30 Απρ 2024
READING

Τρίτος χώρος: το μέλλον του retail είναι τοπικό και κοινωνικό

4 MIN READ

Τρίτος χώρος: το μέλλον του retail είναι τοπικό και κοινωνικό

Τρίτος χώρος:  το μέλλον του retail είναι τοπικό και κοινωνικό

Το σούπερ μάρκετ δεν είναι πλέον απλώς ένα μέρος για να ψωνίζουν οι καταναλωτές τα απαραίτητα. Σήμερα πια ζητούν πολλά παραπάνω. Γι’ αυτό όλο και περισσότερα καταστήματα δημιουργούν ή φιλοξενούν χώρους κοινωνικοποίησης, τους περίφημους “τρίτους χώρους”, με στόχο να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες. Αυτό εξάλλου φαίνεται να είναι και το μέλλον του retail, ο τοπικός και κοινωνικός χαρακτήρας. 

Με τους διεθνείς δείκτες των τιμών των τροφίμων να έχουν σημειώσει σημαντικές αυξήσεις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οι καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο βλέπουν τις τιμές των αγαθών να ανεβαίνουν. Έτσι, η καταναλωτική τους συμπεριφορά αναδιαμορφώνεται εκ νέου, μετά και τη μαζική στροφή προς τις online αγορές, στην οποία τους κατεύθυνε αναγκαστικά η πανδημία και η οικονομική κρίση, ακόμα και για τα καθημερινά τους ψώνια.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο χώρος του λιανεμπορίου έχει αλλάξει ριζικά και οι retailers πρέπει να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να προσελκύσουν ξανά τους καταναλωτές στα φυσικά καταστήματα. Ένας τρόπος που έχουν εφεύρει είναι η δημιουργία των λεγόμενων “τρίτων χώρων”, δηλαδή χώρους που διαφοροποιούνται από τα δύο συνηθισμένα κοινωνικά περιβάλλοντα του σπιτιού και της εργασίας. Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αγορές στα σούπερ μάρκετ μπορεί να γίνουν αρκετά κουραστικές και χρονοβόρες, οι τρίτοι χώροι μπορούν να αποτελέσουν τα μέρη εκείνα όπου οι καταναλωτές “γεμίζουν τις μπαταρίες τους” και ταυτόχρονα κοινωνικοποιούνται.

Διαβάστε ακόμα: Νέες δυνάμεις και ισορροπίες για τα σούπερ μάρκετ του «μεσαίου» χώρου στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η στρατηγική αυτή εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εγχώριας αγοράς αποτελεί το σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, αφού σε πολλά καταστήματα  υπάρχουν μικρά cafe. Εκεί, οι πελάτες μπορούν να απολαύσουν τον καφέ τους ή κάποιο γεύμα, το οποίο πληρώνουν επιτόπου χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν στις ουρές κάποιου ταμείου ή να ολοκληρώσουν τα ψώνια τους.

Μετά την πανδημική διετία και εν μέσω μιας περιόδου πληθωρισμού και έντονων ανατιμήσεων, τέτοιοι “τρίτοι χώροι” εμφανίζονται σαν μικρές οάσεις σε πολλά καταστήματα. Η λειτουργία ολοένα και περισσότερων χώρων εστίασης που ενέχουν αυτό το ρόλο, έχουν αυξήσει κατακόρυφα τον ανταγωνισμό. Για να έχουν επιτυχία οι “τρίτοι χώροι” των σούπερ μάρκετ θα πρέπει να διαθέτουν κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό που να τραβήξει ξανά το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Ένας φούρνος ή ένα cafe πλέον θεωρείται κάτι δεδομένο. Υπάρχουν όμως σούπερ μάρκετ στο εξωτερικό που δίνουν νέες ιδέες για τη διαμόρφωση τέτοιων χώρων.

Το επόμενο βήμα βρίσκεται σε τρίτους χώρους που προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες με κοινωνικό πρόσημο, διαφορετικές από ένα cafe ή ένα εστιατόριο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ H-E-B η οποία σχεδιάζει να κατασκευάσει μια υπαίθρια σκηνή για μουσικά live, ενώ θα διαθέτει εσωτερικά και εξωτερικά καθίσματα για φαγητό στο κατάστημά της στο South Congress στο Ώστιν του Τέξας. Θα προσφέρει επίσης ζωντανές επιδείξεις μαγειρικής και δωρεάν προϊόντα προς δοκιμή.

Διαβάστε ακόμα: Από το courier στο ecommerce

Άλλα πάλι συνεργάζονται με τοπικά brands ή αλυσίδες. Η Whole Foods στο νέο της κατάστημα στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνει ανάμεσα στον κατάλογο με τις μπύρες της, τοπικά προϊόντα όπως η Sun Up Hazy IPA από την Talea Beer Co και η Money IPA από την Barrier Brewing. Σε ένα άλλο σημείο της αλυσίδας στο Μανχάταν, στο μπαρ και στους χώρους καθιστικού οι πελάτες έχουν άμεση πρόσβαση σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της Νέας Υόρκης, το The High Line.

Εξάλλου, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Sprouts Farmers Market ανακοίνωσε ότι ανοίγει ένα χώρο καφεστίασης μέσα στο κατάστημά της στο Phoenix σε συνεργασία με την τοπική εταιρεία καφέ Press Coffee. Το βιολογικό παντοπωλείο Natural Grocers, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιεί τα καταστήματά του για να φιλοξενεί τακτικά εκδηλώσεις, όπως σεμινάρια, επιδείξεις μαγειρικής και εκθέσεις υγείας. Τέτοια χαρακτηριστικά και λειτουργίες μπορούν να προσδώσουν στις τετριμμένες αγορές τροφίμων την αίσθηση της προσδοκίας.

Εκτός από τις ιδιαιτερότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στους τρίτους χώρους μεγάλη σημασία παίζει και ο σχεδιασμός και η διάταξή τους εντός των καταστημάτων, ώστε να διασφαλίζεται ότι θα ενισχύσουν την κερδοφορία του σούπερ μάρκετ και δεν θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς αυτό. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι καταναλωτές αναζητούν κάτι παραπάνω από τα φυσικά καταστήματα, καθώς αναδεικνύονται σε μέρη που δεν επισκέπτονται μόνο για τις αγορές τους. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτές μπορούν πλέον να τις πραγματοποιήσουν και από την άνεση του καναπέ του σπιτιού τους.  

Με πληροφορίες από Modern Retail 

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.