27 Μάι 2025
READING

Ένα «καυτό» καλοκαίρι για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ξεκινά σε Ευρώπη και Ελλάδα

4 MIN READ

Ένα «καυτό» καλοκαίρι για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ξεκινά σε Ευρώπη και Ελλάδα

Ένα «καυτό» καλοκαίρι για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ξεκινά σε Ευρώπη και Ελλάδα

Η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ευρώπη δείχνει ξεκάθαρα σημάδια ισχυρής ανάκαμψης κατά το 2025, με τις τελευταίες μετρήσεις για τον Απρίλιο να καταγράφουν εντυπωσιακές αυξήσεις σε βασικούς δείκτες όπως οι διανυκτερεύσεις, τα έσοδα και οι πληρότητες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της AirDNA, ο Απρίλιος έκλεισε με συνολική αύξηση 27,4% στις διανυκτερεύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες ανήλθαν στα 36,6 εκατομμύρια. Η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση (ADR) έφτασε τα 150 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4,2% σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο, ενώ η πληρότητα των καταλυμάτων αυξήθηκε κατά 18%, αγγίζοντας το 59%. Εξίσου σημαντική είναι η αύξηση των εσόδων ανά διαθέσιμη διανυκτέρευση (RevPAR), τα οποία ενισχύθηκαν κατά 23% και διαμορφώθηκαν στα 88 ευρώ.

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες πίσω από αυτήν τη γενικευμένη άνοδο εκτιμάται ότι  ήταν η φετινή χρονική τοποθέτηση του Πάσχα προς το τέλος του μήνα, η οποία τόνωσε τη ζήτηση και επιμήκυνε τη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου, ενισχύοντας την τουριστική δραστηριότητα σε αρκετές χώρες. Επιπλέον, η συνεχής άνοδος της ποιότητας των καταλυμάτων και η αυξανόμενη προτίμηση των ταξιδιωτών για προσωποποιημένες εμπειρίες διαμονής φαίνεται πως μετατοπίζει σημαντικό μέρος της τουριστικής ζήτησης από τα παραδοσιακά ξενοδοχεία, προς τα βραχυχρόνια ενοικιαζόμενα.

Ανάμεσα στις χώρες που ξεχώρισαν με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη ζήτηση, ήταν η Νορβηγία, η οποία σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 53,1%, ακολουθούμενη από τη Γερμανία με 46,3% και την Τσεχία με 41,7%. Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασαν θετική πορεία, αλλά με πιο συγκρατημένα ποσοστά αύξησης, στο 17,6% και 20,5% αντίστοιχα. Ορισμένες χώρες, όπως η Φινλανδία, είδαν μικρότερη αύξηση στην πληρότητα και στα έσοδα, καθώς η προσφορά νέων καταλυμάτων αυξήθηκε πιο γρήγορα από τη ζήτηση, επηρεάζοντας τη συνολική αποδοτικότητα του κλάδου.

Σε επίπεδο εσόδων, η εικόνα παραμένει εντυπωσιακή. Η Γερμανία και η Δανία παρουσίασαν σημαντική αύξηση εσόδων κατά 55% και 49% αντίστοιχα, ενώ η Νορβηγία βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, με τα έσοδά της να εκτοξεύονται κατά 68,5%, χάρη στον συνδυασμό υψηλότερων τιμών και αυξημένης πληρότητας. Η ανοδική πορεία των πολυτελών καταλυμάτων είναι έντονη. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, η πληρότητα σε μεγάλες πόλεις κατέγραψε άνοδο 37%, ενώ οι κρατήσεις για πολυτελή καταλύματα αυξήθηκαν κατά 13%, γεγονός που φανερώνει τη στροφή των επισκεπτών σε επιλογές υψηλότερης ποιότητας και κόστους.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, η εικόνα για το καλοκαίρι του 2025 διαφαίνεται ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Στις 18 από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές παρατηρείται αύξηση άνω του 10% στις θερινές κρατήσεις για το διάστημα Ιουνίου–Αυγούστου. Ξεχωρίζουν η Πολωνία με άνοδο 37%, η Τσεχία με 30% και η Νορβηγία με 27%. Τα πρώτα αυτά στοιχεία προδιαθέτουν για μια δυναμική και, πιθανώς, τουριστική σεζόν – ρεκόρ, με τη βραχυχρόνια μίσθωση να διεκδικεί σταθερά μερίδιο από τη συνολική τουριστική πίτα της Ευρώπης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα γενικευμένης ανάκαμψης, η Ελλάδα καταφέρνει να ξεχωρίσει, όχι απλώς ακολουθώντας την ευρωπαϊκή τάση, αλλά ξεπερνώντας ενίοτε τους μέσους όρους. Ο Απρίλιος του 2025 αποτέλεσε για τη χώρα μας έναν από τους πιο αποδοτικούς μήνες των τελευταίων ετών στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Η ζήτηση αυξήθηκε κατά 28% σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο, ενώ οι ενεργές καταχωρίσεις αυξήθηκαν κατά 18%, δείγμα της αυξημένης εμπιστοσύνης των ιδιοκτητών προς την τουριστική αγορά, αλλά και της δυναμικής επιστροφής πολλών ακινήτων στην τουριστική εκμετάλλευση. Η πληρότητα των καταλυμάτων ενισχύθηκε κατά 16%, ενώ ήδη οι καλοκαιρινές κρατήσεις δείχνουν αύξηση 23%, γεγονός που καταδεικνύει τη συνέχιση της θετικής πορείας και την προσδοκία για μια ιδιαίτερα κερδοφόρα θερινή περίοδο.

Η Ελλάδα φαίνεται να επωφελείται σημαντικά από την αύξηση της τιμής διαμονής ανά διανυκτέρευση, η οποία αποτελεί βασικό μοχλό ενίσχυσης των συνολικών εσόδων. Η αύξηση αυτή δεν οφείλεται μόνο στη ζήτηση, αλλά και στη στροφή των επισκεπτών προς πιο ποιοτικά και οργανωμένα καταλύματα, συχνά με επιπλέον παροχές και υπηρεσίες που δικαιολογούν το υψηλότερο κόστος. Η σταδιακή αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, η εμπειρία των ιδιοκτητών και η ωρίμανση της αγοράς συνθέτουν ένα νέο τοπίο, όπου η ποσότητα συνοδεύεται πλέον και από βελτιωμένη ποιότητα.

Η συγκυρία που διαμορφώνεται είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους Έλληνες ιδιοκτήτες και διαχειριστές καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η παράλληλη αύξηση της ζήτησης, της προσφοράς και των τιμών δείχνει ότι η ελληνική αγορά έχει εισέλθει σε μια φάση ισορροπημένης ανάπτυξης, με σαφείς προοπτικές βιωσιμότητας. Αν η δυναμική αυτή διατηρηθεί και στο υπόλοιπο της χρονιάς, το 2025 μπορεί να αποτελέσει έτος-ορόσημο για τον κλάδο στην Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και σε επίπεδο θεμελίωσης ενός ποιοτικότερου και πιο ανθεκτικού τουριστικού μοντέλου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.