27 Ιούλ 2024
READING

Δύο νέοι επιχειρηματίες έβαλαν τα κρητικά βότανα σε μία κάψουλα Nespresso

4 MIN READ

Δύο νέοι επιχειρηματίες έβαλαν τα κρητικά βότανα σε μία κάψουλα Nespresso

Δύο νέοι επιχειρηματίες έβαλαν τα κρητικά βότανα σε μία κάψουλα Nespresso

Η κίνηση να δημιουργήσει ένα διαφοροποιημένο προϊόν, αξιοποιώντας τις μηχανές τύπου nespresso ήρθε για τον Νικήτα Κεφαλογιάννη και την Ίλια Ιωαννίδου ως αποτέλεσμα της αϋπνίας που ταλαιπωρούσε τον Νικήτα. Όπως οι ίδιοι οι επιχειρηματίες και συνοδοιπόροι περιγράφουν για το πώς δημιουργήθηκε η εταιρεία τους, την ανοιξη του 2021, ο Νικήτας αντιμετώπιζε δυσκολία να κοιμηθεί.

Ένα βράδυ, ο πατέρας της Ίλιας πρότεινε στον Νικήτα να πιει λίγο τσάι χαμομήλι. Παρά τις αρχικές του επιφυλάξεις ο Νικήτας, πίνοντας το χαμομήλι αποκατέστησε τη «σχέση» του με τον ύπνο, λόγω των ιδιοτήτων που έχει το συγκεκριμένο βότανο για τη χαλάρωση του ανθρώπινου οργανισμού.

Αξιοποιώντας την βιολογική παραγωγή κρητικών βοτάνων στο Αμάρι του Ψηλορείτη

Γιος του επιχειρηματία και ιδρυτή της εταιρείας παραγωγής «Gaea», την οποία πούλησε στη συνέχεια αλλά και συμμετόχου στα πρώτα βήματα της Στοάς Αρσακείου, μέσω της Legendary Foods, Άρη Κεφαλογιάννη, ο Νικήτας είχε αρκετά να διδαχθεί από τον πατέρα του. Μαζί με την Ίλια σύστησαν την εταιρεία Teapsule, αξιοποιώντας την παραγωγή κρητικών βοτάνων, συνεργαζόμενοι με τον αγροτικό συνεταιρισμό Αμαρίου, χωριό που βρίσκεται στον Ψηλορείτη της Κρήτης.

«Στραφήκαμε αποκλειστικά σε βιολογικά βότανα, δεδομένου ότι στον Ψηλορείτη δεν έχουν χρησιμοποιηθεί λιπάσματα για καλλιέργειες. Επομένως ήμαστε σίγουροι από την πρώτη στιγμή ότι τα βότανα που αγοράζουμε από τους παραγωγούς της περιοχής δεν είχαν επηρεαστεί από πιθανούς ψεκασμούς σε γειτονικά χωράφια. Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε την ιδέα για τη σύσταση της επιχείρησης τρία χρόνια πριν αυτή γίνει πραγματικότητα. Καταλήξαμε στην Κρήτη, καθότι το γευστικό αποτέλεσμα που προσφέρει η γη του νησιού ήταν πολύ καλύτερο από αυτό που συναντήσαμε σε άλλες περιοχές. Παραλαμβάνουμε τα βότανα και μετά από ελάχιστη επεξεργασία σε ειδικό κοπτικό μηχάνημα, τεμαχίζονται σε λεπτά κομμάτια, προκειμένου να διατηρούν τα γευστικά και ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε κάψουλες που είναι συμβατές με μηχανές Nesrpesso. Η κάψουλα είναι πλήρως φυτική και μετά τη χρήση της κομποστοποιειται. Ύστερα από περίπου 20 εβδομάδες εξαφανίζεται χωρίς να αφήνει κανένα ίχνος στο περιβάλλον», λέει ο Νικήτας Κεφαλογιάννης.

