01 Μάι 2024
READING

Ο χρόνος που τα παιδιά δαπανούν στις οθόνες αυξάνεται και οι ειδικοί ανησυχούν

4 MIN READ

Ο χρόνος που τα παιδιά δαπανούν στις οθόνες αυξάνεται και οι ειδικοί ανησυχούν

Ο χρόνος που τα παιδιά δαπανούν στις οθόνες αυξάνεται και οι ειδικοί ανησυχούν

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, των περιοριστικών μέτρων, της παρατεταμένης παραμονής στο σπίτι και των κλειστών σχολείων πολλοί γονείς αγνοούσαν τον όλο και αυξανόμενο χρόνο που τα παιδιά δαπανούσαν για τα βιντεοπαιχνίδια και τα κοινωνικά μέσα. 

Πλέον, έναν, δηλαδή, χρόνο μετά την εκδήλωση της πανδημίας, οι γονείς σε ολόκληρο τον κόσμο — παρακολουθούν τα παιδιά τους να κατευθύνονται προς ένα όλο και πιο δύσκολο μονοπάτι που οδηγεί σε μία εκτεταμένη εικονική ζωή που καταπίνει τον ελεύθερο χρόνο τους. 

Φαίνεται ότι όταν ξέσπασε για πρώτη φορά η πανδημία, πολλοί γονείς χαλάρωσαν τους περιορισμούς που μέχρι τότε έθεταν στις οθόνες ως μία αναγκαία συνθήκη για να προσφέρουν στα απογοητευμένα και ανήσυχα παιδιά λίγη ψυχαγωγία και διασκέδαση. 

Ωστόσο, συχνά, τα εναπομείναντα όρια γίνονται όλο και πιο θολά, καθώς οι υπολογιστές, τα tablets και τα τηλέφωνα έγιναν το επίκεντρο της σχολικής και κοινωνικής ζωής, ενώ ταυτόχρονα τα περιοριστικά μέτρα δεν φαίνεται να χαλαρώνουν και η παραμονή στο σπίτι γίνεται όλο και πιο περίπλοκη. Η κατάσταση κρίνεται πλέον ως ανησυχητική τόσο από τους γονείς όσο και από τους επιστήμονες.

Πιο αναλυτικά, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι εγκέφαλοι των παιδιών, μέχρι, δηλαδή και την εφηβεία, θεωρούνται αρκετά εύπλαστοι, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να προσαρμοστούν και να επηρεαστούν αρκετά από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Ενδεχομένως, η κατάσταση θα μπορούσε να διευκολυνθεί εφόσον οι νεότεροι έβρισκαν και πάλι ικανοποίηση σε έναν κόσμο εκτός σύνδεσης, αλλά κάτι τέτοιο καθίσταται ακόμα πιο δύσκολο όσο περισσότερο τα παιδιά βυθίζονται στην ανάγκη της ψηφιακής παρουσίας.

Έτσι, η Jenny Radesky, η παιδίατρος που μελετά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων και των άλλων μέσων τεχνολογίας από τα παιδιά στο Πανεπιστήμιο του Michigan, δήλωσε ότι αφού έδωσε αμέτρητες συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης από την αρχή της πανδημίας, προτρέποντας τους γονείς να μην αισθάνονται ένοχοι που επιτρέπουν στα παιδιά τους να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στην οθόνη, δεδομένων των έντονων προκλήσεων των περιοριστικών μέτρων και του εγκλεισμού.

Ωστόσο, πλέον, υποστηρίζει ότι θα είχε δώσει διαφορετικές συμβουλές αν γνώριζε εκ των προτέρων για πόσο θα παρέμεναν τα παιδιά κολλημένα στο σπίτι.

Επιπλέον, η ανησυχία δεν στρέφεται μόνο προς τις συνήθειες των εφήβων. Ένας τεράστιος αριθμός των παιδιών κάτω των 10 ετών ξοδεύουν αμέτρητες ώρες σε παιχνίδια όπως το Fortnite αλλά και σε εφαρμογές όπως το TikTok και το Snapchat. 

Μάλιστα, μία εφαρμογή που ονομάζεται Roblox, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των παιδιών ηλικίας 9 έως 12 στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού η εφαρμογή είχε κατά μέσο όρο 31,1 εκατομμύρια χρήστες την ημέρα κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2020, αριθμός που υποδηλώνει αύξηση 82% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Επιπρόσθετα, ο χρόνος που τα παιδιά ξοδεύουν στις οθόνες είχε διπλασιαστεί μέχρι τον Μάιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την Qustodio, μια εταιρεία που παρακολουθεί τις συνήθειες για δεκάδες χιλιάδες συσκευές που χρησιμοποιούνται από παιδιά, ηλικίας 4 έως 15 ετών, σε παγκόσμια κλίμακα. 

Ακόμη, τα στοιχεία έδειξαν ότι η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών αυξήθηκε με το πέρασμα του χρόνου: στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, τα παιδιά τα οποία δαπανούσαν, κατά μέσο όρο, 97 λεπτά την ημέρα στο YouTube τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ξόδευαν περίπου 57 λεπτά το Φεβρουάριο για αντίστοιχες δραστηριότητες— με παρόμοιες τάσεις να εντοπίζονται εξίσου στη Βρετανία και την Ισπανία. Η εταιρεία, μάλιστα, ονομάζει την αύξηση αυτού του χρόνου από μήνα σε μήνα «The Covid Effect».

Από την μεριά τους, τα παιδιά αναφέρουν ότι στρέφονται σε οθόνες επειδή όπως λένε δεν έχουν εναλλακτικές δραστηριότητες ή διεξόδους για να ψυχαγωγηθούν, αφού δεν πάνε σχολείο και δεν βρίσκονται με τους φίλους τους.

Ωστόσο, αυτό που κυρίως ανησυχεί τους επιστήμονες δεν είναι η χρήση των συσκευών αυτή καθεαυτήν, αλλά το γεγονός ότι η χρήση αυτών των συσκευών είναι στην πλειονότητα τους ένα κακό υποκατάστατο για δραστηριότητες που είναι γνωστό ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο για την υγεία, την κοινωνική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών.

Παράλληλα, φαίνεται ότι η ανησυχία των γονέων εντείνεται διαρκώς καθώς η τήρηση των προ-πανδημικών κανόνων δεν θεωρείται απλώς ανέφικτη, αλλά και εντελώς αναποτελεσματική για να έχει οποιαδήποτε επίδραση στα παιδιά υπό τις παρούσες συνθήκες.

Επιπλέον, μία πρόσφατη έρευνα νευροαπεικόνισης φανερώνει ότι η βαριά χρήση ορισμένων βιντεοπαιχνιδιών μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον εγκέφαλο που συνδέονται με εθιστικές συμπεριφορές. 

Εν κατακλείδι, όσο προχωράμε περισσότερο στο νέο έτος, οι γονείς θέτουν σε ισχύ νέους κανόνες και επανεξετάζουν την σχέση των παιδιών με την τεχνολογία ελπίζοντας να εντοπίσουν την πολυπόθητη χρυσή τομή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.