών νοικοκυριού φτάνει το 25,7%.

Ανάρπαστες οι προσφορές

Την ώρα που η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών εστιάζεται στο αυξανόμενο κόστος ζωής, είναι λογικό να ψάχνουν τρόπους προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα. Ως εκ τούτου, σημαντική είναι η προτίμηση που κερδίζουν οι προσφορές στα ράφια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές κερδίζουν τα τρόφιμα και τα είδη νοικοκυριού, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα απορρυπαντικά και τα καθαριστικά σπιτιού.

Αναλυτικότερα, στα τρόφιμα το ποσοστό του τζίρου που προήλθε από τις προωθητικές ενέργειες αυξήθηκε σε 25,3%, ενώ το ίδιο ποσοστό εμφανίζεται και στη δεύτερη κατηγορία προϊόντων. Συνολικά ο τζίρος των ταχυκίνητων αγαθών που διατέθηκε υπό καθεστώς προσφοράς αυξήθηκε σε 25,3% το 2023 από 22,5% το 2022.

Η αύξηση της αξίας πωλήσεων ανά κλάδο

Αναφορικά με τις τρεις μεγαλύτερες κατηγορίες των λεγόμενων ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών (είδη νοικοκυριού, συσκευασμένα τρόφιμα και είδη ατομικής υγιεινής) κινήθηκαν ως εξής. Η μεγαλύτερη αύξηση αξίας πωλήσεων το 2023 καταγράφηκε στην κατηγορία των ειδών νοικοκυριού (απορρυπαντικά, καθαριστικά, χαρτικά κ.ά.), η οποία έφτασε στο 9,5%. Σε απόσταση αναπνοής ακολουθούν τα συσκευασμένα τρόφιμα, με την αξία των πωλήσεων να έχει αυξηθεί κατά 9,3%, ενώ τα είδη ατομικής υγιεινής και ομορφιάς ακολουθούν με 8,6%. Επιπροσθέτως, ο όγκος πωλήσεων στα συσκευασμένα τρόφιμα ενισχύθηκε κατά 2,6%, στα είδη ατομικής υγιεινής και ομορφιάς 2% και στα απορρυπαντικά/ καθαριστικά 0,9%.

Όγκος πωλήσεων και ανατιμήσεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν αύξηση, αλλά και η μία που υποχώρησε.

Συγκεκριμένα, το 2023 καταγράφηκε αύξηση του όγκου πωλήσεων στις παρακάτω κατηγορίες:

  • συσκευασμένα τρόφιμα (0,8%),
  • στα σνακς (4,7%),
  • στα γαλακτοκομικά (3,4%),
  • στα κατεψυγμένα τρόφιμα (0,9%),
  • στα μη αλκοολούχα ποτά (4,9%),
  • στα αλκοολούχα ποτά (4,8%),
  • στα είδη ατομικής φροντίδας και ομορφιάς (2%),
  • στα είδη ατομικής υγιεινής (1,92%),
  • στα απορρυπαντικά & καθαριστικά σπιτιού (0,8%) και
  • στα άλλα είδη νοικοκυριού (1,0%).

Στον αντίποδα, μείωση του όγκου πωλήσεων σημειώθηκε στα υλικά μαγειρικής (1,6%).

Αναφορικά με τις ανατιμήσεις, την αρνητική πρωτιά κερδίζουν τα απορρυπαντικά και τα καθαριστικά, με τις αυξήσεις των τιμών να φτάνουν στο 11%. Ισχυρή αύξηση και στα υλικά μαγειρικής με τις τιμές τους να κινούνται ανοδικά κατά 8,8%, αλλά και στα σνακς, με αυξήσεις τιμών 8%. Στον αντίποδα, οι μικρότερες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στα αλκοολούχα ποτά (3,2%).

Εμπιστοσύνη στα μικρά καταστήματα

Μπορεί οι μεγάλοι παίκτες του χώρου να έχουν «ρίξει το βάρος» τους στη δημιουργία μεγάλων και εντυπωσιακών καταστημάτων, σύμφωνα όμως με τα στοιχεία της Circana γίνεται ξεκάθαρο ότι και τα πολύ μικρά καταστήματα (έως 400 τ.μ.) διαθέτουν ισχυρή δυναμική.

Συγκεκριμένα, καταγράφουν αύξηση τζίρου κατά 14,2%, ενώ το συνολικό τους μερίδιο στον τζίρο των σούπερ μάρκετ διαμορφώνεται 11,5%. Στα σούπερ μάρκετ με μέγεθος πάνω από 2.500 τ.μ. καταγράφεται αύξηση τζίρου 13,0%, με το μερίδιο να διαμορφώνεται στο 11,6% ενώ στα μεσαία καταστήματα 400 έως 1.000 τ.μ. η αύξηση τζίρου φτάνει στο 9,5%, με το μερίδιό τους στις συνολικές πωλήσεις να διαμορφώνεται σε 33,4%.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως το 43,5% του συνολικού τζίρου πραγματοποιήθηκε σε καταστήματα από 1.000 έως 2.500 τ.μ., στα οποία καταγράφηκε αύξηση τζίρου κατά 6,9%.

Τέλος, αναφορικά με τις γεωγραφικές περιοχές της χώρας, τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων εμφανίζει η Κρήτη (16,3%). Ακολουθούν η Βόρεια Ελλάδα (11,1%), η Πελοπόννησος (11,0%), η Κεντρική Ελλάδα (9,0%), η Θεσσαλονίκη (8,4%) και η Αττική (7,7%).

Τι προβλέπουν για τον πληθωρισμό τα Σούπερ Μάρκετ

Από την πλευρά της, σε πρόσφατη τοποθέτησή της, η ηγεσία της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος σημειώνει ότι μειώνονται συνεχώς οι ανατιμήσεις που προαναγγέλλονται από τους προμηθευτές, τονίζει η ηγεσία της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, πρόσθεσε όμως ότι οι τιμές δε θα επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν πριν δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα, τόσο ο πρόεδρος της κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, όσο και ο γενικός της διευθυντής κ. Απόστολος Πεταλάς προέβλεψαν ότι ο «πληθωρισμός των τροφίμων» στους επόμενους μήνες θα μειωθεί και μάλιστα σημαντικά.

Για να στηρίξουν την άποψή τους ανέφεραν ως επιχείρημα ότι οι ανατιμήσεις που προαναγγέλλουν οι προμηθευτικές επιχειρήσεις κάθε φορά είναι μικρότερες σε σχέση με το παρελθόν.

Ακόμα, επέκριναν τη μονιμοποίηση των έκτακτων μέτρων, όπως η επιβολή πλαφόν στα περιθώριο κέρδους, τα οποία χαρακτήρισαν ανώφελα και υποστήριξαν ότι «δημιουργούν δυσλειτουργίες». Τέλος, θετική ήταν η στάση τους για την πρωτοβουλία μόνιμης μείωσης τιμών κατά 5%», που εκτιμούν ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό ότι οι αυξήσεις έχουν έρθει για να μείνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, εξαιτίας -σε μεγάλο βαθμό- του εισαγόμενου πληθωρισμού, με τους καταναλωτές να αναζητούν λύσεις προκειμένου να καταφέρνουν να καλύψουν τις βασικές καθημερινές τους ανάγκες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.