Η παραγωγή βοτάνων σε κάψουλα

Η ιδέα για την παραγωγή βοτάνων σε κάψουλα γεννήθηκε καθώς ο Νικήτας και η Ίλια συνήθιζαν να ετοιμάζουν τον πρωινό τους καφέ με μηχανή Nespresso. Στην αρχή αγόρασαν μια επαναγεμιζόμενη μεταλλική κάψουλα για να πειραματισούν. Τη γέμισαν με βότανα, γέμισαν και ένα φακελάκι τσαγιού με τα ίδια βότανα, συνέκριναν το αποτέλεσμα και τελικά η κάψουλα ήταν εκείνη που επικράτησε, προσφέροντάς τους ταυτόχρονα και εξοικονόμηση χρόνου σε σχέση με το συμβατικό φακελάκι τσαγιού. Το πλεονέκτημα που τους έδωσαν οι μηχανές Nespresso, είναι ότι ρυθμίζονται σε πίεση 19 bar περίπου 80 βαθμών Κελσίου (σε αντίθεση με τον βρασμό όπου η θερμοκρασιά αγγίζει τους 100 βαθμούς), και προσφέρουν τις ιδανικές ρυθμίσεις για εκχύλιση βοτάνων, καθότι δεν επηρεάζουν τα ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά τους.

Στην Teapsule παράγουν τέσσερις μονοποικιλιακούς κωδικούς από χαμομήλι, δυόσμο, λουΐζα και το κρητικό βότανο λάβδανο. Eπίσης διαθέτουν δύο κωδικούς με μείξη βοτάνων, αμπαρόριζας – μελισσόχορτου και λουΐζας-βασιλικού. «Προτιμήσαμε τα μονοποικιλιακά βότανα, για να τα μάθει ο κόσμος και να μπορεί να τα αναγνωρίζει. Επιθυμία μας ήταν επίσης να αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά του κάθε βοτάνου ξεχωριστά».

Μέλημά τους ήταν να δημιουργήσουν ένα γαστρονομικό προϊόν που θα βρει χώρο σε ξενοδοχεία αλλά και εστιατόρια και ταυτόχρονα να απευθυνθούν σε αγορές του εξωτερικού. «Τον Δεκέμβριο κάναμε μία εκδήλωση παρουσίασης των προϊόντων μας στο εστιατόριο Milos στο Σύνταγμα σε συνεργασία με τον Δημήτρη Κιάκο, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του μπάρ “Λοκάλι”. Θελήσαμε να δείξουμε ότι με την ευκολία που προσφέρει κατά τη χρήση της η κάψουλά αλλά και το ανώτερο γευστικό αποτέλεσμα που παρέχει, καταφέρναμε να δημιουργήσουμε ένα αφέψημα με εξέχοντα χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα να αναδείξουμε τη σύνδεση που έχει το προϊόν μας με τη γαστρονομία», λέει ο Νικήτας Κεφαλογιάννης.

Επιπλέον, η εμπορική πολιτική της Teapsule επικεντρώνεται τόσο στη διάθεση μέσω του e-shop που διατηρεί η εταιρεία, όσο και στη συνεργασία με καταστήματα πώλησης delicatessen προϊόντων, προκειμένου να αναδείξει τα ελληνικά βότανα σε επιλεγμένα σημεία πώλησης.

Χρηματοδότηση 300.000 ευρώ με προέλευση από τη ναυτιλία

Για να δημιουργήσουν τις παραγωγικές τους εγκαταστάσεις, αναζήτησαν χρηματοδότηση από επενδυτές. Βρήκαν πρόσφορο έδαφος στον κλάδο της ναυτιλίας και κατάφεραν να απορροφήσουν 300.000 ευρώ μέσω της τοποθέτησης που έκανε στην εταιρεία το συγκεκριμένο επενδυτικό σχήμα, όσο δηλαδή ήταν το ποσό που χρειαζόταν για να επενδύσουν σε σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό για την τοποθέτηση και σφράγιση των βοτάνων στην κάψουλα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.