18 Μάι 2024
READING

Τα vintage προιόντα της Ikea ξανακάνουν επιτυχία

3 MIN READ

Τα vintage προιόντα της Ikea ξανακάνουν επιτυχία

Τα vintage προιόντα της Ikea ξανακάνουν επιτυχία

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένας σουηδικός οίκος δημοπρασιών, ο Bukowskis,  πούλησε μια πολυθρόνα με σωληνοειδές ατσάλι του 1972 με τιμή 1.968 £.

Δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερα αξιοσημείωτο εδώ, δεδομένου ότι το χαμηλό, κίτρινο κάθισμα είναι μια τέλεια επίκληση του σχεδιασμού της δεκαετίας του 1970.

Ωστόσο αυτό που κάνει την πώληση κάπως έκπληξη, είναι ότι ο Gillis Lundgren σχεδίασε την καρέκλα Impala για την Ikea. Εάν την είχατε βάλει στο καρότσι σας τότε, θα σας κόστιζε περίπου 30 £.

Ο Lundgren προσχώρησε στην Ikea το 1953 ως ο τέταρτος υπάλληλος και είναι ο σχεδιαστής πίσω από τη βιβλιοθήκη Billy – μια μονάδα ραφιών τόσο πανταχού παρούσα που ο χρηματοοικονομικός δείκτης Bloomberg την χρησιμοποιεί για να συγκρίνει την αγοραστική δύναμη σε όλο τον κόσμο. 

Στην ηλεκτρονική αγορά 1stdibs, «η μέση τιμή των καθισμάτων Ikea είναι 3.000 $», λέει ο εκδότης Anthony Barzilay Freund. «Τα τελευταία τρία χρόνια, οι τιμές έχουν αυξηθεί περισσότερο από 50%.»

Ο Pontus Silfverstolpe, ιδρυτής του διεθνούς οίκου δημοπρασιών Barnebys, παρακολουθεί επίσης την τάση. «Η Ikea ήταν η 50η πιο δημοφιλής λέξη στο Barnebys παγκοσμίως το 2019», λέει, «και πιο δημοφιλή είναι τα έπιπλα από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1970». 

Η ακμή της Σκανδιναβίας συνδυάστηκε με την Ikea, η οποία ιδρύθηκε το 1943 από τον Ingvar Kamprad για τον εκδημοκρατισμό των ιδεών του Bauhaus ώστε να κάνει τον καλό σχεδιασμό προσβάσιμο.

Αυτές οι ομοιότητες ώθησαν τον δικηγόρο και συλλέκτη επίπλων του Steve Harvey να αγοράσει μια καρέκλα σαφάρι Ikea Cikada της δεκαετίας του 1960 για 1.787 £.

«Οι πρώτες ύλες μπορεί να μην έχουν την εγγενή αξία των κλασικών», λέει, «αλλά ο τρόπος με τον οποίο η καρέκλα συναρμολογείται απολύτως». Με το απλό ξύλινο frame και τους δερμάτινους βραχίονες, η Cikada έχει εντυπωσιακή ομοιότητα με την καρέκλα Safari του 1933 από τον Kaare Klint, τον πατέρα του δανικού μοντερνισμού.

Η Ikea ήταν πάντα πολύ γρήγορη στην παρακολούθηση των τάσεων και αυτό αποτυπώθηκε στην επιτυχία που είχε.

Μεταξύ των πιο περιζήτητων της Ikea είναι η κομψή δερμάτινη Skye chaise του  1970 από τον Tord Björklund, το οποίο η Galerie MooieStukken πούλησε πρόσφατα με 3.750 €. 

Αναζητούνται επίσης τα “διασκεδαστικά και εντυπωσιακά” σχέδια από τη δεκαετίες του 1980 και του 1990 και σε αυτές τις εποχές η Ikea άρχισε πραγματικά να εξυπηρετεί ένα νεανικό, αστικό κοινό, και ανέθεσε έργα σε μερικά από τα κορυφαία ονόματα του κόσμου του σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του Verner Panton.

Η πολυδιάστατη, χρωματισμένη καρέκλα Vilbert ήταν μια αποτυχία όταν κυκλοφόρησε το 1994, αλλά τώρα είναι πολυπόθητη.

Είναι εύκολη η αναζήτηση στο διαδίκτυο για vintage Ikea με τα ονόματα των μοντέλων και όλα τα κομμάτια είναι γνήσια αφού δεν υπάρχουν αντίγραφα στην αγορά.

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε σύντομα να αλλάξει μόλις οι άνθρωποι μόλις αντιληφθούν την αξία για τα vintage Ikea.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.