30 Απρ 2024
READING

Οι εταιρείες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης ηλεκτρικών συσκευών όπως η Grover και η Samsung

5 MIN READ

Οι εταιρείες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης ηλεκτρικών συσκευών όπως η Grover και η Samsung

Οι εταιρείες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης ηλεκτρικών συσκευών όπως η Grover και η Samsung

Πίσω στο μακρινό 2000, θα μπορούσε κανείς να αγοράσει ένα Nokia 3310 για περίπου 30 ευρώ και θα είχε την αίσθηση ότι επρόκειτο για ένα καλό και τεχνολογικά προηγμένο για την εποχή του μηχάνημα.

Από τότε έως σήμερα, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 490%. Επί παραδείγματι, ένα κορυφαίο smartphone όπως το iPhone 12 Pro Max της Apple πωλείται αυτήν την στιγμή στην λιανική αγορά για περίπου 1.400 ευρώ.

Είναι γεγονός ότι οι τιμές έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα στα τελευταία 5 χρόνια, αφού όταν το iPhone 6 βγήκε το 2015 στην αγορά οι τιμές εκκίνησης κυμαίνονταν περίπου στα 540 ευρώ. 

Ωστόσο, μία επιστροφή πίσω στα τηλέφωνα των 30 ευρώ φαίνεται απίθανη, δεδομένης της εξέλιξης των δυνατοτήτων και των εκτεταμένων πακέτων λογισμικού που διαθέτουν πλέον τα κινητά τηλέφωνα.

Παρόλα αυτά, οι προσιτές τιμές είναι ένα ζήτημα, αφού ένα κορυφαίο τηλέφωνο κοστίζει σήμερα περίπου το ήμισυ του μέσου μηνιαίου μισθού για έναν κάτοικο του Ηνωμένου Βασιλείου. Ειδικότερα, οι νεότεροι σε ηλικία πελάτες φαίνεται να είναι σχεδόν αποκλεισμένοι από την αγορά.

Ως αποτέλεσμα, οι έμποροι λιανικής πώλησης είχαν πρόβλημα επειδή δεν προσέλκυαν αρκετά τα άτομα των μικρότερων ηλικιακών γκρουπ. Έτσι τον τελευταίο καιρό, παρατηρείται μια αναπτυσσόμενη αγορά μεταχειρισμένων φορητών συσκευών καθώς και η εμφάνιση εταιρειών όπως η Grover της Γερμανίας, η οποία νοικιάζει με τον μήνα φορητές συσκευές στους καταναλωτές.

Η ιδέα της αγοράς των μεταχειρισμένων προϊόντων σταδιακά αρχίζει να ενδιαφέρει και τους κατασκευαστές .Η Samsung, για παράδειγμα, μόλις ανακοίνωσε μια συνεργασία με την Grover που θα επιτρέψει στους καταναλωτές να νοικιάζουν smartphones της σειράς S20 απευθείας από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Samsung, χρησιμοποιώντας την υπηρεσία Grover.

Η Grover ιδρύθηκε το 2015 και έχει ήδη πετύχει να προσφέρει στους πελάτες της από την Γερμανία, την Αυστρία και τις Κάτω Χώρες μια ποικιλία από συσκευές Samsung, Apple και άλλα κινητά τηλέφωνα.

Στην αρχή, λειτουργούσε ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε μάρκες, αγοράζοντας το απόθεμα όπως θα έκανε οποιοσδήποτε άλλος πελάτης και η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να τους προσεγγίσουν οι λιανοπωλητές.

Έτσι, σταδιακά η Grover άρχισε να δημιουργεί συνεργασίες με λιανοπωλητές όπως η MediaMarkt, πείθοντάς τους ότι το μοντέλο ενοικίασης θα μπορούσε να τους βοηθήσει να προσεγγίσουν περισσότερους πελάτες. Αυτήν την στιγμή,  συνεργάζεται με οκτώ από τους κορυφαίους λιανοπωλητές ηλεκτρονικών ειδών της Ευρώπης.

Πώς λειτουργεί;

Η ενοικίαση εξοπλισμού δεν είναι πυρηνική φυσική, ωστόσο η μυστική συνταγή επιτυχίας της Grover είναι στο πιστωτικό της σκορ και στην αξιολόγηση του ποιος μπορεί να νοικιάσει με καλύτερες προσφορές.

Τα κέρδη προέρχονται κυρίως από τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις στις οποίες είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί κάποια σημαντική βλάβη.  Οι πιθανοί ενοικιαστές βαθμολογούνται εσωτερικά με τη βοήθεια δεδομένων, κάποιων ειδικών ελέγχων, καθώς και του αλγορίθμου αξιολόγησης της πλατφόρμας.

Κάθε προϊόν ή συσκευή ασφαλίζεται για να καλύψει πιθανή ζημιά ή απώλεια. Η τιμή για την ενοικίαση για ένα περίπου μήνα κοστίζει περίπου το 30% της συνολικής τιμής αγοράς, η οποία εν αρχή φαίνεται αρκετά υψηλή, αλλά οι τιμές μειώνονται όσο μεγαλύτερη είναι η περίοδος ενοικίασης.

