12 Ιούλ 2025
READING

Τα καλλυντικά που προτιμούν οι Έλληνες και η προοπτική του κλάδου

4 MIN READ

Τα καλλυντικά που προτιμούν οι Έλληνες και η προοπτική του κλάδου

Τα καλλυντικά που προτιμούν οι Έλληνες και η προοπτική του κλάδου

Ανοδική πορεία με προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρουσιάζει η εγχώρια αγορά καλλυντικών. Γεγονός που προκύπτει από στοιχεία της Cosmetics Europe (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Βιομηχανίας Καλλυντικών) για την αγορά καλλυντικών το 2024 στην Ευρώπη.

Η ελληνική αγορά καλλυντικών συνεχίζει να καταγράφει δυναμική παρουσία στον ευρωπαϊκό χάρτη, διατηρώντας σταθερή ανάπτυξη και ενισχύοντας τις εξαγωγές της, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία. Με αξία λιανικής (RSP) που αγγίζει τα 1,714 δισεκατομμύρια ευρώ και με κατά κεφαλήν κατανάλωση που ανέρχεται στα 165 ευρώ, η Ελλάδα κατατάσσεται πάνω από γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, παραμένοντας όμως κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 185 ευρώ που είναι η αντίστοιχη κατά κεφαλήν κατανάλωση.

Τι προτιμούν οι Έλληνες καταναλωτές

Οι Έλληνες καταναλωτές δείχνουν την προτίμησή τους σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, τα οποία βάζουν στο καλάθι τους. Η κατηγορία περιποίησης δέρματος (skin care) κυριαρχεί στην αγορά, καταλαμβάνοντας το 42,5% της συνολικής κατανάλωσης, ενώ ακολουθούν τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών με 22%, τα καλλυντικά μακιγιάζ (13,2%), τα αρώματα (9,4%) και τα είδη ημερήσιας υγιεινής (12,9%). Η στροφή σε πιο premium και εξειδικευμένα προϊόντα είναι εμφανής, με τους καταναλωτές να επενδύουν ολοένα και περισσότερο σε ποιότητα.

Οι ελληνικές εξαγωγές καλλυντικών

Με εξαγωγική αύξηση 6,4% το 2024 σε σύγκριση με το 2023, η ελληνική βιομηχανία καλλυντικών έδειξε σημάδια ανάκαμψης της δραστηριότητάς της εκτός συνόρων και ταυτόχρονα ξεπέρασε και πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Η Ελλάδα αξιοποιεί την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για φυσικά και μεσογειακής προέλευσης καλλυντικά, ενισχύοντας την εξαγωγική της ταυτότητα.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πρώτη γραμμή

Καθοριστικό ρόλο στην ελληνική καλλυντική βιομηχανία διαδραματίζουν οι 163 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στην απασχόληση και στην εγχώρια παραγωγή. Οι ελληνικές ΜμΕ χαρακτηρίζονται από καινοτομία, έμφαση σε φυσικά συστατικά και εξαγωγικό προσανατολισμό.

Ένας τομέας με προοπτικές

Η ελληνική αγορά καλλυντικών δείχνει να έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, κυρίως στους τομείς της καινοτομίας και των εξαγωγών. Σε μια Ευρώπη που επενδύει ολοένα και περισσότερο στην ομορφιά και την ευεξία, η Ελλάδα διατηρεί ισχυρή παρουσία και δημιουργεί ευκαιρίες για το μέλλον.

Η βιομηχανία καλλυντικών στην Ελλάδα δεν αποτελεί απλώς έναν τομέα κατανάλωσης, αλλά έναν δυναμικό πυλώνα ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας. Η επιμονή, η ποιότητα και η ελληνική δημιουργικότητα φαίνεται πως αποδίδουν καρπούς ενισχύουν της εξαγωγικές δραστηριότητες της χώρας.

Την ίδια στιγμή η ευρωπαϊκή βιομηχανία καλλυντικών συνεχίζει να δείχνει εντυπωσιακή ανθεκτικότητα και αναπτυξιακή δυναμική, με την συνολική αξία λιανικής να ανέρχεται στα 103,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024. Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών-μελών κατέχει μερίδιο 87,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθιστώντας την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σταθερή Ανάπτυξη και Διεύρυνση

Το 2024, η ευρωπαϊκή αγορά σημείωσε αύξηση 6,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με τη δυναμική να ενισχύεται κυρίως από αναδυόμενες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία, αλλά και από παραδοσιακά μεγάλες αγορές όπως η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι προτιμούν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές;

Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να επενδύουν στην προσωπική περιποίηση και πιο συγκεκριμένα προτιμούν τα προϊόντα που σχετίζονται με την περιποίηση δέρματος (Skin care) και τζίρο 30,1 δισεκατομμύρια ευρώ, κατηγορία η οποία καταλαμβάνει σε πωλήσεις το 28,9% της αγοράς. Ακολουθούν τα είδη καθημερινής υγιεινής (Toiletries) με τζίρο 24,7 δισ. ευρώ και μερίδιο επί του συνολικού τζίρου της ευρωπαϊκής αγοράς 23,8%. Αμέσως μετά έρχονται οι κατηγορίες περιποίησης μαλλιών (Hair care) με τζίρο 18,1 δισ. ευρώ και μερίδιο 17,4%, τα αρώματα (Fragrances) με τζίρο 17,1 δισ. ευρώ και μερίδιο αγοράς 16,5% και τα καλλυντικά μακιγιάζ (Decorative cosmetics) με 14,0 δισ. ευρώ και μερίδιο 13,4%.

Η σταθερή πρωτοκαθεδρία της περιποίησης δέρματος επιβεβαιώνει τη στροφή των καταναλωτών προς προϊόντα που συνδυάζουν ομορφιά και ευεξία. Παράλληλα, η διαρκής ζήτηση για προϊόντα καθημερινής υγιεινής και φροντίδας επιβεβαιώνει τη σημασία της καθημερινής ρουτίνας περιποίησης.

Μια ώριμη αλλά ευέλικτη αγορά

Η ευρωπαϊκή αγορά καλλυντικών είναι ώριμη, αλλά ταυτόχρονα προσαρμοστική στις τάσεις των καταναλωτών, όπως η βιωσιμότητα, η καινοτομία στα φυσικά προϊόντα και η προσωποποιημένη περιποίηση. Οι επιχειρήσεις επενδύουν συνεχώς στην έρευνα, στις βιώσιμες πρώτες ύλες και στη διαφάνεια των συνθέσεων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.