30 Απρ 2024
READING

Σουρωτή: Η επιστροφή στην κερδοφορία και η χρονιά-ορόσημο

4 MIN READ

Σουρωτή: Η επιστροφή στην κερδοφορία και η χρονιά-ορόσημο

Σουρωτή: Η επιστροφή στην κερδοφορία και η χρονιά-ορόσημο

Μετά από 15 ολόκληρα χρόνια, η Σουρωτή κατάφερε το 2023 να επιστρέψει στην πρώτη της κερδοφόρα χρήση. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα χρήσης τα οποία ήρθαν στη δημοσιότητα ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, καθώς η εταιρεία έκλεισε τη χρονιά με κέρδη στα 305.000 ευρώ, την ώρα που τα EBIΤDA υπολογίζονται στις 885.000 ευρώ.

Επιστρέφοντας από ένα πολύ δύσκολο 2022

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική επιτυχία, καθώς το 2022 είχε ολοκληρωθεί με ζημία (2.201.000) ευρώ, ενώ το EBIΤDA είχε «κλείσει» στα -1.625.500 ευρώ.

Μάλιστα η απογοήτευση ήταν μεγαλύτερη, καθώς το 2021 η εταιρεία είχε καταφέρει να παρουσιάσει θετικό EBITDA και τζίρο ύψους 12,2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το 2022 αυτός υποχώρησε στα 10,2 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένος κατά 15,99%.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2022 τα αποτελέσματα της εταιρείας είχαν διαμορφωθεί σε ζημίες προ φόρων 2,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 283.998 ευρώ κατά την προηγούμενη εταιρική χρήση, παρουσιάζοντας επιδείνωση κατά 675%.

Η ακύρωση της επένδυσης των 25 εκατ. ευρώ

Μέσα σε ένα δύσκολο, από πλευράς επιδόσεων, περιβάλλον, μία απόφαση του Ιβάν Σαββίδη ήρθε να μεγαλώσει τον προβληματισμό.

Συγκεκριμένα, στα μέσα του 2023 έγινε γνωστή η απόφαση του ισχυρού επιχειρηματία να βάλει στον «πάγο» τα σχέδια της επένδυσης των 25 εκατομμυρίων ευρώ που είχε ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει, και προέβλεπε τη δημιουργία νέου εργοστασίου. Μία απόφαση η οποία ήρθε παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη -μεγάλη- επένδυση που θα γινόταν στο χωριό της Σουρωτής, που αποτελεί και «τόπο καταγωγής» του γνωστού αναψυκτικού, είχε λάβει έγκριση από τον αναπτυξιακό νόμο. Τελικά οι σχετικές ημερομηνίες πέρασαν με αποτέλεσμα να χαθούν και τα ποσά των επιχορηγήσεων που θα μπορούσαν να ληφθούν.

Η αλλαγή στην διοίκηση

Παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον του Ιβάν Σαββίδη για την Σουρωτή ήταν -και παραμένει- μεγάλο, είχε γίνει αντιληπτό ότι ήταν η ώρα για κάποιες αλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό, από την εταιρεία αποχώρησε ο μέχρι τότε διευθύνων σύμβουλος, Βασίλης Ευκαρπίδης με τη θέση του να καλύπτεται από την Φρίντα Μελετίδη.

Η κίνηση αυτή είχε ως σκοπό να σηματοδοτήσει μία νέα προσπάθεια που θα γινόταν στην εταιρεία, την οποία ο κ. Σαββίδης πιστεύει παρά τις όποιες δυσκολίες παρουσιάστηκαν. Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος της άρνησης του Πόντιου επιχειρηματία στην πρόταση της Coca-Cola, -η οποία διαθέτει ήδη ποσοστό- να εξαγοράσει την επιχείρηση. Όπως έγινε ξεκάθαρο όμως από την πλευρά της πλειοψηφίας, κάτι τέτοιο δεν είναι στα σχέδια.

