01 Μάι 2024
READING

Νέα αεροσκάφη, νέα ταξίδια προς Ανατολή για την Aegean Airlines

4 MIN READ

Νέα αεροσκάφη, νέα ταξίδια προς Ανατολή για την Aegean Airlines

Νέα αεροσκάφη, νέα ταξίδια προς Ανατολή για την Aegean Airlines

Ασταμάτητη φαίνεται να είναι η Aegean Airlines, όσον αφορά τη στρατηγική επέκτασής και ισχυροποίησής της σε όλο τον κόσμο, ανακοινώνοντας συνεχώς το τελευταίο διάστημα νέα βήματα προς την επίτευξη του στόχου. 

Αυτή τη φορά ωστόσο, η εταιρία ανακοίνωσε την απόφασή της να επενδύσει σε πρώτη φάση σε 4 αεροσκάφη μιας «ειδικά διαμορφωμένης» έκδοσης των Airbus A321neo. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη ουσιαστικά παρέχουν τη δυνατότητα για ταξίδια μεγαλύτερης εμβέλειας που θα της επιτρέψουν να εδραιώσει τη θέση και τη φήμη της σε προορισμούς που μέχρι στιγμής δεν είχε προσεγγίσει.

Βασικός στόχος της μέσα από αυτή την τολμηρή κίνηση, είναι πρώτον, το άνοιγμα σε αγορές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στην Ανατολή και πτήσεις με χρόνους μεταξύ 4 έως 7,5 ωρών και δεύτερον, η κατοχύρωση της θέσης της στις χώρες του Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής, τις οποίες έχει βάλει στη λίστα με τους προορισμούς της τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, η χρήση τους θα αφορά προορισμούς στην περιοχή του Κόλπου, που περιλαμβάνονται ήδη στο δίκτυό της (π.χ. Ριάντ, Τζέντα, Ντουμπάι), είτε αποτελούν πιθανές, νέες, προσθήκες στην περιοχή (π.χ. Μπαχρέιν, Ντόχα, Ομάν) αλλά και νέους δυνητικούς προορισμούς στην Κεντρική Αφρική (π.χ. Λάγος, Ναϊρόμπι, Αντίς Αμπέμπα) ή και στην Ασία με δυνατότητα κάλυψης προορισμών όπως το Δελχί και η Βομβάη, στην Ινδία ή το Αλμάτι στο Καζακστάν.

Παράλληλα, εκτός από την επέκταση στους προορισμούς εκτός ΕΕ, η Aegean δεν ξεχνά και τους εγχώριους προορισμούς, καθώς μέσω των νέων, ισχυρότερων, αλλά και πιο άνετων για το επιβατικό κοινό, αεροσκαφών, με μεγαλύτερα κενά όσον αφορά την πυκνότητα των θέσεων μέσα στην καμπίνα, στοχεύει στη δοκιμή πιο μακρινών προορισμών,

Συνολικά, η εταιρία έχει 28 αεροσκάφη neo μέχρι σήμερα, ενώ, όπως αναφέρει, 22 πρόκειται να παραληφθούν στο διάστημα 2024- 2028. Τα αποκτήματα αυτά είναι αποτέλεσμα της μεγάλης συμφωνίας που επετεύχθη με την Airbus το 2018.

Να θυμίσουμε ότι στα τέλη του 2023, η εταιρία άσκησε το δικαίωμα (option) που προέβλεπε η συμφωνία με την Airbus για την αγορά 3 επιπλέον αεροσκαφών A321neo, καθώς και τη μετατροπή 5 αρχικών παραγγελιών αεροσκαφών A320neo, στα μεγαλύτερα A321neo. Σε συνέχεια αυτών των κινήσεων, ο συνολικός αριθμός των αεροσκαφών neo της οικογένειας A320/321 που έχουν ήδη παραληφθεί ή έχουν παραγγελθεί, έφτασε τα 50, εκ των οποίων τα 29 είναι πλέον A321neo. Από τα 29 συνολικά Α321neo, τα 4 αρχικά θα αφορούν την ειδική έκδοση μεγαλύτερων αποστάσεων. Συνολικά 28 αεροσκάφη neo έχουν ήδη παραδοθεί μέχρι σήμερα, ενώ άλλα 22 πρόκειται να παραληφθούν στο διάστημα 2024 2028.