Έτσι, η ενοικίαση ενός τηλεφώνου για 12 μήνες θα κοστίσει συνολικά περίπου το 40% της τιμής αγοράς. Η ενοικίαση μπορεί να εφαρμοστεί για περιόδους όπως ένας, τρείς, έξι ή δώδεκα μήνες.

Ωστόσο, εάν κάποιος αποφασίσει στην πορεία ότι θέλει να κρατήσει την συσκευή της οποίας έκανε χρήση, μπορεί να το κάνει. Οι πελάτες που έχουν πληρώσει το “ενοίκιο” που απαιτείται κατά τη διάρκεια πολλών μηνών ενοικίασης (περίπου 2,5 χρόνια) μπορούν να κρατήσουν μόνιμα τη συσκευή τους. Στην πράξη, βέβαια, πολύ λίγοι παίρνουν αυτή την επιλογή, όπως αναφέρει η Grover.

Η οικολογική πλευρά

Το μοντέλο ενοικίασης εξαπλώνεται σε πολλούς τομείς πέρα από τις ηλεκτρονικές συσκευές. Το Rent the Runway με έδρα τις ΗΠΑ, επιτρέπει στις γυναίκες να νοικιάζουν ρούχα και αξεσουάρ υψηλών σχεδιαστών και έχει αποτιμηθεί σε αξία μεγαλύτερη του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η αυτοκινητοβιομηχανία διερευνά μηνιαίες ενοικιάσεις με εταιρείες όπως η Drover στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Cluno στη Γερμανία και η υπηρεσία συνδρομής αυτοκινήτων Sixt Cars. 

Παράλληλα, το Feather στις ΗΠΑ και το Rento Mojo στην Ινδία προσφέρουν την δυνατότητα ενοικίασης επίπλων, ενώ η Swapfiets στην Ολλανδία παρέχει μηνιαία ενοικίαση ποδηλάτων και πρόσφατα, η εταιρεία, επεκτάθηκε στο Λονδίνο, το Μιλάνο και το Παρίσι. 

Ορισμένες τάσεις όπως, για παράδειγμα, η στροφή από το μοντέλο της ιδιοκτησίας στο μοντέλο της ενοικίασης που χαρακτηρίζει τα άτομα της γενιάς Ζ και η ανάγκη για επιλογές και αγορές που ενισχύουν την βιωσιμότητα συμβάλλουν στην δημιουργία μιας γενικής νοοτροπίας μίσθωσης και όχι αγοράς μεταξύ των νέων γενεών. 

Τα προϊόντα της Grover ανακυκλώνονται κατά μέσο όρο περίπου 3-5 φορές και η Grover έχει μέχρι στιγμής ανακυκλώσει περίπου 150.000 συσκευές. Ταυτόχρονα, η εταιρεία εκτιμά ότι πρόκειται για εξοικονόμηση περίπου 360 τόνων ηλεκτρονικών αποβλήτων και 4.275 τόνων CO2!

Εντωμεταξύ, καθώς οι κατασκευαστές αγκαλιάζουν το μοντέλο ενοικίασης, οι εταιρείες ενοικίασης προσδοκούν ότι αυτό θα οδηγήσει σταδιακά στην αλλαγή της στάσης των κατασκευαστών αναφορικά με την ανθεκτικότητα των συσκευών.

Τα ηλεκτρονικά αγαθά συνήθως σπάνε εύκολα και ενδέχεται να είναι δύσκολο να επισκευαστούν, καθώς ολόκληρη η βιομηχανία είναι προσανατολισμένη προς την αύξηση των πωλήσεων και την δημιουργία προϊόντων με ημερομηνία λήξης.

Ωστόσο, μία ικανοποιητική διάρκεια ζωής για μία συσκευή σημαίνει περισσότερη αξία ενοικίασης για την ίδια συσκευή. Επομένως, υπάρχει ένα ισχυρό κίνητρο για την οικοδόμηση μίας πιο ανθεκτικής και ισχυρής βιομηχανίας ηλεκτρικών συσκευών.

Τι πρόκειται να ακολουθήσει; 

Η Grover μεγαλώνει και επεκτείνεται πολύ γρήγορα. Η εταιρεία είχε ετήσια έσοδα ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ αυτόν το Σεπτέμβριο και διαθέτει αυτήν την στιγμή περισσότερους από 500.000 εγγεγραμμένους χρήστες καθώς και 100.000 ενεργές συνδρομές στον ιστότοπό της. Η ζήτηση εξακολουθεί να αυξάνεται σχεδόν κατά 30% κάθε μήνα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία.

Μάλιστα, η χρηματοδότηση βοήθησε την εταιρεία να επεκταθεί σε νέες κατηγορίες προϊόντων. Από το 2019 η εταιρεία προσφέρει ακόμα ενοικιάσεις σκούτερ, ενώ φέτος πρόσεθεσε ηλεκτρονικά ποδήλατα στο χαρτοφυλάκιο της, καθώς ένα σκούτερ που φέρει την δική της επωνυμία.

Επιπλέον, η Grover επεκτάθηκε φέτος στις Κάτω Χώρες, ενώ υπάρχει ακόμα αρκετή ανάπτυξη στις γερμανικές και αυστριακές αγορές, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει η εταιρεία. Τέλος, στο κοντινό μέλλον η εταιρεία σκοπεύει στην επέκταση στις αγορές της Γαλλίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.