30 Απρ 2024
READING

Η Leroy Merlin γίνεται και marketplace στην Ελλάδα

4 MIN READ

Η Leroy Merlin γίνεται και marketplace στην Ελλάδα

Η Leroy Merlin γίνεται και marketplace στην Ελλάδα

Κίνηση με την οποία επιδιώκει να διευρύνει τα διαθέσιμα προϊόντα που έχει στη γκάμα της πραγματοποιεί κατά το προσεχές χρονικό διάστημα η αλυσίδα προϊόντων Do it Yourself, Leroy Merlin. Ο λόγος για τη δημιουργία ενός marketplace, στο οποίο εκτός από τα δικά της αγαθά θα είναι διαθέσιμα και αρκετά προερχόμενα από συνεργαζόμενες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν συμπληρωματικό χαρακτήρα προς το υφιστάμενο κωδικολόγιό της.

Αυτό σημαίνει ότι προϊόντα όπως είναι έπιπλα, είδη ύπνου (κρεβάτια, στρώματα κλπ.) και αρκετές ακόμα κατηγορίες θα μπορούσαν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο marketplace. Είναι μία κίνηση που ήδη έχει ξεκινήσει σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και συνεχίζεται με στόχο την πανευρωπαϊκή του εξάπλωση.

H αλυσίδα ποντάρει αρκετά εκτός από τους επαγγελματίες πελάτες της στους οποίους απευθύνεται και στους ιδιώτες καταναλωτές, δεδομένης της ισχυροποίησης της τάσης που παρουσιάζει ο τομέας των ανακαινίσεων και της αισθητικής και ποιοτικής αναβάθμισης των κατοικιών τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε ακόμα: DIY | Crash tesh για ΙΚΕΑ, Praktiker, Leroy Merlin και η είσοδος της Mr. DIY στην Ελλάδα

Επένδυση στο last mile και στόχος για ταχύτερες παραδόσεις παραγγελιών

Η Leroy Merlin υπολογίζει επίσης και στο last mile όπου εκτός από τις παραδόσεις εντός 24ώρου προς τους ιδιώτες πελάτες της, στοχεύει στη μείωση του χρόνου παραδόσεων προς τους επαγγελματίες πελάτες της σε διάστημα τεσσάρων ωρών από την ώρα καταχώρισης της παραγγελίας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επενδύει στη δημιουργία δύο darkstores σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία θα εξυπηρετούν τόσο την προμήθεια των καταστημάτων όσο και τις παραγγελίες μέσα από το ηλεκτρονικό της κατάστημα. Στην Αθήνα, το νέο κέντρο διανομής της Leroy Merlin με επιφάνεια 7.600 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται στην περιοχή του Ρέντη και πρόκειται να λειτουργήσει ως το πρώτο darkstore της εταιρείας στην Ελλάδα από τον προσεχή Δεκέμβριο. Το δεύτερο κέντρο διανομής θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από τις δύο νέες αυτές εγκαταστάσεις η εταιρεία προσδοκά να επεκτείνει σημαντικά τη δυναμική της σε επίπεδο εξυπηρέτησης.

Η εξέλιξη από κατάστημα λιανικής σε omnichannel εμπειρία και σε marketplace

Το 35% των πελατών της είναι μέλη του Leroy Merlin club, γεγονός που καταδεικνύει την δέσμευση τους σε επίπεδο πιστότητας. Η αλυσίδα επενδύει στην εμπειρία του πελάτη, στις πωλήσεις εξ αποστάσεως σε περιοχές όπου δεν διατηρεί δραστηριότητα, στον μετασχηματισμό των καταστημάτων και στην βελτίωση λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας. Στα επόμενα βήματά της είναι η εξέλιξη από κατάστημα σε omnichannel και σε marketplace, με παρουσία σε e-commerce, e-commerce improved ux, market place και phygital store.

Η στρατηγική της απομακρυσμένης εξυπηρέτησης των πελατών της αλυσίδας περιλαμβάνει την κεντρική αποθήκη, τα κέντρα διανομής (darkstores), τα φυσικά καταστήματα και τα λοιπά εργαλεία εξυπηρέτησης που μπορεί να προσφέρει είτε online είτε offline, παρέχοντας την ίδια εξυπηρέτηση και προς τα δύο κανάλια πώλησης και επιδιώκοντας να πετύχει με αυτόν τον τρόπο μία συνολική εμπειρία για τον καταναλωτή. Οι επενδύσεις στα δύο μισθωμένα darkstores ανέρχονται στα 700 χιλ. ευρώ, όπου στη Θεσσαλονίκη ιδιοκτήτρια είναι η Premia Properties και στον Ρέντη η Briq Properties.

Διαβάστε ακόμα: ΙΚΕΑ, Praktiker, Leroy Merlin και Jysk «κρατούν» την αγορά που ξεπερνάει το μισό δισεκατομμύριο

Η Leroy Merlin υπάγεται στον γαλλικό όμιλο Adeo, ο οποίος διατηρεί παρουσία σε 20 χώρες του κόσμου – τζίρος 32 δισεκατομμύρια ευρώ – αποτελώντας τον πρώτο παίκτη στην αγορά του DIY στην Ευρώπη και τον τρίτο παγκοσμίως. Το 2021 εξυπηρέτησε 514 εκατομμύρια πελάτες. Φέτος συμπληρώνει 15 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, με το πρώτο της κατάστημα να είναι αυτό στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το 2007 και τα επόμενα που σχεδιάζει να είναι στα νότια προάστια αλλά και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ειδικού τύπου καταστήματα – Το πρώτο στην Ελλάδα το 2023

Ο σχεδιασμός της Leroy Merlin περιλαμβάνει τη δημιουργία ειδικού τύπου καταστημάτων στην Ελλάδα. Το πρώτο από αυτά θα φέρει την ονομασία “Naterial” και θα λειτουργήσει σε πειραματική μορφή κατά το προσεχές διάστημα με την πώληση ειδών κήπου. Το κατάστημα αυτό θα βρίσκεται στην Αττική, ενώ η επιφάνειά του θα κυμαίνεται από 1.000 έως και 1.400 τ.μ. Το ύψος επένδυσης σε ένα τυπικό κατάστημα είναι μεταξύ 4 και 5 εκατ. ευρώ και στα μικρότερα καταστήματα μεταξύ 1 και 1,5 εκατ. ευρώ. Η πρόβλεψη για το 2021 είναι ότι η αύξηση του κύκλου εργασιών της Leroy Merlin σε Ελλάδα και Κύπρο όπου δραστηριοποιείται θα φτάσει τα 191 εκατομμύρια ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.