Βασικός στόχος της μέσα από αυτή την τολμηρή κίνηση, είναι πρώτον, το άνοιγμα σε αγορές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στην Ανατολή.

Οι παροχές

Όπως αναφέρει μάλιστα η εταιρία μέσα από την επίσημη ανακοίνωση, «αυτά τα νέα και ειδικά διαμορφωμένα αεροσκάφη θα διαθέτουν μεγαλύτερη χωρητικότητα καυσίμων, παρέχοντας αυτονομία για πτήσεις διάρκειας έως και 7,5 ωρών. Παράλληλα η διαμόρφωση της καμπίνας τους θα είναι αναβαθμισμένη, προκειμένου να παρέχει ένα εντελώς διαφορετικό, υψηλότερο, επίπεδο άνεσης τόσο για τους επιβάτες της Οικονομικής όσο και της Διακεκριμένης Θέσης (Business Class), με αντίστοιχα σημαντικά μικρότερο αριθμό θέσεων (λιγότερες από 180), σε σχέση με την τυπική έκδοση των A321neo της AEGEAN (220 θέσεις). Πρόσθετα χαρακτηριστικά των αεροσκαφών αυτών περιλαμβάνουν δορυφορική Wi-Fi σύνδεση, οθόνες ψυχαγωγίας (IFE) σε κάθε κάθισμα αλλά και ένα εξαιρετικά αναβαθμισμένο προϊόν για την Business Class με καθίσματα οριζόντιας ανάκλησης (lie flat seats)».

Με σύμμαχο την κερδοφορία

Όλες οι στρατηγικές κινήσεις της Aegean αποτελούν απόρροια της ανοδικής πορείας από πλευράς κίνησης και εσόδων, καθώς ήδη το α’ τρίμηνο του 2024 η εταιρία κατάφερε να αυξήσει κατά 11% το επιβατικό της κοινό, μεταφέροντας περίπου 2,9 εκατ. επιβάτες.

Ήδη από το 2023, η Aegean προσέφερε συνολικά περισσότερες από 18,5 εκατ. θέσεις, εκ των οποίων 11,1 εκατ. θέσεις εξωτερικού, 2,1 εκατ. περισσότερες, σε σύγκριση με το 2022 και 800 χιλιάδες περισσότερες από το 2019. Το δίκτυο της εταιρίας περιλάμβανε συνολικά 180 προορισμούς σε 49 χώρες με 307 απευθείας δρομολόγια τακτικών και ναυλωμένων πτήσεων.

Η Aegean ενισχύει τη δυναμική της και στην ΕΕ

Να θυμίσουμε ότι μόλις πριν από λίγο διάστημα, η Aegean είχε ανακοινώσει την ενίσχυση της συνδεσιμότητάς της με κάποιες από τις πιο δημοφιλείς πόλεις εντός Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, επίκεντρο του ενδιαφέροντος όσον αφορά τα ήδη υπάρχοντα δρομολόγια βρίσκεται η ενίσχυση της επιλογής δρομολογίων που συνδέει την Αθήνα, αλλά και τη συμπρωτεύουσα με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Λονδίνο (με τέσσερα δρομολόγια, πια), μέσω του αεροδρομίου του Χίθροου. Στη λίστα με τις πόλεις με τις οποίες θέλει να αποκτήσει πιο άμεση και συχνή σύνδεση βρίσκεται και η Φρανκφούρτη (με πέντε πτήσεις συνολικά – από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αλλά και Ηράκλειο) σε καθημερινή βάση. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν βέβαια και πρωτεύουσες όπως το Παρίσι, η Ρώμη, το Βερολίνο και η Ζυρίχη, για τις οποίες η Aegean προσθέτει περισσότερες, από τις ήδη υπάρχουσες, πτήσεις. Αρκετές επιλογές δίνονται επίσης και σε όσους ταξιδεύουν προς την Κύπρο, με οκτώ πτήσεις προς την Λάρνακα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.