02 Μάι 2024
READING

Πώς θα είναι το 2023 για τους aggregators του Amazon

4 MIN READ

Πώς θα είναι το 2023 για τους aggregators του Amazon

Πώς θα είναι το 2023 για τους aggregators του Amazon

Το 2023 είναι “χρονιά επιβίωσης” για τους aggregators

Το 2022, καθώς η άνοδος που προκάλεσε η πανδημία στις ηλεκτρονικές αγορές εξασθένησε, οι aggregators του Amazon -και όχι μόνο- βρήκαν πιο δύσκολο να διαχειριστούν με επιτυχία τα εμπορικά τους σήματα. Το επιχειρηματικό μοντέλο aggregator είναι ουσιαστικά μια έννοια δικτύου που συνδέει έναν μεγάλο αριθμό μη οργανωμένων εμπόρων με έναν ενιαίο μεγάλο ιστότοπο με μοναδική εταιρική εικόνα.

Οι Amazon Aggregators είναι επιχειρήσεις που αποκτούν και ενοποιούν μικρά brands ιδιωτικής ετικέτας τα οποία πωλούν στο Amazon. Στόχος τους είναι η κλιμάκωση και η ενσωμάτωση κάθε brand στον μεγαλύτερο οργανισμό τους. Οι FBA (Εκπλήρωση από το Amazon) Aggregators εμπορεύονται σχεδόν αποκλειστικά στο διαδίκτυο και κατέχουν ένα τεράστιο φάσμα προϊόντων σε διαφορετικές εξειδικευμένες και γεωγραφικές αγορές.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Πώς ψωνίζουν οι καταναλωτές στο Amazon

Οι μεγάλοι aggregators του Amazon

Το 2021 σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης συγκεντρώθηκαν από τους τρεις σημαντικότερους aggregators του Amazon, οι οποίοι έτσι μπόρεσαν να ενισχύσουν τα χαρτοφυλάκια των προϊόντων τους και να επιχειρήσουν σε νέες αγορές το 2022. Συγκεκριμένα οι Thrasio, Goja και Olsam απέκτησαν third-party επιχειρήσεις από τη πλατφόρμα του Amazon ενισχύοντας τις πωλήσεις.

Η Goja εστίασε στο κομμάτι της ανανέωσης των προϊόντων που τοποθετεί στο Amazon, η Thrasio εφάρμοσε στρατηγικές, οι οποίες εστίαζαν κατά βάση στις διασυνοριακές πωλήσεις και η Olsam κατάφερε να γίνει μία υπερατλαντική πύλη προσελκύοντας παγκόσμια εμπορικά σήματα. Ο κάθε aggregator έχει καταφέρει να ωριμάσει διότι στοχεύει σε διεθνή ανάπτυξη και πωλήσεις.

Πως ήταν το 2022 για τους aggregators

Μια έρευνα της Fortia Group – μιας εταιρείας συγχωνεύσεων και εξαγορών που επικεντρώνεται αποκλειστικά στις εξόδους από το ηλεκτρονικό εμπόριο – σε 35 εταιρείες έδειξε ότι περίπου το 90% των aggregators έκαναν λιγότερες από 10 συμφωνίες το 2022. Την ίδια στιγμή, μία στις τρεις εταιρείες aggregators διαπίστωσε ότι ο ρυθμός ροής των συμφωνιών μειώθηκε κατά 50% πέρυσι σε σύγκριση με το 2021.

Την ίδια στιγμή, οι αποτιμήσεις τους μειώθηκαν κατά μέσο όρο περισσότερο από 30%. Τώρα, οι aggregators – όπως και κάθε άλλη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου – πρέπει να αντιμετωπίσουν την ενίσχυση των επιχειρήσεών τους ενόψει μιας πιθανής ύφεσης

Όσο αφορά στους aggregators του Amazon, συγκέντρωσαν λίγο πάνω από 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια, αλλά αντιμετώπισαν επίσης μια πληθώρα προκλήσεων. Ο πληθωρισμός ρεκόρ και η μεγάλη πιθανότητα ύφεσης οδήγησαν σε διόρθωση της αγοράς, καθώς οι αποτιμήσεις των aggregators μειώθηκαν πέρυσι.

