18 Μάι 2024
READING

Το lovable brand της Moleskine

3 MIN READ

Το lovable brand της Moleskine

Το lovable brand της Moleskine

Η μάρκα Moleskine δημιουργήθηκε το 1997, φέρνοντας πίσω στη ζωή το θρυλικό σημειωματάριο που χρησιμοποιούσαν καλλιτέχνες και στοχαστές τους τελευταίους δύο αιώνες, όπως ο Vincent van Gogh, ο Pablo Picasso, ο Ernest Hemingway και ο Bruce Chatwin.Σήμερα, η Moleskine διαχειρίζεται μια τεράστια γκάμα αντικειμένων χαρτιού, έξυπνα σημειωματάρια και εφαρμογές, τσάντες, βιβλία, αξεσουάρ ταξιδιωτικών και ψηφιακών συσκευών και εργαλεία γραφής.

Τα αντικείμενα Moleskine, αναλογικά και ψηφιακά, συνδέουν τον ιδιοκτήτη με μια κληρονομιά στην τέχνη, τη λογοτεχνία και την πολιτισμική και γεωγραφική εξερεύνηση.Αποτελούν ένα οικοσύστημα εργαλείων και υπηρεσιών που παρέχουν και συνδέουν τους οραματιστές του παρελθόντος με τους δημιουργούς του μέλλοντος.Η εταιρεία ξεκίνησε ως Modo & Modo, ένας μικρός εκδοτικός οίκος του Μιλάνου, ο οποίος το 1997 έφερε το αρχικό σημειωματάριο πίσω στη ζωή και καθιέρωσε το εμπορικό σήμα Moleskine®.

Η Moleskine είναι μια δημιουργική εταιρεία που απολαμβάνει συνεχή ανάπτυξη. Έχει περίπου 750 υπαλλήλους και ένα τεράστιο δίκτυο εταίρων και συνεργατών. Η έδρα της της βρίσκεται στο Μιλάνο της Ιταλίας.Η εταιρεία κατασκευάζει αντικείμενα που από τη φύση τους δεν είναι μιας χρήσης και δεν θα καταστούν ποτέ ξεπερασμένα.Στην πραγματικότητα, τα αντικείμενα Moleskine έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να διατηρούνται και να εκτιμώνται.

Η συναισθηματική “εξάρτηση” αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου επειδή τα αντικείμενα Moleskine γίνονται γεμάτα με τις σκέψεις και τα συναισθήματα του ιδιοκτήτη.Παρ ‘όλα αυτά, τα αντικείμενα κατασκευάζονται με χαρτί και άλλα υλικά τα οποία, παράλληλα με τη διαδικασία κατασκευής, έχουν αναπόφευκτο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.Η Moleskine συμμετέχει ενεργά στη λήψη όλων των προληπτικών μέτρων που μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό αυτών των επιπτώσεων στο περιβαλλον

Κάθε τόσο υπάρχει ένα brand που αψηφά την παραδοσιακή συγκριτική αξιολόγηση και μπορεί να εξεταστεί μόνο μέσω ενός εντελώς καινούργιου φακού. Η Moleskine είναι μια τέτοια περίπτωση.Αυτή είναι η περίπτωση μιας επιχείρησης που αναπτύσσεται ανάμεσα σε διάφορες κατηγορίες, αλλά που δεν ανήκει σε καμία από αυτές.

Μια επιχείρηση που χρησιμοποιεί τα φυσικά προϊόντα, αλλά αποτελεί brand που ασχολείται με τις ανάγκες γνώσεων.Ίσως το πιο σημαντικό, μια επιχείρηση που χτίστηκε εξ ολοκλήρου γύρω από ένα εμπορικό σήμα και μια ισχυρή ιστορία. Υπάρχουν πολλές πτυχές που κάνουν την ιστορία της  Moleskine εξαιρετική.

Ενώ τα notebook της Moleskine είναι μακράν η πιο γνωστή ενσάρκωση του εμπορικού σήματος και ίσως ένα από τα πιο εικονικά αντικείμενα των τελευταίων δεκαετιών, η Moleskine δεν ξεκίνησε με ένα προϊόν, αλλά με ένα πολύ σαφές κοινό-στόχο – και μια ακόμη ισχυρότερη διορατικότητα.Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, η Maria Sebregondi, ιδρύτρια της εταιρίας ήθελε να δημιουργήσει ένα σύνολο προϊόντων για έναν τύπο ανθρώπου που ονομάζεται ”contemporary nomad”, κάποιον που χρησιμοποιεί την τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων, του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για να εργαστεί και να ταξιδέψει όπου θέλει.

Την εποχή εκείνη διάβαζε το βιβλίο του Bruce Chatwin ‘The Songlines’ και βρήκε ένα απόσπασμα στο οποίο διαμαρτυρόταν ότι η γαλλική οικογενειακή φίρμα που έκανε τα αγαπημένα της τετράδια, “carnets moleskines”, είχε βγει εκτός αγοράς.Ο Chatwin φαινόταν ως ο ιδανικός πελάτη της κας Sebregondi. Αργότερα ανακάλυψε ότι οι Henri Matisse και Ernest Hemingway χρησιμοποίησαν παρόμοια σημειωματάρια με κέρινα μαύρα καλύμματα.

Η Moleskine έσπευσε να χαρακτηριστεί ως το σημειωματάριο για δημιουργικούς και ευφάνταστους.Συνεπώς, το notebook προοριζόταν πάντα να είναι μέρος ενός ευρύτερου συνόλου προϊόντων, με κοινό σημείο μια βαθιά κατανόηση ενός αναδυόμενου κοινού.Αυτό έδωσε στο αρχικό προϊόν ένα νόημα που ξεπερνούσε τη λειτουργικότητα του – “το βιβλίο που δεν έχει ακόμη γραφτεί”.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.