27 Ιούλ 2024
READING

Η Ελλάδα τρέχει σε ράλι με τα φωτοβολταϊκά

4 MIN READ

Η Ελλάδα τρέχει σε ράλι με τα φωτοβολταϊκά

Η Ελλάδα τρέχει σε ράλι με τα φωτοβολταϊκά

Η Ελλάδα τρέχει με ταχείς ρυθμούς προς τις ενεργειακές επενδύσεις που έχουν να κάνουν με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ρίχνοντας μάλιστα μεγάλο βάρος στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παρουσιάζεται αμείωτο.

Το 2023 μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά κατέγραψαν ρεκόρ, καθώς εγκαταστάθηκαν περισσότερα MWp από κάθε άλλη τεχνολογία, ενώ μάλιστα τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 74% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για τη χρονιά αυτή με την Ελλάδα να είναι η πρώτη στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το ποσοστό της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής που παράγεται από φωτοβολταϊκά, με 1,1 δις ευρώ σε νέα έργα όσον αφορά αυτόν τον τομέα. Επίσης, τη ραγδαία άνοδο των ΑΠΕ και των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας πιστοποίησε και η ετήσια έκθεση κέντρου έρευνας Ember για το 2023, σύμφωνα με την οποία η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αυτά  έφτασε το 5,5% (1.631 τεραβατώρες) των ποσοτήτων ηλεκτρισμού που παράχθηκαν παγκοσμίως, με το ποσοστό παραγωγής φωτοβολταϊκών να βρίσκεται στο 19%, ξεπερνώντας τις Ουγγαρία, Ολλανδία και Αυστραλία που ακολούθησαν. Το περιβαλλοντικό όφελος είναι μεγάλο, η εξοικονόμηση εξίσου αξιοσημείωτη, γι’ αυτόν τον λόγο και τα έργα εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο.

Εν τω μεταξύ, τα φωτοβολταϊκά «πρωταγωνιστούν» βέβαια και σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της ετήσιας έκθεσης ΙΕΑ (International Energy Agency), οι συνολικές ενεργειακές επενδύσεις παγκοσμίως αναμένεται να ξεπεράσουν για πρώτη φορά τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2024, ενώ περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια θα αποτελέσουν επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες – συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ηλεκτρικών οχημάτων, της πυρηνικής ενέργειας, των δικτύων, της αποθήκευσης, των καυσίμων χαμηλών εκπομπών, της βελτίωσης της αποδοτικότητας και των αντλιών θερμότητας.

Το 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά κατέγραψαν ρεκόρ

Μεγάλες επενδύσεις

Σε νεότερες εξελίξεις, ανακοινώθηκε νέα επένδυση με φωτοβολταϊκά στην περιοχή της Λάρισας, σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 39.922MW, με φορέα της επένδυσης την εταιρία ABO WIND HELLAS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ AE.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια και το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 1.415,82 MW, (1,41 GW) σε εκτάσεις στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας, συνολικού ποσού 849.490.200,00 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, από την πρώην Mytilineos, νυν Metlen. Όπως ανακοινώθηκε, ο συνολικός χρόνος για την υλοποίηση της επένδυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δεκαπέντε έτη από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης.  Η επένδυση θα υλοποιηθεί σε ιδιόκτητες και μισθωμένες εκτάσεις στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας.

Ταυτόχρονα, νέες επενδύσεις εντοπίζονται γενικώς σε Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, με το ενδιαφέρον να γιγαντώνεται συνεχώς.

Μία από αυτές είναι και η επένδυση της βρετανικής προέλευσης Lightsource bp, η οποία έχει θέσει σε τροχιά υλοποίησης στη χώρα μας επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ, καθώς αυτό το διάστημα κατασκευάζει το μεγαλύτερο από το χαρτοφυλάκιο της διεθνώς συγκρότημα φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 560 MW. Και αυτό θα αναπτυχθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα στις περιοχές των Φαρσάλων και του Δομοκού, με την εταιρία να διατηρεί χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 1 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Να αναφέρουμε επίσης ότι η εταιρία έχει αναλάβει επίσης φωτοβολταϊκό πάρκο 225 MW στην Κοζάνη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αποτελεί το αποτέλεσμα της εξαγοράς του 50% περίπου από την πετρελαϊκή BP το 2017, οπότε και αυτή έβαλε πλώρη για επενδύσεις πάνω στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Οι συνεχώς εξελισσόμενες επενδύσεις στον κλάδο των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας έρχονται με φόντο τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σύνολο των κρατών-μελών της, που προβλέπουν μεταξύ άλλων μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2030, αλλά και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% έως το 2050 στο χειρότερο σενάριο και κατά 95% στο καλύτερο. Η μείωση του κόστους για την παραγωγή ενέργειας, τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και οικονομικό επίπεδο είναι σημαντική, ενώ αξιοποιούνται σε μεγαλύτερο βαθμό οι ενεργειακοί πόροι, με τους παίκτες που εισέρχονται στο επενδυτικό αυτό πεδίο να γίνονται όλο και περισσότεροι.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.