Υπήρξε επίσης εξασθένηση της καταναλωτικής ζήτησης εξαιτίας αυξημένων δαπανών σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα. Οι αναλυτές αναμένουν σημαντική ενοποίηση στην αγορά αυτή, καθώς η επιβίωση καθίσταται ζωτικής σημασίας. Εν τω μεταξύ, οι aggregators προσπαθούν να δώσουν μια θετική εικόνα στο κλίμα υποστηρίζοντας ότι αποκτούν λιγότερες αλλά ποιοτικότερες μάρκες, έναντι φθηνότερων – σε σύγκριση με την ακμή της “έκρηξης” των aggregators.

Το 2023 – οι μεγάλοι παίκτες θα δυσκολευτούν περισσότερο

Καθώς η αγορά των aggregator της Amazon ωριμάζει, οι παίκτες προσαρμόζουν τις στρατηγικές εξαγοράς τους το 2023. Οι aggregators πιστεύουν πως θα κλείσουν λιγότερες αλλά μεγαλύτερες συμφωνίες φέτος.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Fortia Group, πάνω από το 60% των aggregators θα επικεντρωθούν σε λιγότερες κατηγορίες. Οι κορυφαίες κατηγορίες-στόχοι για εξαγορές θα είναι οι κατηγορίες ευεξίας και ομορφιάς, κατοικίδιων ζώων και ειδών σπιτιού, επειδή τα προϊόντα αυτά θεωρείται ότι έχουν σταθερή ζήτηση, υψηλή επαναλαμβανόμενη πελατεία και υγιή περιθώρια κέρδους.

Οι παλαιότεροι aggregators θα επικεντρωθούν περισσότερο στην επιβίωση. Όπως, για παράδειγμα, η η Thrasio, η οποία απέκτησε πάνω από 80 μάρκες σε ένα χρόνο. Το περασμένο καλοκαίρι, καθώς οι aggregators επαναπροσδιόριζαν τις προσδοκίες τους ως απάντηση στην υποχώρηση της ζήτησης, η Thrasio ήταν μεταξύ των εταιρειών που επλήγησαν περισσότερο. Μείωσε τη ροή των συμφωνιών της και ξεκίνησε περικοπές κόστους. Τον Μάιο του 2022, η Thrasio ανακοίνωσε ότι απολύει περίπου το 20% του προσωπικού της που εργάζεται στις ομάδες marketing, δημιουργικού και λειτουργιών μάρκας εν μέσω επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Διαβάστε ακόμα: Το Amazon, η διαχείριση του αριθμού εργαζόμενων και η λιτότητα

Από την άλλη, οι μικρότεροι ανταγωνιστές έχουν γίνει πιο επιμελείς και έχουν αποκτήσει λιγότερες μάρκες. Μία τέτοια εταιρεία είναι η Foundry Brands, η οποία έχει αποκτήσει λιγότερες από 10 μάρκες από την ίδρυσή της το 2021. Μακροπρόθεσμα, το ιδανικό μέγεθος χαρτοφυλακίου της Foundry Brands είναι 20 έως 30 brands – πολύ μακριά από τις δεκάδες επιχειρήσεις που αποκτά ένας aggregator όπως η Thrasio.

Το 2023 περιμένουμε να δούμε μια υγιή επιστροφή στην κανονικότητα για πολλά επιχειρηματικά μοντέλα, μεταξύ των οποίων και αυτού των aggregators. Για τους πωλητές που θέλουν να ξέρουν ποια θα είναι η μελλοντική κατάσταση του οικοσυστήματος του Amazon, σίγουρα δεν θα είναι στα επίπεδα του 2021, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη.

Η επιλογή μερικών καταπληκτικών εμπορικών σημάτων και η πραγματική επένδυση σε αυτά τα εμπορικά σήματα φαίνεται να είναι ο σωστός τρόπος. Σε τελική ανάλυση, όλα έχουν να κάνουν με τις επιχειρήσεις.

Με πληροφορίες από Modern Retail

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.