Τα θετικά αποτελέσματα και τα νέα σχέδια

Η εμπιστοσύνη αυτή του Ιβάν Σαββίδη φαίνεται να δικαιώνεται καθώς το σχέδιο επιχειρηματικής ανάπτυξης που σχεδίασαν η νέα διοίκηση της ΣΟΥΡΩΤΗ και η Γενική Διευθύντρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος Φρίντα Μελετίδη απέδωσαν «καρπούς».

Κάπως έτσι, φτάσαμε στην πρώτη κερδοφόρα χρήση ενώ οι επενδύσεις της εταιρείας που ξεκίνησαν από το 2023 δημιουργούν τις προϋποθέσεις για συνέχιση των κερδοφόρων χρήσεων και στο μέλλον και την επέκταση της εταιρείας και πέρα από το φυσικό μεταλλικό νερό.

Συγκεκριμένα, έχει γίνει ήδη η παραγγελία, από το 2023, για τα δύο πρώτα μηχανήματα, με την εγκατάστασή τους να αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου 2024.

Παράλληλα, η εταιρεία κάνει τις κατάλληλες ενέργειες για την προμήθεια νέων μηχανημάτων που θα ανανεώσουν την παραγωγική λειτουργία, ενώ ήδη έχουν υλοποιηθεί οι προγραμματισμένες κτηριακές βελτιώσεις και υποδομές.

Όσον αφορά την επόμενη τριετία, έχουν σχεδιαστεί και εφαρμόζονται συγκεκριμένες στρατηγικές, σε όλα τα τμήματα, με την διοίκηση να δηλώνει βέβαιη ότι η Σουρωτή όχι μόνο θα συνεχίσει να είναι κερδοφόρα, αλλά και θα διατηρηθεί ως ο leader στον κλάδο του φυσικού μεταλλικού νερού και όχι μόνο.

Έμφαση στα δίκτυα χονδρεμπορικής

Όπως άλλωστε αναφέρουν οι άνθρωποι της εταιρείας, η Σουρωτή για το 2023 έδωσε έμφαση στη συνεργασία με τα δίκτυα των χονδρεμπόρων σε όλη την Ελλάδα, δίκτυα που στήριζαν και στηρίζουν την εταιρεία και το προϊόν Σουρωτή για πάρα πολλά χρόνια.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό συμμετοχής του Χονδρεμπορίου στον συνολικό εγχώριο τζίρο ανήλθε στο 61% από 49% το 2022, ενώ το ποσοστό αύξησης τζίρου στο +65%. Αυτό έγινε υιοθετώντας μία κοινά αποδεκτή και αποτελεσματική εμπορική πολιτική και χρησιμοποιώντας τους πόρους της εταιρείας στο συγκεκριμένο κανάλι, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε αγοράς (premium HO.RE.CA , Fragmented) και περιοχής αντίστοιχα.

Χρονιά ορόσημο το 2024

Σύμφωνα με την κυρία Μελετίδη, το έτος 2024 θα είναι σίγουρα κομβικής σημασίας ορόσημο και χρονιά – σταθμός για τη Σουρωτή ΑΕ, που θα σηματοδοτήσει την πορεία της.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά: «Εμείς, θα συνεχίσουμε για τη δημιουργία των βάσεων και των προϋποθέσεων για την ανάπτυξή της, σύμφωνα με τους στόχους που επιλέξαμε από τις αρχές 2023 που αναλάβαμε. Με συνέπεια, γνώση, επαγγελματισμό και εμπιστοσύνη στους ανθρώπους μας, σχεδιάζουμε συγκεκριμένες στοχευμένες στρατηγικές, έχοντας την απόλυτη βεβαιότητα πως η Σουρωτή ΑΕ θα συνεχίσει να είναι ο leader στον κλάδο του φυσικού μεταλλικού νερού και όχι μόνο».

Είναι λοιπόν φανερό ότι η προσπάθεια που γίνεται προκειμένου η εταιρεία να καταφέρει να επιστρέψει μόνιμα στην κερδοφορία και να κατακτήσει τους στόχους που έχουν θέσει η ιδιοκτησία και η διοίκηση αρχίζει να αποφέρει αποτελέσματα. Το που μπορεί αυτό να φτάσει, θα το δείξει ο χρόνος, οι προοπτικές όμως σίγουρα διαφαίνονται θετικές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.