29 Απρ 2024
READING

Πώς επηρεάζουν τα φάρμακα απώλειας βάρους τη βιομηχανία τροφίμων

3 MIN READ

Πώς επηρεάζουν τα φάρμακα απώλειας βάρους τη βιομηχανία τροφίμων

Πώς επηρεάζουν τα φάρμακα απώλειας βάρους τη βιομηχανία τροφίμων

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες σύντομα, λόγω της αυξανόμενης χρήσης φαρμάκων απώλειας βάρους όπως το Ozempic. Γεγονός που κάνει τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων και  σκευασμάτων να επανεξετάζουν το χαρτοφυλάκιο τους, για να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του αγοραστικού κοινού. 

H Nestle για παράδειγμα, πρόσφατα δήλωσε ότι αναπτύσσει προϊόντα που είναι συμπληρωματικά των φαρμάκων απώλειας βάρους, ενώ η Abbott Laboratories, κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο μια νέα μάρκα πρωτεΐνης, η οποία βοηθά τους ενήλικες να χάσουν βάρος διατηρώντας τη μυϊκή μάζα. Πολλές είναι ακόμα οι εταιρείες που κυκλοφορούν ήδη πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις, με αυξημένα ποσοστά πρωτεΐνης στα συστατικά τους.

Το φάρμακα που απειλούν τα τρόφιμα

Η αυξανόμενη ζήτηση για θεραπείες διαβήτη GLP-1 που περιορίζουν την όρεξη και βοηθούν στην απώλεια βάρους, όπως το Ozempic, το Mounjaro και το Wegovy, φαίνεται απειλητική για τις πωλήσεις τροφίμων και ποτών. Τα άτομα που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα  συνήθως τα συνδυάζουν με γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη για να μεγιστοποιήσουν την απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Kantar, 300 εκατομμύρια αναζητήσεις έχουν γίνει στο Google για φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, ενώ στο TikTok, υπάρχουν σχεδόν 82.000 βίντεο με το hashtag #Ozempic.

Σε συνέντευξή που έδωσε στο Yahoo Finance εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας Novo Nordisk  δήλωσε ότι η εταιρεία διπλασίασε τη ποσότητα που προμηθεύει στην αγορά των ΗΠΑ προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση, δεδομένου ότι το 12% των καταναλωτών φαίνεται να έχουν πάρει ή να κάνουν χρήση των φαρμάκων αυτή τη στιγμή.

Προσαρμογές στη σύσταση των προϊόντων

Οι εταιρείες ακολουθούν, προσαρμόζοντας τα προϊόντα τους στις ανάγκες του αγοραστικού κοινού. Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, 0% ζάχαρη και αλάτι και ό,τι άλλο περιλαμβάνουν οι αλλαγές στα διατροφικά πρότυπα των καταναλωτών, ακολουθούνται κατά πόδας από τη βιομηχανία τροφίμων. Εξελίσσουν την καινοτομία, μεταβαίνουν σε διαφορετικού τύπους θρεπτικών συστατικών, αλλάζουν τα μεγέθη συσκευασιών και μειώνουν τις ποσότητες.

Αρκετές από αυτές, δημιουργούν ειδικές κατηγορίες προϊόντων που προορίζονται για άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος ή να διατηρήσουν τη μυϊκή μάζα του σώματός τους. Στόχος τους είναι να εξυπηρετήσουν μια νέα ομάδα καταναλωτών που μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο διατροφικό κίνδυνο επειδή είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και χρησιμοποιούν φάρμακα αδυνατίσματος

Ωστόσο, ενώ οι εταιρείες δείχνουν να είναι σίγουρες για την ικανότητά τους να παράξουν νέα προϊόντα, αυτά ενδεχομένως να μην γίνουν αποδεκτά από εκείνους που λαμβάνουν φάρμακα απώλειας βάρους.  Σε φόρουμ όπως το Reddit, οι χρήστες του Ozempic σημειώνουν για παράδειγμα, ότι ο καφές και η σοκολάτα έχουν διαφορετική γεύση από ότι έχουν συνηθίσει. Η διαφορά που εντοπίζουν στη γεύση οι χρήστες των φαρμάκων ωστόσο, θα μπορούσε να επηρεάσει τις μάρκες τροφίμων που στηρίζουν τα κέρδη τους στα σνακς, τα προϊόντα καφέ και τα παγωτά, όπως η Nestle για παράδειγμα.

Ακόμα είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο σημαντική επίδραση θα έχει η φαρμακευτική αγωγή απώλειας βάρους στις μάρκες τροφίμων. Ωστόσο, οι μάρκες αναγκάζονται να ξεκινήσουν από νωρίς την ανάπτυξη νέων προϊόντων, για να κερδίσουν το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης, να ανταποκριθούν στη ζήτηση των καταναλωτών και να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες τους. 

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.